Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Κινηματογράφος | «Τα δυο πρόσωπα του Ιανουαρίου» (τρέιλερ)




Βγήκε στον αέρα το τρέιλερ της χολιγουντιανής παραγωγής που «Τα δυο πρόσωπα του Ιανουαρίου». Υπενθυμίζεται πως ένα μεγάλο μέρος της ταινίας με πρωταγωνιστές τους Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ γυρίστηκε στα Χανιά.  Με σκηνικό το ενετικό λιμάνι, πίσω από το Γιαλί Τζαμί, έγιναν μια σειρά από μικρές παρεμβάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '50 που έκαναν τα Χανιά να φαίνονται ακόμα πιο νοσταλγικά και γοητευτικά. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας που για μια ακόμη φορά θα «ταξιδέψει» τα Χανιά σε όλο τον κόσμο.

δείτε το τρέιλερ εδώ

Τα Χανιά μιας άλλης εποχής ξεδιπλώνονται μέσα από τα σκηνικά που στήθηκαν στο παλιό λιμάνι για τις ανάγκες της ταινίας τα "Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου", για μέρος των γυρισμάτων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας..


Η ταινία «Τα δυο πρόσωπα του Ιανουαρίου»

Ένας φόνος από αυτούς που «δόξασε» με τον δικό της τρόπο η δημιουργός του «Ταλαντούχου Κύριου Ρίπλει» είναι η αφορμή για μετατραπει το λιμάνι των Χανίων αλλά και άλλες περιοχές της πόλης μας σε σε χολιγουντιανό σκηνικό για τις ανάγκες αστυνομικής ταινίας. Αφορμή το σενάριο που εμπνέεται από το θρυλικό νουάρ της Πατρίτσια Χάισμιθ «Τα δυο πρόσωπα του Ιανουαρίου» με πρωταγωνιστές τον Βίγκο Μόρντενσεν (ο γνωστός πρωταγωνιστής του ‘Άρχοντα των Δακτυλιδιών’ και την Κίρστεν Ντανστ (Σπάιντερμαν, Melancholia, Μαρία Αντουανέττα). Όσο για το σενάριο και τη σκηνοθεσία αυτή φέρει τη βαριά υπογραφή του νέου λατρεμένου του Χόλυγουντ, Χοσέιν Αμινί γνωστού και από το «Drive» (με τον Ράιαν Γκόσλινγκ). Παραγωγός της ταινίας είναι η γνωστή εταιρεία Zelus Pictures Ltd.

Η πασίγνωστη συγγραφέας του «Ταλαντούχου κύριου Ρίπλει» είναι από τις πρώτες που επέλεξαν την Ελλάδα ως σκηνικό των διάσημων βιβλίων της. Προτιμώντας την Ευρώπη από τη γενέτειρα της Αμερική η Πατρίτσια Χαισμιθ από πολύ νωρίς ‘ανάγκασε’ τους ήρωες της να περιπλανηθούν στις πόλεις που αυτή επέλεξε ως ιδανικά της περάσματα: την Ιταλία, την Ελλάδα, το Παρίσι. Στην Ελλάδα μάλιστα έδειξε να ξαναβρίσκει τους παλιούς της μύθους και τον χαμένο πάθος ταξιδεύοντας στα μέρη μας παρασυρμένη από τον έρωτα της (που ήταν γυναίκα). Την ίδια ώρα μάλιστα που ταξιδεύει από το Ναύπλιο προς τα νησιά πληροφορείται και την αυτοκτονία της μεγαλύτερης αγάπης της ζωής της, της Κάθρην Κόεν. Πανέμορφες και πονεμένες εικόνες ξαναζωντανεύουν στις σελίδες του ημερολογίου της από την Ελλάδα, το οποίο κρατά ανελλιπώς και αποσπάσματα του βρίσκουμε στη βιογραφία της. Στη χώρα μας περνάει όλες τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πίνοντας χαρακτηριστικά, όπως ομολογούσε κι η ίδια «περισσότερα ούζα από egg nog”. Κι είναι επίσης στα μέρη μας και συγκεκριμένα στην Πλατεία Συντάγματος ανάμεσα στα φθηνοξενοδοχεία της Ομόνοιας και το επιβλητικά Γκραν Μπρετάνγκ και Κινγκ Τζορτζ (πάντα της άρεσαν οι αντιθέσεις) που εμπνεύστηκε και το βιβλίο της «Δυο πρόσωπα του Ιανουαρίου» για το οποίο απέσπασε και το βραβείο του Ασημένιου Στιλέτου της Ένωσης Αστυνομικών Συγγραφέων της Αγγλίας. Ο πόνος και η Ελλάδα είναι ιδανικός συνδυασμός για τη Χαισμιθ που την κινητοποιεί ώστε γράψει μια από τις καλύτερες ιστορίες της-και να χαράξει για πάντα-άγνωστο στο ευρύ κοινό-ένα ελληνικό αρχικό στο εσωτερικό του μπράτσου της.

Για την ακρίβεια τα «Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», ξεκινούν με το σκηνικό στο διάδρομο πολυτελούς αθηναϊκού ξενοδοχείου όπου ο νεαρός Αμερικανός Ράυνταλ Κήνερ πέφτει πάνω σ έναν άντρα που σέρνει ένα πτώμα. Αυτό δεν είναι άλλο από το πτώμα έλληνα αστυνομικού τον οποίο σκοτώνει χωρίς να τον θέλει ο αμερικανός Τσέστερ που έχει βρει καταφύγιο στην Ελλάδα κυνηγημένος από τις ΗΠΑ για απάτες. Όσο για τον νεαρό που σπεύδει να τον βοηθήσει λέγεται Ράυνταλ Κήνερ και στην πραγματικότητα έχει βάλει στο μάτι τη γυναίκα του δράστη. Εκεί λοιπόν ανάμεσα στο παλιό Μπραζίλιαν, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο της Κρήτης και το Ανάκτορο της Κνωσού εξελίσσεται μια αιματηρή ιστορία γεμάτα πάθη και απωθημένους έρωτες-και φυσικά μπερδεμένες ταυτότητες- το σήμα κατατεθέν της Χαισμιθ. Τη διασκευή του βιβλίου σε ταινία έχει κάνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης των «Δυο προσώπων του Ιανουαρίου» και ένας από τους καλύτερους σεναριογράφους αυτή τη στιγμή στην κινηματογραφική πιάτσα, ο Χοσείν Αμινί. Με έδρα το Λονδίνο ο Αμινί ειδικεύεται στη διασκευή βιβλίων ειδικά για κινηματογραφικές ταινίες με θαυμαστά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Ανάμεσα στις εξαιρετικές του δουλειές καταγράφονται-εκτός από το ‘Drive’, το «Jude” του Τόμας Χάρντι αλλά και τα «Φτερά του Έρωτα» του Χένρι Τζέιμς. Ταυτόχρονα ποιοτικός και μοσχοπουλημένος ο Αμινί αναμένεται να προβάλει με τον ιδανικό τρόπο τη χώρα μας που μέχρι στιγμής φιλοξενούσε σενάρια από φολκλόρ ή καθαρά blockbuster ταινίες-όπως το Mamma Mia, Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι κλπ. 





Σκηνικό εποχής η πόλη των Χανίων

Τα Χανιά μιας άλλης εποχής ξεδιπλώνονται μέσα από τα σκηνικά που στήθηκαν στο παλιό λιμάνι για τις ανάγκες της χολιγουντιανής παραγωγής τα 'Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου', που γυρίζεται αυτές τις μέρες στην πόλη μας, με πρωταγωνιστές τους Βίγκο Μόρτενσεν και Κίρστεν Ντανστ.
Με σκηνικό το ενετικό λιμάνι, πίσω από το Γιαλί Τζαμί, έγιναν μια σειρά από μικρές παρεμβάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα της δεκαετίας του ’50 που έκαναν τα Χανιά να φαίνονται ακόμα πιο νοσταλγικά και γοητευτικά... Μια εξαιρετική ευκαιρία να προβληθεί ο τόπος μας στο εξωτερικό, σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε...

Πηγές: Aera.gr, Πρώτο ΘΕΜΑ, Χανιώτικα Νέα
Φωτογραφίες:  Chania Crete by Nikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου