Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Λέσχης Εκτός Γραμμής: Το παράδειγμα των Arditi



Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή την έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου “Αrditi del Popolo – η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης” πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων της Λέσχης Εκτός Γραμμής το Σάββατο 9 Φλεβάρη. Ομιλητές ήταν ο Φίλιππος Μπούρας από τη Λέσχη, ο Κώστας Πίττας από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και ο Χρίστος Τουλιάτος από την Αριστερή Ανασύνθεση.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Φίλιππος Μπούρας με μια εκτενή παρουσίαση του βιβλίου. Στη συνέχεια ο Κώστας Πίττας αναφέρθηκε στην πλούσια αντιφασιστική παράδοση της Αριστεράς τις δεκαετίες του 1930 και του 1940 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Ο Χρίστος Τουλιάτος, αφού ανέλυσε τη διαφοροποίηση που υπάρχει ανάμεσα σε διάφορα αυταρχικά καθεστώτα και το φασισμό τόνισε ότι “το φασιστικό φαινόμενο έχει, επομένως, σχετική αυτοτέλεια και δεν πρέπει να υποτιμάται και να αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα μέρος της ευρύτερης πάλης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες”.
Στη συζήτηση που ακολούθησε άνοιξαν τα άμεσα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η δράση των νεοναζί στα σχολεία.
Το ενδιαφέρον που υπήρχε, ειδικά από τους νεότερους σε ηλικία από τους συμμετέχοντες, έδειξε την ανάγκη για περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες μέσα στην αριστερά και την ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου