Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Το Ποίημα της Εβδομάδας: Σύνοψη, Κώστας Τριπολίτης (1953)



Σύνοψη, 1981

Με κομπίνες και φτηνές βιοτεχνίες
από το 49 κι ως εδώ
λογαριάζοντας συνθήκες κι ευκαιρίες
και πληρώνοντας συντριπτικό δασμό

Ο τιμάριθμος η μοναξιά κι η βία
με της φτώχειας σου τη διαλεκτική
ανατρέπουν τη λεπτή σου ισορροπία
και γυρεύουνε μια λύση εκρηκτική

Ξαναπαίζεται στο νου σου η ταινία
συρματόπλεγμα Α2 υπογραφή
η προσέγγιση μια κούφια ειρωνία
κι ένας χρόνος που δεν κάνει επαφή

Τα υπάρχοντα σχεδόν κατεσχεμένα
το δυάρι το παλιό σου Ι.Χ
είναι σήματα σαν κρυπτογραφημένα
που σε μπάζουν σε μια αλλιώτικη εποχή

Κι όμως ξέρω ότι είσαι σαν και μένα
σε συνάντησα στην άσφαλτο θαρρώ
περιμένοντας μαζί καινούργια γέννα
με σημαίες κι ενδοφλέβιο ορό

Με κομπίνες και φτηνές βιοτεχνίες
από το 49 κι ως εδώ
δίχως μελανά σημεία κι απορίες
ψάχνεις σπίρτο κυνικό για εμπρησμό





                        Κώστας Τριπολίτης, βιογραφία 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε κινηματογράφο και στη συνέχεια Νευροψυχολογία και Γλωσσολογία στη Γερμανία. Γνωστός από τα έργα του Συγγνώμη για την άμυνα, Δε λες κουβέντα, Ανεμολόγιο, Φράγμα, Νταλίκα, Ερηνούλα μου (με τίτλο Delenda est), Επεμβαίνεις, Συχνότητα, Όργανο Εκτελεστικό, Όλα από χέρι καμένα, Ραντάρ, Επιβάτης, Σχήμα Λόγου, Και Άλλα, κ.α. και τις συνεργασίες του με συνθέτες -τραγουδοποιούς (Μίκη Θεοδωράκη, Δήμο Μούτση, Θάνο Μικρούτσικο, Αντώνη Βαρδή, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιώργο Χατζηνάσιο, Μίμη Πλέσσα,Λίνο Κόκοτο,Διονύση Τσακνή,Γιώργο Κριμιζάκη,Νίκο Ιγνατιάδη,Λάκη Παπαδόπουλο,Νίκο Ζιώγαλα,Μάρθα Μεναχέμ .
Ερμηνευτές με τους οποίους συνεργάστηκε( Σωτηρία Μπέλλου, Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρη Μητροπάνο, Γιώργο Νταλάρα, Βίκυ Μοσχολιού, Χάρις Αλεξίου , Βασίλη Παπακωνσταντίνου,Δήμητρα Γαλάνη ,Μαρινέλλα,Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γλυκερία,Μαργαρίτα Ζορμπαλά,Αφοί Κατσιμίχα,Κώστα Μακεδόνα,Τάνια Τσανακλίδου,Λιζέττα Νικολάου,Μπέσσυ Αργυράκη,Χριστιάνα, Νένα Βενετσάνου, Μιχάλη Βιολάρη,Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,Χρήστο Θηβαίο, Βασιλική Λαβίνα,Γιώργο Μεράντζα,Χάρρυ Κλύνν,Γιάννη Κούτρα,Μαρία Κανελλοπούλου,Γιάννη Λεκόπουλο ).
Διατελεί επί σειρά ετών συνεργάτης εφημερίδων και εντύπων ως αρθρογράφος και σχολιαστής, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών (είναι παραγωγός στο κρατικό ραδιόφωνο) και υπήρξε σεναριογράφος τηλεοπτικών εκπομπών και σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους. Έχει εκδώσει ποιήματα και πεζογραφήματα και είναι μέλος της ΑΕΠΙ από το 1972.Τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε την εκπομπή «Εδώ Μεσάνυχτα» στο Δεύτερο Πρόγραμμα (103.7 FM), κάθε Τρίτη βράδυ στις 12, όπου σχολίαζε την επικαιρότητα και διάβαζε ποιήματα ελλήνων ποιητών, παρεμβάλλοντας τραγούδια-διαμάντια της ελληνικής και όχι μόνο μουσικής.

Δισκογραφία και συμμετοχές

 

  • 1977 "Πες μου".Μουσική:Λίνος Κόκοτος,Μίμης Πλέσσας,Ερμηνεία:Βασιλική Λαβίνα.
  • 1978 "Για δέσιμο". Μουσική: Γιώργος Κριμιζάκης, Ερμηνεία: Χάρρυ Κλυνν.
  • 1979 "Χριστιάνα". Μουσική: Νίκος Ιγνατιάδης, Ερμηνεία: Χριστιάνα.
  • 1979 "Μεγάλη στιγμή".Μουσική:Νίκος Ιγνατιάδης,Ερμηνεία :Μπέσσυ Αργυράκη.
  • 1979 "Εικόνες". Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος, Ερμηνεία: Δήμητρα Γαλάνη.
  • 1980 "Tι να μας κάνει η νύχτα".Μουσική:Μουσική: Νίκος Ιγνατιάδης, Ερμηνεία: Χριστιάνα.
  • 1980 "Σ’ αγάπησα, μ’ αγάπησες".Μουσική:Αντώνης Βαρδής,Ερμηνεία:Λιζέττα Νικολάου.
  • 1980 "Χωρίς ταυτότητα".Μουσική:Γιώργος Χατζηνάσιος,Ερμηνεία:Τάνια Τσανακλίδου
  • 1980 "6 ελληνικά τραγούδια & 5 τραγούδια σε ποίηση Paul Eluard".Μουσική:Νένα Βενετσάνου,Ερμηνεία:Νένα Βενετσάνου.
  • 1981 "Επιβάτης". Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Ερμηνεία: Μαρία Φαραντούρη.
  • 1981 "Πίσω απ' τη βιτρίνα". Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος, Ερμηνεία: Γιάννης Κούτρας.
  • 1981 "Το γαϊτανάκι της ζωής". Μουσική: Ανδρέας Πρέζας, Ερμηνεία: Μιχάλης Βιολάρης.
  • 1981 "Ραντάρ". Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας.
  • 1981 "Σκουριασμένα Χείλια". Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Ερμηνεία: Βίκυ Μοσχολιού.
  • 1981 "Φράγμα". Μουσική: Δήμος Μούτσης, Ερμηνεία: Δήμος Μούτσης, Σωτηρία Μπέλλου, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη.
  • 1983 "Να’ ταν η ζωή τραγούδι". Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Ερμηνεία: Γλυκερία.
  • 1986 "Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα". Μουσική: Αντώνης Βαρδής, Ερμηνεία: Αντώνης Βαρδής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χ&Π Κατσιμίχας.
  • 1987 "Ρινγκ". Μουσική: Τάκης Μπουγάς, Ερμηνεία: Μαρινέλλα, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Κανελλοπούλου.
  • 1987 "Το τρίτο μάτι". Μουσική: Διονύσης Τσακνής, Ερμηνεία: Διονύσης Τσακνής.
  • 1987 "Αγώνες Ταχύτητας".Μουσική:Λάκης Παπαδόπουλος,Ερμηνεία:Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ.
  • 1987 "Ό,τι πεις απόψε θα γίνει".Μουσική:Νίκος Ζιώγαλας,Ερμηνεία:Νίκος Ζιώγαλας.
  • 1987 "Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια". Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, Ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου.
  • 1988 "Όλα από χέρι καμένα". Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, Ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
  • 1989 "Όσο κρατάει ένας καφές". Μουσική:Θάνος Μικρούτσικος,Ερμηνεία: Θάνος Μικρούτσικος.
  • 1992 "Συγγνώμη για την άμυνα". Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας.
  • 1994 "Κοινή γνώμη". Μουσική:Αντώνης Βαρδής, Ερμηνεία: Αντώνης Βαρδής.
  • 2002 "Γέφυρες". Μουσική: Διονύσης Τσακνής, Ερμηνεία: Δ. Τσακνής, Στ. Κραουνάκης, Σπείρα-Σπείρα, Δ. Μητροπάνος, Γ. Μεράντζας, Κ. Μακεδόνας, Φ. Πλακιάς.
  • 2007 "Μικρή ελεγεία". Μουσική: Μάρθα Μεναχέμ, Ερμηνεία: Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Λεκόπουλος, Μάρθα Μεναχέμ.

πηγή



1 σχόλιο:

  1. '' Ἔχει ἐκδώσει ποιήματα καὶ πεζογραφήματα '' ... ποῦ ἀκριβῶς ; (Ὄνομα Ἐκδώσεων)

    gvcam@web.de

    ΑπάντησηΔιαγραφή