Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

παρέμβαση

γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης



    Απορούμε,ρωτάμε για το εφηβικό βιβλίο σε μια προσπάθεια κατανόησης των αλλαγών στην σύγχρονη λογοτεχνία και με την φιλοδοξία για κάποιο είδος...διαλόγου.
    Έχουμε και λέμε λοιπόν-ποιό το ώφελος για το βιβλίο που απευθύνεται σε εφήβους και πόσο το επηρεάζει τον καιρό της κρίσης, η σύγχρονη τάση για θέματα σε συνέχειες χωρίς λογοτεχνικές αρετές,χωρίς ύφος και με "αξιοποίηση" παλαιότερων μυθολογικών θεμάτων? Όταν μάλιστα τα "έργα" αυτά υπηρετούν ένα ευρύ οικονομικό φάσμα (κινηματογράφος,παιγνίδια) και είναι κατά βάση,συντηριτικά χωρίς να γεννούν ιδέες ωφέλιμες για όσους τα διαβάζουν. Αρκεί η τέρψη της περιπέτειας? Ή μήπως αποτελούν έμμεσο τρόπο για μια νέα στροφή στην λογοτεχνία? Κι η σκέψη,τα συναισθήματα?
   Αυτά όσο αφορούν το εφηβικό βιβλίο φαντασίας,κυρίως. Αν ισχύουν τα παραπάνω,ποιά η θέση του "κανονικού" βιλίου για εφήβους (και παιδιά)? Αγγίζει,μιλάει για τα σύγχρονα θέματα,τις εφηβικές ανησυχίες,τους προβληματισμούς τους ή αναλώνεται σε "μικρά" θέματα κι ανούσιες ιστορίες... Όπωσδήποτε,η περιπέτεια αποτελεί βασικό στοιχείο σε αυτό το είδος αλλά κατά την γνώμη μας πάντα,θα πρέπει να λαμβάνει απαραίτητα υπ' όψην και τις παραμέτρους που αναφέραμε.
   Ουσιαστικά,με την παραπάνω παρεμβασή μας τίθεται το ζήτημα για τί είδους βιβλίο και λογοτεχνία θέλουμε,ποιά λογοτεχνία μας δίνουν και ποιά ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες μας.


18/8-1/10/10
Χανιά Κρήτης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου