Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο: Από τον Μαρξισμό 2013 στις Εκθέσεις βιβλίου (προτάσεις για διάβασμα)

φωτογραφία: Λογοτεχνία και Σκέψη

Για μια ακόμα χρονιά ο χώρος του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου έγινε κέντρο για τον κόσμο σε κάθε διάλειμμα του τετραήμερου Μαρξισμός 2013 στην ΑΣΟΕΕ. Μετά το τέλος κάθε κύκλου συζητήσεων, δεκάδες από αυτούς που συμμετείχαν πλημμύριζαν τους πάγκους του ΜΒ με τους εκατοντάδες τίτλους βιβλίων για να ρωτήσουν τι παραπάνω μπορούν να διαβάσουν, αλλά και να συνεχίσουν την κουβέντα πάνω στο θέμα της συζήτησης που μόλις είχαν παρακολουθήσει.

Η δεύτερη – επικαιροποιημένη και συμπληρωμένη - έκδοση του βιβλίου «Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση» που μόλις κυκλοφόρησε από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, ήταν το βιβλίο που, όπως αναμενόταν, αγοράστηκε περισσότερο. Η πρώτη έκδοση είχε γίνει το Μάη του 2010, τότε που όλοι μιλούσαν για σύντομη κρίση και ανάκαμψη που θ’ ακολουθούσε μετά από κάποιες θυσίες. Τρία χρόνια αργότερα, η επανέκδοσή του με νέα κείμενα που καλύπτουν το μεσοδιάστημα μέχρι σήμερα, αποδεικνύει πόσο σωστές ήταν οι επισημάνσεις και οι αναλύσεις που περιλάμβανε για το βαθύτερο χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, την πορεία του ελληνικού καπιταλισμού, την προοπτική μιας αντικαπιταλιστικής διεξόδου.

Η δεκαετία του ’30 συγκέντρωσε ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος αυτή τη χρονιά όχι τόσο από άποψη οικονομικής ανάλυσης, αλλά από την άποψη της αντίστασης του εργατικού κινήματος στην καταστροφική οικονομική ύφεση. Έτσι, από κοντά στις προτιμήσεις του κόσμου ήταν και η πρόσφατη έκδοση του ΜΒ «Η αμερικάνικη εργατική τάξη τη δεκαετία του 1930», αλλά και οι παμφλέτες για την Ισπανία και τη Γαλλία του 1936, που μαζί με τα βιβλία για το ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, συμπληρώνουν τον κατάλογο των μπεστ σέλερς. Αξίζει ακόμα να πούμε ότι εξαντλήθηκαν σχεδόν όλα τα κομμάτια από το τελευταίο τεύχος του International Socialism, του θεωρητικού περιοδικού που εκδίδει το SWP, η αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στη Βρετανία. Συνολικά, αγοράστηκαν βιβλία αξίας 2.300€ευρώ, κάτι που, ιδιαίτερα αν πάρουμε υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν φέρει σε όλους τα Μνημόνια, δείχνει την έντονη δίψα για επαναστατικές ιδέες.
Τις επόμενες βδομάδες το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο δίνει νέο ραντεβού στις Εκθέσεις Βιβλίου στην Αθήνα στο Πεδίο του Άρεως από 24 Μάη μέχρι 7 Ιούνη (περίπτερο 34) και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου. Και όπως πάντα στη Φειδίου 14, στο χώρο του ίδιου του ΜΒ για να ενημερωθείτε, να αγοράσετε ή να παραγγείλετε τα βιβλία που θα ικανοποιήσουν τις ορέξεις για διάβασμα που άνοιξε με τις συζητήσεις του το φοβερό φετινό τετραήμερο Μαρξισμός 2013 στην ΑΣΟΕΕ.

Λουκάς Θεοτοκάτος, Ηλίας Κολοβός, εργαζόμενοι στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

πηγή 

Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση

: Μαρία Στύλλου, Κώστας Σαρρής, Μωυσής Λίτσης, Σωτήρης Κοντογιάννης, Πάνος Γκαργκάνας, Σταύρος Μαυρουδέας  http://marxistiko.gr/home.php?Book_ID=945
    


Η αμερικάνικη εργατική τάξη τη δεκαετία του '30. Αντεπίθεση

: John Newsinger http://logotexnia-ch.blogspot.gr/2013/03/30-john-newsinger.html

1 σχόλιο:

  1. 1982 ΑΘΗΝΑ δυτικά προάστια ΒΑΣΙΛΟΦΡΩΝ συντηρητικος

    σχολιάζω από χόμπι

    ο καταναλωτισμός είναι το σημαντικό σήμερα .αν έχεις λεφτά για πέταμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή