Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Εικαστικές δημιουργίες του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζονται στο πλαίσιο των "Δημητρίων"

ΤΕΧΝΕΣ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ


Εικαστικές δημιουργίες του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζονται στο πλαίσιο των "Δημητρίων"

Το ταλέντο του Γιάννη Ρίτσου στην εικαστική δημιουργία, όπως αποτυπώθηκε σε πιάτα, πίνακες, χειρόγραφα, ακόμα και… πέτρες, κόκαλα ζώων ή ρίζες καλαμιών, παρουσιάζεται σε έκθεση στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Ρίτσος ζωγράφιζε διαρκώς, μέχρι το τέλος της ζωής του. Τοπία, πορτρέτα, παραμυθένιες φιγούρες και άλλες θεματικές αποτυπώνονταν επάνω σε ακουαρέλες, πιάτα, βότσαλα, ακόμα και τσιγαρόκουτα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ρίζες από τα καλάμια, τις οποίες έβρισκε στις παραλίες του Καλάμου και μεταμόρφωνε σε πρωτότυπα έργα τέχνης, αποτυπώνοντας την αγωνία και τα τραγικά του βιώματα.

«Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν πολυτάλαντος. Εκτός από ποιητής ήταν χορευτής, ηθοποιός, πιανίστας και ζωγράφος. Μάλιστα, η ζωγραφική ήταν μία από μεγάλες του αγάπες», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η κόρη του, Έρη.

Και θυμάται: «Κάποτε τον είχα ρωτήσει γιατί τελικά τον κέρδισε η ποίηση και μού απάντησε ότι συνέβη για πρακτικούς λόγους. Με τόσες διώξεις που είχε υποστεί το μόνο εύκολο ήταν να έχει δίπλα του ένα μολύβι και ένα κομμάτι χαρτί, ώστε να καταγράφει τις σκέψεις του. Η ζωή, λοιπόν, αποφάσισε γι' αυτόν».

Η κ. Ρίτσου επισημαίνει και την εικαστική χροιά των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου. «Η ποίησή του ξεχειλίζει από εικόνες, χρώματα και αγάπη για τη λεπτομέρεια. Οι δύο τέχνες λειτουργούσαν γι' αυτόν συμπληρωματικά».

Τα έργα, που παρουσιάζονται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.

Με αφορμή τις τιμητικές εκδηλώσεις που οργανώνονται ανά την Ελλάδα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, η Έρη Ρίτσου παρατηρεί: «Οι τιμές αποτελούν το τυπικό μέρος. Το έργο του Ρίτσου είναι τόσο σπουδαίο, που η καλύτερη τιμή είναι να σκύψουμε όλοι πάνω από την ποίησή του και να τη διαβάσουμε».

Η έκθεση με τίτλο «Τα εικαστικά του Γιάννη Ρίτσου» ανοίγει τις πύλες της για το κοινό μεθαύριο, Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Οκτωβρίου. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν το Σάββατο, στις 7.30 μ.μ.

Αποτελεί, μάλιστα, τμήμα μιας σειράς τριών εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης στη μνήμη του Γιάννη Ρίτσου, στο πλαίσιο των 44ων «Δημητρίων».

Στις 16 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί μουσικό αφιέρωμα του Χρήστου Λεοντή στο Γιάννη Ρίτσο για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Στη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, θα συμμετάσχουν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης και Σοφία Παπάζογλου.

Στις 19 του ίδιου μήνα θα ακολουθήσει λογοτεχνική εκδήλωση για τον ποιητή στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Για το έργο του θα μιλήσουν ο εκδότης, Αντώνης Φωστιέρης, ο ποιητής, Δημήτρης Κοσμόπουλος και η κόρη του Γιάννη Ρίτσου, Έρη.

Ποιήματα θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη και Κώστας Σαντάς. Συγχρόνως, θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Μαρίας Κουζινοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου