Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

μικρές ειδήσεις


Μικρές ειδήσεις και σήμερα στον απόηχο του βραβείου Nομπέλ, μπροστά στην κρίση του βιβλίου και των λογοτεχνικών free press εντύπων - οι αναγνώστες όμως επιμένουν,παρακολουθούν και επιλέγουν - η "ανάσταση" στον χώρο του βιβλίου δεν θα πάψει όμως αν δεν αντιμετωπίσουμε εδώ και τώρα την κρίση στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο - αλλά προς το παρόν, ας επιστρέψουμε στα βιβλία.


Η πλοκή ως θέατρο σκιών

Ενα βιβλίο που θέλει να αποκαθηλώσει το αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά εξαντλεί εύκολα τον εαυτό του. Φίλιππος Δρακονταειδής, «Κρεμάστρα».

Τα τελευταία χρόνια η αστυνομική λογοτεχνία έχει εξελιχθεί σε ένα χωνευτήρι που μπορεί να αλέσει τα πλέον διαφορετικά υλικά: από υπόθεση μυστηρίου και ιστορικό ή πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα μέχρι γαστρονομία και μαύρη κωμωδία.
Το καινούριο βιβλίο του Φίλιππου Δρακονταειδή, που κυκλοφορεί με τίτλο «Κρεμάστρα» από τις εκδόσεις «Τόπος», τείνει προς τη μαύρη κωμωδία, αλλά και τη λογοτεχνική παρωδία, στήνοντας ένα παιχνίδι απανωτών αναιρέσεων, με μια δράση η οποία ξηλώνει αδίστακτα τη λογική της οργάνωση και δεν τρέφει τον παραμικρό σεβασμό για τους ευθείς εξαρχής υπονομευμένους πρωταγωνιστές της.
Οι περιπέτειες που ξετυλίγει ο Δρακονταειδής στην «Κρεμάστρα» είναι μοιρασμένες σε τρεις διαφορετικές ιστορίες, που ξεκινούν από τη μετακομμουνιστική Γεωργία («Με μια λαμπάδα»), για να περάσουν από τη σύγχρονη Αθήνα, ενισχυμένη με μια δόση ναζιστικής Κατοχής («Τότε οι κρεμάστρες ήταν ξύλινες»), και να καταλήξουν στη Γαλλία του 18ου αιώνα με ήρωα τον ιππότη ντ' Αρτανιάν («Ερευνα μετά φόνου»). Και στις τρεις ιστορίες κάποιος ή κάποιοι καλούνται να διερευνήσουν έναν ή περισσότερους φόνους, καταλήγοντας στα πιο αναπάντεχα αποτελέσματα, με τους ενόχους να μένουν μέχρι την τελευταία σχεδόν στιγμή καλά κρυμμένοι στο καβούκι τους.


Ψυχανάλυση εναντίον τεχνολογίας

 

Την ψυχαναλυτική σκέψη του Friedrich Kittler παρουσιάζει το περιοδικό ψυχανάλυσης, φιλοσοφίας και τέχνης «αληthεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Βεργέτη, και διακρίνεται, μαζί με άλλα, για τις ιδιαίτερα προσεγμένες μεταφράσεις του.
Με βάση τα κείμενα του Ζακ Λακάν και τον «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ (η ανάλυση του «Δράκουλα» είναι στα όρια του συναρπαστικού), ο Kittler δείχνει τον εγκλωβισμό της σύγχρονης συνείδησης στον κόσμο των τεχνικών μέσων, όπου η δυνατότητα για ελευθερία και αυτοπραγμάτωση υφίσταται παραλυτικό περιορισμό. Ο «άνθρωπος δεν επέζησε του θανάτου του θεού ούτε μία ημέρα», σημειώνει με χαρακτηριστική έμφαση ο γερμανός ψυχαναλυτής, εννοώντας πως η μετάβαση από την εποχή της ανέλεγκτης μεταφυσικής πίστης στον αφυπνισμένο κόσμο της τεχνικής είχε ως τελικό αποτέλεσμα τη συσσώρευση πολύ μεγαλύτερων εξαρτήσεων και δεσμεύσεων, οδηγώντας στην πλήρη αποπροσωποποίηση και πραγμοποίηση. Στο ίδιο τεύχος θέλω να επισημάνω τη μακροσκελή, αλλά άκρως ερεθιστική συζήτηση του Γιώργου Ρόρρη και της Βίκης Σκούμπη για τα χαρακτικά του Γκόγια, όπως και το αφιέρωμα «Δεκέμβρης 2008» με τη συμμετοχή των Δ. Βεργέτη, Βαγγέλη Μπιτσώρη, Κώστα Βεργόπουλου, Νικόλα Σεβαστάκη, Γιάννη Μηλιού, Αρη Στυλιανού, Ειρήνης Μαρκίδη, Γιώργου Λιερού και Δημήτρη Δημητριάδη. Ακόμη, ένα κινηματογραφικό δοκίμιο του Αλέν Μπατιού με τίτλο «Matrix, Κύβος, eXistenZ» και τρία ποιήματα του Φιλίπ Λακού-Λαμπάρτ από τη συλλογή «Φράση».
 



 
Το βιβλίο πάει θέατρο
Σκηνές από τις «Επικίνδυνες σχέσεις» Σκηνές από τις «Επικίνδυνες σχέσεις» Ο «Καλός στρατιώτης Σβέικ» είναι ένα παράδειγμα. Ενα άλλο «Η κυρία με τις καμέλιες». Ενα πιο πρόσφατο και πολύ πιο ελληνικό, το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Σκαμπαρδώνη. Και στη φετινή θεατρική σεζόν, τα βιβλία που ανεβαίνουν στη σκηνή είναι πολλά.
«Το μάθημα» του Στίβεν Κινγκ ανεβάζουν στο «Επί Κολωνώ», το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Δέλτα στο Εθνικό, όπως επίσης και τη «Μητέρα του σκύλου» του Μάτεσι. Η «Κυρία Κούλα» του Μένη Κουμανταρέα θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης, ο «Φράνκενσταϊν» της Σέλεϊ στην «Knot Gallery», οι «Επικίνδυνες σχέσεις» του Λακλό στο «Αλμα», η «Λωξάντρα» της Ιορδανίδου στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος, ο «Συμβολαιογράφος» του Βασιλειάδη στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη ενώ ένας Αλβανός, ο Ενκε Φεζολάρι και ένας Ελληνοϊρανός, ο Βασίλης Κουκαλάνι θα ερμηνεύουν δυο ποιήματα του Ρίτσου από την «Τέταρτη διάσταση» στο «Χώρα».


http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.article&id=211149

Ηλεκτρονικό μέλλον για τις εφημερίδες

 

 Οσοι διαθέτουν ήδη ή σκέφτονται να προμηθευτούν μια συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης (ereader) όπως το Κindle (φωτογραφία) ή το Νook είναι φανατικοί αναγνώστες εφημερίδων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ μόνο 9 εκατομμύρια νοικοκυριά διαθέτουν ανάλογες συσκευές.Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας,το 78% των νοικοκυριών αυτών δηλώνουν ότι διαβάζουν καθημερινά τουλάχιστον μία εφημερίδα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική έκδοση και θα διάβαζαν ευχαρίστως την εφημερίδα της αρεσκείας τους σε ένα e-reader.

Πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα για τις εφημερίδες σε όλον τον κόσμο που τον τελευταίο καιρό πλήττονται τόσο από τη μείωση των διαφημιστικών τους εσόδων όσο και από την πτώση στις κυκλοφορίες τους.Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές,οι εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς αποτελούν έναν κερδοφόρο τομέα για πολλές εφημερίδες,ενώ το πέρασμα στις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης θα μπορούσε να σημαίνει πρόσθετα έσοδα για επιχειρήσεις που πλήττονται βαριά από την οικονομική κρίση.





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου