Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

[βιβλία] Μάλκολμ Μακέι, Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ, εκδ. Πόλις( 2014)




MALCOLM MACKAY
Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ
Μετάφραση Αλκηστις Τριμπέρη.
Εκδόσεις Πόλις, 2014,
σελ. 298, τιμή 14 ευρώ

Οι Βρετανοί (Αγγλοι, Σκωτσέζοι, Ουαλοί) δεν μας έχουν συνηθίσει στα νουάρ μυθιστορήματα, λογοτεχνικό είδος στο οποίο διαπρέπουν κυρίως οι Γάλλοι. Κι όμως ο Μάλκολμ Μακέι, γεννημένος το 1982 στη Σκωτία, επιχειρεί να αφηγηθεί μια αστυνομική ιστορία με έναν αλλιώτικο τρόπο, συνδυάζοντας το σκληρό στυλ των κλασικών αμερικανών συγγραφέων, του Χάμετ, με εκείνο του Μανσέτ. Στο μυθιστόρημα Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ, πρώτο μέρος της «Τριλογίας της Γλασκώβης», που έχει ως θέμα τον υπόκοσμο της συγκεκριμένης πόλης, πρωταγωνιστούν επαγγελματίες δολοφόνοι, αστυνομικοί, έμποροι ναρκωτικών και η απαραίτητη μοιραία γυναίκα. Μιλώντας για νουάρ οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως εννοούμε το αφήγημα όπου οι ήρωες βιώνουν ακραίες ψυχικές καταστάσεις: μοναξιά, ενοχή, φόβο, ζήλια, απόρριψη, ερωτικό πόθο, σεξουαλική στέρηση. Στη νουάρ ιστορία το ζητούμενο δεν είναι το ποιος έκανε το έγκλημα και το αν θα συλληφθεί. Ο συγγραφέας της ενδιαφέρεται βασικά για τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων του.

Εδώ παρακολουθούμε τον νεαρό Κάλουμ Μακ Λιν, έναν ιδιόρρυθμο επαγγελματία δολοφόνο που αναλαμβάνει να σκοτώσει τον Λιούις Γουίντερ, ασήμαντο μικρέμπορο ναρκωτικών, ο οποίος έκανε το λάθος να σχεδιάσει δουλειές που ξεπερνούν τις δυνατότητές του. Μια δολοφονία δεν είναι απλή υπόθεση. Το υποψήφιο θύμα, ο Γουίντερ, είναι ένας τσακισμένος από τη ζωή ηλικιωμένος άντρας που επιβιώνει πουλώντας ναρκωτικά τα οποία πλασάρουν κακόμοιρα «βαποράκια». Νιώθοντας αποτυχημένος, θέλει να κάνει μια γερή μπάζα ώστε να βοηθήσει τη Ζάρα, τη νεότερή του γυναίκα με την οποία συζεί. Αυτή έχει ένα παιδί με άλλον άντρα, που ανήκει επίσης στον υπόκοσμο. Οταν ο Κάλουμ πραγματοποιήσει τη δουλειά που του ανατέθηκε, η Ζάρα, όμορφη, ωραιοπαθής, ερωτιάρα και αδίστακτη, βρίσκεται με το «εμπόρευμα» και ένα κάρο λεφτά στην κατοχή της. Τι θα κάνει; Σίγουρα θα βρει κάποιον αφελή για να την ξελασπώσει. Και μετά; Οι δυο τους είναι σε θέση να υπολογίσουν τη δύναμη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που κινεί τα νήματα και την αποφασιστικότητα της αστυνομίας;

Ο Μάλκολμ Μακέι σε τούτο το ψυχολογικό μυθιστόρημα ξεδιπλώνει τις αφηγηματικές ικανότητές του και ανατέμνει με δεξιοτεχνία τους χαρακτήρες των ηρώων του, οι οποίοι βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Σαν ευσπλαχνικός δημιουργός, πλάθει τον διακινητή παράνομων ουσιών Γουίντερ τόσο συμπαθητικό που ο αναγνώστης λυπάται για την οικτρά τύχη του. Πρόκειται για έναν λούζερ, ο οποίος θέλει να το παίξει καλός πατριός και καλός σύντροφος, που επιθυμεί να αγαπήσει αληθινά και να τον αγαπήσουν, να νιώσει πως ζει σε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Η γυναίκα όμως που έχει δίπλα του δεν συμμερίζεται τις επιθυμίες του, δεν νοιάζεται αν θα φάει το κεφάλι του για χάρη της. Από την άλλη μεριά, ο Κάλουμ έχει ενοχές για το επάγγελμα που διάλεξε, δεν του πηγαίνει, δεν τον εκφράζει, πιστεύει πως ζει σε έναν φρικτό κόσμο. Ξέρει όμως πως πρέπει να συνεχίσει διότι η οργάνωση του παρέχει προστασία, μόνο σε αυτήν αισθάνεται ασφαλής, αυτή είναι η οικογένειά του. Η ιστορία, παρά τη βιαιότητά της, τελειώνει με αίσιο τρόπο και οι αναγνώστες παίρνουν το μάθημά τους: ο δολοφόνος και ο δολοφονημένος, ο θύτης και το θύμα, αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας σκληρής πραγματικότητας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου