Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Αφιέρωμα του Περιοδικού Ατέχνως στον Παλαιστίνιο ποιητή Άσραφ Φαγιάντ


Ποιητής καταδικάστηκε σε θάνατο διά αποκεφαλισμού!!! 

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Ο Παλαιστίνιος ποιητής Ασραφ Φαγιάντ (35 χρόνων) καταδικάστηκε σε θάνατο από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας με βάση τη σαρία για «αποστασία»  (εγκατάλειψη της ισλαμικής πίστης) αλλά και για την  ποιητική συλλογή του «που καλλιεργεί την αθεΐα».
Ο Ashraf Fayadh συνελήφθη το 2013 με την κατηγορία ότι η ποιητική συλλογή του «Πληροφορίες εντός»» [Instructions Within] προωθεί την αθεΐα. Αρχικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, όμως συνελήφθη ξανά το 2014, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 χρόνων και 800 βουρδουλιές. Στην πρώτη δίκη ο Φάγιαντ είχε αρνηθεί πως το έργο του ήταν «βλάσφημο», ενώ παράλληλα είχε δηλώσει πιστός μουσουλμάνος και είχε ζητήσει συγγνώμη.Στην επανεκδίκαση της υπόθεσής πριν ένα μήνα καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού!!!!!

περισσότερα εδώ


 

Άσραφ Φαγιάντ (Ashraf Fayadh): «Η πατρίδα: μια κάρτα για το πορτοφόλι σου»

Παρουσιάζει ο Ειρηναίος Μαράκης //

Για τη νέα χρονιά στο Περιοδικό Ατέχνως ξεκινάμε με ένα αφιέρωμα στον Παλαιστίνιο ποιητή Άσραφ Φαγιάντ (Ashraf Fayadh) ο οποίος διώκεται για τις δημοκρατικές ιδέες του και όπου καταδικάστηκε πρόσφατα σε θάνατο από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας με βάση θρησκευτικους νόμους για «αποστασία» (εγκατάλειψη και άρνηση της ισλαμικής πίστης) αλλά και για την ποιητική συλλογή του «Οδηγίες χρήσεως εντός», που είχε γράψει πριν χρόνια, με την κατηγορία ότι «καλλιεργεί την αθεΐα».

[...]

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη δίωξη δεν είναι η μοναδική που γίνεται στην Σαουδική Αραβία καθώς πλήθος εργαζομένων ανθρώπων διώκονται γιατί διεκδικούν την ελευθερία τους. Αλλά σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη δίωξη και η γενικότερη καταστολή δεν θα πρέπει μας οδηγήσει, όπως έχουν διάφοροι προσπαθήσει να κάνουν σε ανάλογες περιπτώσεις, σε μια ρατσιστική, ισλαμοφοβική στοχοποίηση των αραβικών πληθυσμών ή ακόμα και της μουσουλμανικής θρησκείας. Στα πολιτικά και οικομικά συμφέροντα εντός κι εκτός της Σαουδικής Αραβίας, στους εσωτερικούς και διεθνείς ανταγωνισμούς αλλά και στην λειτουργία των θεσμών θα πρέπει να εντοπίσουμε τα πραγματικά αίτια της συγκεκριμένης κατάστασης.

περισσότερα εδώ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου