Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

ComicS CartooN ReviewS: σούπερ ΜΙΚΥ, ΚΟΜΙΞ, Λογαχός Μαρκ




Super ΜΙΚΥ #24 Σεπτέμβριος 2017

Καθημερινές εκδόσεις

Το μηνιαίο περιοδικό Super ΜΙΚΥ κρατάει ψηλά τη σημαία των εκδόσεων Ντίσνεϋ στην Ελλάδα μαζί με τη ναυαρχίδα των εκδόσεων, το εβδομαδιαίο (βγαίνει κάθε Παρασκευή) Μίκυ Μάους και σε σχέση με το υποτιμημένο ΚΟΜΙΞ που αναλώνεται στην αναδημοσίευση του εξαιρετικού και κλασικού Βίου και της Πολιτείας του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Δεν έχει πάντα ιστορίες πρώτης γραμμής αλλά πάντα έχει ιστορίες που τιμούν την παράδοση του ντισνεϊκού κόμικς, χαρίζοντας απλόχερα στιγμές γέλιου και ανόθευτης διασκέδασης. Για αυτό το τεύχος ξεχωρίσαμε τις ιστορίες "Το σούπερ φάντασμα χτυπάει ξανά" των Pat & Carol McGreal και Joaquin με τον Μίκυ Μάους (8.5/10), την ανατρεπτική ιστορία "Ο Παράδεισος των παρανόμων" των Sune Troelstrup και Nunez με τους Μουργόλυκους (9/10) αλλά και την "Πολύτιμη παλιατζούρα" των Per Hedman και Esteban με το αιωνίως άτυχο και κατατρεγμένο παπί, τον Ντόναλντ σε μια ιστορία με (ακολουθεί... spoiler) αίσιο τέλος (7.5/10).


ΚΟΜΙΞ #38 Σεπτέμβριος 2017

Καθημερινές εκδόσεις


Εφόσον η εκδοτική αποφάσισε να αναδημοσιεύσει τον Βίο και την Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ δια χειρός του μεγάλου Ντον Ρόσα, σε συνδυασμό με μια δεύτερη ιστορία του ίδιου δημιουργού, (με προφανή σκοπό την προσέγγιση νέων αναγνωστών) θα μπορούσε κάλλιστα να καταργήσει τις ενδιάμεσες ιστορίες που θα ταιριάζουν περισσότερο στο Super ΜΙΚΥ ή σ' ένα περιοδικό όπως τα παλιά Κλασικά, αυξάνοντας σε (ή μάλλον προσθέτοντας) δύο ή τρεις τις σελίδες με τα σχετικά κόμικς νέα όπως υπήρχαν στο ΚΟΜΙΞ του Τερζόπουλου και άλλη μία ή δύο με κείμενα για τον χώρο της Ντίσνεϋ, ιστορικά ή οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς όμως...

Για τον Βίο αλλά και για την ιστορία με την δεύτερη επανεμφάνιση του κομψού διαρρήκτη Αρπέν Λουσέν (Ο Μαύρος Ιππότης ξαναχτυπά) βάζω ένα 10/10 και 9/10 αντίστοιχα.


ΜΑΡΚ #2 Η ιστορία του Λογαχού Μαρκ

Εκδόσεις Μικρός Ήρως, ειδική έκδοση με τον Ελεύθερο Τύπο


Ιστορικά αυτή είναι η τέταρτη έκδοση που αφορά τα νεανικά χρόνια του Λογαχού Μαρκ (την διάσωση του από βέβαιο πνιγμό, την ανατροφή του από ένα ευγενή Γάλλο και μια φυλή Ινδιάνων, τη γνωριμία του με τους Μίστερ Μπλουφ, Θλιμμένο Μπούφο και την Μπέτι) ενώ έχουν προηγηθεί, όπως μας ενημερώνει ο Λευτέρης Ταρλαντέζος σε σχετικό σημείωμα, εκδόσεις σε συνέχειες στο περιοδικό Αγόρι στα #374 - 390 (1984) ενώ τον Μάιο του 1994 εκδόθηκε σε άλμπουμ από τον Περιοδικό Τύπο όπως και το 2007 με μια αναθεωρημένη έκδοση με νέα χρώματα και lettering. Στην ιστορία που μας εισάγει στο περιβάλλον του Λογαχού Μαρκ δεν αξίζει τίποτα άλλο παρά από ένα 10/10.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου