Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Beastie Boys: Ούτε στο Μπρούκλιν, ούτε πουθενά



Στις 3 Μάη του 2013 το πάρκο-παιδική χαρά Palmetto του Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης μετονομάστηκε σε  Adam Yauch Park στη μνήμη του AdamMCAYauch μέλους του εμβληματικού χιπ χοπ συγκροτήματος της περιοχής Beastie Boys, που είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν. Η πολυεθνική και πολυπολιτισμική γειτονιά, όπως και όλη η πόλη, είχε αποκρυσταλλωθεί σε όλη τη μουσική διαδρομή του συγκροτήματος. “Brooklyn, Bronx, Queens and Staten / From the Battery to the top of Manhattan / Asian, Middle-Eastern and Latin / Black, White, New York you make it happen” τραγούδαγαν στους στίχους του “An Open Letter To NYC” το 2004.



Αυτό το πάρκο δέχθηκε επίθεση βανδαλισμού δυο βδομάδες πριν, λίγο μετά την εκλογή Τραμπ στην προεδρεία των ΗΠΑ. Η επίθεση έγινε από ακροδεξιούς οπαδούς του Τραμπ που το έβαψαν με ρατσιστικά συνθήματα, σβάστικες και συνθήματα στήριξης στον Τραμπ. Η απάντηση ήταν άμεση καθώς τα άλλα δυο μέλη του διαλυμένου πια συγκροτήματος, και πιο ενεργά ο AD Rock, κάλεσαν σε αντιρατσιστική συγκέντρωση απάντησης στην επίθεση ενώνοντας μουσουλμάνους, εβραίους, μαύρους, οργανώσεις δικαιωμάτων και αντιρατσιστικά κινήματα σε μια συγκέντρωση μνήμης και αντίστασης. Λαμπρή στιγμή στη συγκέντρωση ήταν αυτή που ο AD Rock στην ομιλία του κατέδειξε το ρατσιστικό και σεξιστικό περιεχόμενο που η εκλογή Τραμπ δίνει στη δράση των ακροδεξιών και ταυτόχρονα ότι η μόνη λύση είναι η άρνηση της πολιτικής του και η μάχη ενάντιά της, από τώρα χωρίς αναμονή. 

Η επίθεση στο πάρκο δεν είναι τυχαία. 18 χρόνια πριν, σίγουρα πολύ πριν η ισλαμοφοβία γίνει βασική ρατσιστική πολιτική των αρχουσών τάξεων και στην πιο απρόσμενη περίσταση, οι Beastie Boys άφηναν με το στόμα ανοιχτό τις ελίτ στις ΗΠΑ παραλαμβάνοντας το βραβείο τους στα βραβεία VMA του γνωστού MTV το 1998. Ο μουσικός του οποίου το όνομα φέρει το πάρκο παίρνοντας το βραβείο είχε χαρακτηριστικά αναφέρει στο κοινό και σε ζωντανή σύνδεση ότι: “Ήταν λάθος να βομβαρδιστεί η Μέση Ανατολή (...) οι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή δεν είναι τρομοκράτες, με τις βόμβες το μόνο που κάνουμε (σ.σ. οι ΗΠΑ) είναι να τρέφουμε την τρομοκρατία και το άλλο είναι ότι η Αμερική πρέπει να σκεφτεί το ρατσισμό που έρχεται μέσα από τη χώρα μας, που κατηγορεί τους μουσουλμάνους, τους άραβες γενικά, και αυτό πρέπει να σταματήσει, αν θέλουμε να βρεθεί λύση”. Αυτός ήταν ο AdamMCAYauch. Το κίνημα που αντιπαλεύει τον Τραμπ στις γειτονιές της Αμερικής, έχει μια παρακαταθήκη κόντρας με το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία που συνεχίζει. Και αυτή είναι μια μεγάλη εγγύηση ότι θα τα καταφέρει να κερδίσει γεμίζοντας τους δρόμους.


Βασίλης Μυρσινιάς, Renegade Instruments
στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη

οι φωτογραφίες είναι από το The Boombox και από το Gothamist


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου