Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Βιβλίο: «Επανάσταση» - το περιοδικό των Επαναστατικών Σοσιαλιστικών Ομάδων (χειμώνας 1970-71)




ΕΚΔΉΛΩΣΗ:  "Ο παράνομος τύπος της δικτατορίας και οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα"

"Ο παράνομος τύπος της δικτατορίας και οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα"
Εκδήλωση στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη στις 7μμ με αφορμή την ανατύπωση του περιοδικού των Επαναστατικών Σοσιαλιστικών Ομάδων «Επανάσταση» (χειμώνας 1970-71)
Στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Φειδίου 14, πίσω από Τιτάνια-Ρεξ) θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
το κάλεσμα στο fb





Πρόλογος 

Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα έδωσε στη δημοσιότητα ένα τμήμα από το αρχείο του από τα χρόνια πριν από τον Νοέμβρη του 1973. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα www.sekonline.gr μπορείτε να δείτε μια σειρά από τα φύλλα της εφημερίδας «Η Μαμή» καθώς και το περιοδικό «Επανάσταση» που εκδίδονταν από τις «Επαναστατικές Σοσιαλιστικές Ομάδες». Συμμετέχοντας σε αυτή την προσπάθεια, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο προχώρησε στην ανατύπωση του τεύχους Νο 7 της «Επανάστασης». Είναι μια συνέχεια της εκδοτικής παρουσίασης» αρχειακού υλικού από την περίοδο της δικτατορίας που ξεκινήσαμε πριν δυο χρόνια με την κυκλοφορία της συλλογής «Οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα» που περιείχε κείμενα της εφημερίδας «Η Μαμή». 
Η επαναστατική αριστερά που ήταν πρωταγωνιστής στην εξέγερση του Νοέμβρη δεν έπεσε από τον ουρανό. Διεθνή ρεύματα που είχαν αναδειχθεί μετά το Μάη του ’68 και βρίσκονταν σε ρήξη με τον παραδοσιακό ρεφορμισμό των Κομμουνιστικών Κομμάτων ήρθαν να συναντήσουν αγωνιστές που έσπαγαν προς τα αριστερά από την ΕΔΑ, το ΚΚΕ και το ΚΚΕ(εσωτερικού) στα χρόνια της δικτατορίας.
Η λεγόμενη «Γενιά του 114» που είχε πίσω της δυνατές εμπειρίες από τα Ιουλιανά του 1965, αναζητούσε απαντήσεις για το πώς επιβλήθηκε η δικτατορία της 21ης Απρίλη και για το πώς μπορούσε να παλέψει για να την ανατρέψει. Αυτές οι αναζητήσεις τροφοδοτούνταν και από τη νέα αριστερά που εμπνεόταν από τον Τσε Γκεβάρα, την Πολιτιστική Επανάσταση της Κίνας και από τα τροτσκιστικά ρεύματα που πρωταγωνιστούσαν μετά το Μάη στη Γαλλία και τη Βρετανία.
Το χειμώνα του 1970-71 έκαναν την εμφάνισή τους οι «Επαναστατικές Σοσιαλιστικές Ομάδες» με το τεύχος 7 του περιοδικού «Επανάσταση» και την έκδοση της εφημερίδας «Η Μαμή» κάθε μήνα από το Γενάρη του 1971 μέχρι το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Το Μάρτη του 1971 στο Παρίσι η οργάνωση «Revolution» γιορτάζει τα εκατό χρόνια της Κομμούνας στη Mutualite και η Μαρία Στύλλου μεταφέρει τον χαιρετισμό των ΕΣΟ στην εκδήλωση.
Μέσα από αυτό το σχήμα ξεχώρισε και δημιουργήθηκε εκείνο το φθινόπωρο η «Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση», μια από της βασικές συνιστώσες της επαναστατικής αριστεράς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οργάνωση από την οποία προέρχεται το «Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα». Τα επόμενα φύλλα της «Μαμής» μέχρι τη Μεταπολίτευση κυκλοφορούσαν παράνομα σαν έντυπο της ΟΣΕ και, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι ήδη διαθέσιμα μέσα από την έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου με τίτλο «Οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς».
Οι σελίδες του αρχείου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το www.sekonline.gr είναι χρήσιμες για κάθε αγωνιστή που θέλει να ανατρέξει σε εκείνη την περίοδο. Στη «Μαμή» του Γενάρη του 1971, παραδείγματος χάρη, διαβάζουμε ειδήσεις όπως η σύλληψη συνδικαλιστών δημοσιογράφων στην Αθήνα (Λούης Δάνος, Κώστας Παπαϊωάννου) και του Χρήστου Σαρτζετάκη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άρθρα για τις άγριες απεργίες στην Αγγλία και για την εξέγερση των εργατών στην Πολωνία. Στο φύλλο του Σεπτέμβρη 1971, το πρωτοσέλιδο άρθρο τελειώνει ως εξής: «Οι αντιπολιτευόμενοι των Αθηνών με επικεφαλής τη γνωστή τετράδα (Μαύρος, Κανελλόπουλος, Παπασπύρου, Ζίγδης) αρχίζουν να προσαρμόζονται. Τώρα πια, ούτε συζήτηση για το Σύνταγμα του 1968. Σιωπηρά αποδεκτό. Όλη τους η προσπάθεια πια συγκεντρώνεται στο να πείσουν τους αμερικάνους να συμπεριληφθούν στο επόμενο στάδιο με κάποιες εκλογές». Η άρνηση του κινήματος να ενσωματωθεί στα ανοίγματα της «ομαλοποίησης» Μαρκεζίνη που ήρθαν αργότερα, είχε ήδη ξεκινήσει. 
Το ίδιο πολύτιμες είναι και οι θεωρητικές αναζητήσεις από τις σελίδες του περιοδικού «Επανάσταση» που κρατάτε στα χέρια σας. 
Πριν από πολλά χρόνια, μέσα από τις σελίδες της Ελευθεροτυπίας, είχε γίνει γνωστή η τότε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον Γιώργο Βότση και τον Περικλή Κοροβέση (που υπέγραφε ως «Αρτέμης Θαλασσινός») για το ζήτημα της «Προπαγάνδας των όπλων» ή «Περί μοχλού και κατσίκας». Ολόκληρα τα αντίστοιχα άρθρα τους υπάρχουν σε αυτό τεύχος μαζί με μια τρίτη παρέμβαση με τίτλο «Επαναστατική συνείδηση: σύνθημα ή διαδικασία» που υπογράφεται από τον «Γιώργο Γκιώνη», ψευδώνυμο του Γιώργου Παΐζη, δραστήριου στις γραμμές του βρετανικού SWP μέχρι σήμερα.
Στην «Επανάσταση» Νο 7, η Μαρία Στύλλου υπογράφει ως «Μαρία Χατζή» το άρθρο «Στρατιωτική δικτατορία, μια ακόμη μορφή του αστικού κράτους», μια από τις πρώτες απόπειρες να διαμορφωθεί η αντικαπιταλιστική στρατηγική μέσα στο αντιδικτατορικό κίνημα. Και ο Πάνος Γκαργκάνας (που υπέγραφε άλλοτε σαν «Πέτρος Ιατρίδης» και άλλοτε ως «Πέτρος Θράκας») παρουσιάζει ουσιαστικά μια ανάλυση του ελληνικού καπιταλισμού εκείνης της εποχής κάτω από τον τίτλο «Αγρότες και επανάσταση».
Τόσο το αρχείο σε ψηφιακή μορφή, όσο και η ανατύπωση της «Επανάστασης» ελπίζουμε ότι θα συμβάλουν να φωτιστεί εκείνη η περίοδος που σφράγισε τόσο δυνατά τον πιο σημαντικό σταθμό της πρόσφατης ιστορίας του κινήματος.
                                                                                                                                                    Νοέμβρης 2013

από τη σελίδα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στο facebook

για περισσότερα βιβλία εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου