Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

ΜΗΝΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.


Ένας βραβευμένος αγωνιστής, ποιητής και άνθρωπος

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, υπήρξε δημότης Πεύκης για πάνω από τριάντα χρόνια της πολυτάραχης ζωής του. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925, σπούδασε ιατρική, ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος στη Βιέννη, το 1978 ήρθε στην Αθήνα και ώς το τέλος της ζωής του έζησε στη συμβολή των οδών Κρήτης και Καραϊσκάκη.

Πήρε μέρος στην Αντίσταση ως στέλεχος της ΕΠΟΝ, φυλακίστηκε στο διάστημα 1948-1951 ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο.

Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1942 και έως το 1971 δημοσιεύτηκαν 88 ποιήματά του. Από το 1983, που κυκλοφόρησε ιδιωτικά το αυτοβιογραφικό σχόλιο «Υ.Γ.», επέλεξε τη σιωπή. «Στο αλλοιωμένο τοπίο της εποχής μας δεν θα ξαναγράψω», είχε ξεκαθαρίσει.

Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ενώ πολλά από αυτά -με κορυφαίο το «Μιλώ» του Μίκη- μελοποιήθηκαν από συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Το 1986 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το 2002 με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας, ενώ ανααγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

για την αντιγραγή ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΜΑΡΑΚΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου