Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Κυκλοφόρησε: "Οι αφίσες του Μαρξισμού" - 1988-2018 - Τριάντα χρόνια φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών, Λεύκωμα με 36 αφίσες (44Χ29cm)



ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
"Οι αφίσες του Μαρξισμού"
1988-2018 - Τριάντα χρόνια φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών
Λεύκωμα με 36 αφίσες (44Χ29cm)

Το Μάη του 1988 τριάντα χρόνια πριν, η Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση (η οργάνωση από την οποία προέρχεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) οργάνωσε στην Αθήνα ένα τριήμερο συζητήσεων με αφορμή τα 20 χρόνια από το Μάη του ’68. Ήταν ο πρώτος «Μαρξισμός».

Ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ διάνυε τη δεύτερη τετραετία του στην κυβέρνηση και βρισκόταν αντιμέτωπο με την ανταρσία της εργατικής του βάσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλλει. Η Αριστερά δυνάμωνε και έπρεπε να απαντήσει στο ερώτημα ποια προοπτική θα δώσει στον κόσμο που την αντιμετώπιζε με ελπίδα. Η απάντηση ήρθε ένα χρόνο αργότερα: η συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα, ταυτόχρονα με την κρίση και την κατάρρευση των σταλινικών καθεστώτων κάτω από την πίεση των εξεγέρσεων στην Ανατολική Ευρώπη.


Οι συζητήσεις του πρώτου «Μαρξισμού», έδιναν μια διαφορετική απάντηση: ότι μπορούμε να βαδίσουμε με έμπνευση τις επαναστατικές ιδέες του Μάη, και να χτίσουμε μια επαναστατική αριστερά που θα οδηγήσει την εργατική τάξη στην ανατροπή του καπιταλισμού. 






Κάθε χρονιά από τότε μέχρι σήμερα, κάθε Μάη, το «φεστιβάλ Μαρξισμού» έδινε αυτό το στίγμα, συνδέοντάς το με τους αγώνες και τις αναζητήσεις του κινήματος σε κάθε φάση. Χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες πέρασαν από τις συζητήσεις του και ήρθαν -πολλοί για πρώτη φορά- σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες και την συσσωρευμένη εμπειρία του αγώνων της τάξης μας.


Με συμμετοχές από το διεθνές κίνημα: από τα ‘πάνελ’ του φεστιβάλ παρέλασαν αγωνιστές από τη Βενεζουέλα και την Αραβική Άνοιξη μέχρι Μαύροι Πάνθηρες από τις ΗΠΑ και ακτιβιστές του αντικαπιταλιστικού κινήματος από τη Γένοβα, μαρξιστές οικονομολόγοι, μέλη επαναστατικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή. Ο «Μαρξισμός», με δεκάδες συζητήσεις και αιχμηρές αντιπαραθέσεις πάνω σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, αλλά ενωτικός από τα πρώτα του βήματα αγκαλιάζοντας ένα πλατύ φάσμα της Αριστεράς στην Ελλάδα, βάθυνε και κέντρισε τη συζήτηση και τις αναζητήσεις στο μέτωπο της πάλης των ιδεών συνολικά.


Σε αυτήν τη διαδρομή τριάντα χρόνων είναι αφιερωμένο το λεύκωμα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου με τις «αφίσες του Μαρξισμού»: ένα πανόραμα που αποτυπώνει όλες τις κρίσιμες μάχες του κινήματος στην Ελλάδα και τον κόσμο και την αντανάκλασή τους στο πεδίο της ιδεολογικής συζήτησης μέσα στην Αριστερά.





* Μαρξισμός 2018, τέσσερις μέρες με επαναστατικές ιδέες και συζητήσεις
17-20 Μάη, Νομική σχολή, Σόλωνος 57

Κυκλοφορεί το ωρολόγιο πρόγραμμα: http://www.sekonline.gr/article.php?id=751



Βιβλίο: "Μάης 68 - Η επιστροφή της επανάστασης", Chris Harman, Μαρία Στύλλου, Πάνος Γκαργκάνας (εκδ. Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο)



ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

                           "Μάης 68 - Η επιστροφή της επανάστασης"
                   Chris Harman, Μαρία Στύλλου, Πάνος Γκαργκάνας
                                από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θρυλικό «Μάη του ‘68». Ήταν η χρονιά που ‘αναπήδησε’ όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά ο κόσμος ολόκληρος. Από το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη και το Βερολίνο, μέχρι το Ντιτρόιτ και την Πόλη του Μεξικού. Κι από την Πράγα, τη Βαρσοβία και το Βελιγράδι μέχρι τη Σαγκάη και το Τόκιο. 

Στις αρχές του 1968 η εφημερίδα Le Monde δημοσίευε ένα άρθρο ‘έγκυρου’ δημοσιογράφου που με κάθε σοβαρότητα διαπίστωνε ότι: «Οι Γάλλοι βαριούνται… η νεολαία βαριέται». Δυο μήνες αργότερα, το Μάη, οι φοιτητές και η νεολαία βγήκαν στους δρόμους. Και σε λίγες μέρες έγινε κάτι που οι κυρίαρχες απόψεις θεωρούσαν ότι ανήκε στα σκονισμένα βιβλία της ιστορίας. Ξεκίνησε μια γενική απεργία με καταλήψεις εργοστασίων και χώρων δουλειάς που είχε να δει η Γαλλία από το 1936. 


Ο Μάης, βέβαια, δεν έπεσε από τον ουρανό. Τον γέννησαν μια σειρά μάχες και διεργασίες που εξελίσσονταν παράλληλα, διασταυρώνονταν και αλληλοεπηρεάζονταν. Το κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, οι αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ, οι αντιαποικιακές επαναστάσεις, η ριζοσπαστικοποίηση κι η αμφισβήτηση στα πανεπιστήμια. Είχε προμηνύματα, όπως η έκρηξη των Ιουλιανών στην Ελλάδα του 1965. 

Είχε, όμως, και μέλλον. Βρήκε συνέχεια στο «μακρύ καυτό φθινόπωρο» των απεργιών του 1969-70 στην Ιταλία και στους αγώνες για την ανατροπή των δικτατοριών στο νότο της Ευρώπης: η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 εδώ ήταν κομμάτι αυτού του κύματος.

Ο Μάης του ’68 ήταν σταθμός για ένα νέο ξεκίνημα της επαναστατικής Αριστεράς. Χιλιάδες ανακάλυπταν ξανά τις ιδέες της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού και αμφισβητούσαν τις «ορθοδοξίες» τόσο των επίσημων κομμουνιστικών κομμάτων όσο και της σοσιαλδημοκρατίας. 

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο Chris Harman και η Μαρία Στύλλου ξετυλίγουν το νήμα των εκρηκτικών γεγονότων σε Γαλλία, Ιταλία, Τσεχοσλοβακία, Βρετανία και Ελλάδα, ενώ ο Πάνος Γκαργκάνας θυμίζει και αναλύει τις αντιπαραθέσεις για τον προσανατολισμό της επαναστατικής αριστεράς και τα όρια των «μαρξισμών του Μάη».

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη





Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (3-6 Μάη).
Ιδιαίτερο χρώμα έδιναν στην έκθεση οι μεγεθυμένες -με πρωτοβουλία των οργανωτών- αφίσες του Μάη του 68 από το λεύκωμα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, που στόλιζαν το χώρο στο περίπτερο 13. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μαθητές των σχολείων που επισκέφτηκαν την έκθεση την Παρασκευή το πρωί έστηναν πηγαδάκια γύρω από τις αφίσες και ρωτούσαν τους καθηγητές το
υς για το Μάη. 

Κορύφωση
 
Η κορύφωση της παρουσίας του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου ήρθε την τελευταία μέρα της Έκθεσης, στην εκδήλωση παρουσίασης της συλλογής αφισών του Μάη του ’68. Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γιάννης Μπόλης μίλησε για τον τρόπο παραγωγής των αφισών από το Atelier Populaire της Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και για το ρόλο που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Ο Κώστας Πίττας από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στάθηκε ιδιαίτερα στο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου, όταν όλες οι θεωρίες ότι οι φοιτητές βαριούνται και οι εργάτες έχουν ενσωματωθεί κατέρρευσαν μέσα από το ξέσπασμα ενός διεθνούς ριζοσπαστικού κινήματος που ταρακούνησε τον κόσμο από τη Δύση ως την Ανατολή. Ακολούθησαν τοποθετήσεις για τη σημασία των διδαγμάτων εκείνου του κινήματος στο σήμερα, καθώς και για το ρόλο της αριστεράς και η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση ότι θα συνεχιστεί με ακόμα πιο μαζικούς όρους στο φεστιβάλ «Μαρξισμός 2018». 
 
(φωτό από το περίπτερο του ΜΒ, τις αφίσες του Μάη και την εκδήλωση στην Έκθεση Βιβλίου)

(αναδημοσίευση της είδησης από την σελίδα του ΜΒ στο 










Ηθική, διαφήμιση και λογοτεχνία (σχόλιο)



Ηθική, διαφήμιση και λογοτεχνία*

Από πότε η λογοτεχνία αποκτά αξία με βάση την καταγωγή ή την ηλικία ενός πεζογράφου ή ποιητή; Αυτά σκέφτομαι όταν διαβάζω σχετικά για τον "νεαρότερο Κρητικό λόγοτέχνη της εποχής μας" και τραβάω τα αξύριστα, 70 ημερών παρακαλώ, γένια μου. Σκέφτομαι επίσης το πόσο έχει διαβρώσει η έπαρση, η διαφήμιση, η εκμετάλλευση του οτιδήποτε εκτός της λογοτεχνίας σε βάρος της καλλιτεχνικής έκφρασης και της αλήθειας που φέρει ο κάθε δημιουργός, νέος ή παλιός, ακόμα και στα μικρά (και ιδιαίτερα αξιόλογα) εκδοτικά εγχειρήματα. Αλήθεια, γνωρίζετε πόσοι αξιόλογοι λογοτέχνες έχουν χαθεί μέσα στη σκόνη του χρόνου ή έστω, παλεύουν για να μη χαθούν, επειδή δεν τους πλάσαραν σωστά στην λογοτεχνική αγορά;