Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ντοκιμαντέρ από και για τους πρόσφυγες


Ένα ντοκιμαντέρ που έχει στόχο να καταγράψει μία πρωτοβουλία προσφύγων «δημοσιογράφων», που προσπαθούν με αυτοσχέδια μέσα να προβάλλουν τα προβλήματά και τις ιστορίες των προσφύγων που ζουν μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν να γυρίζουν η Αλεξάνδρα Σιαφάκα, φοιτήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου και απόφοιτη του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και ο Ιταλός κινηματογραφιστής, Φρανσίσκο Γιόλα.

“Μάθαμε για την πρωτοβουλία Σύρων προσφύγων που είχε ξεκινήσει από την Ειδομένη, τα Διαβατά και τη Σόφτεξ να πάρουν συνεντεύξεις από άλλους πρόσφυγες με ψεύτικα μικρόφωνα και χαρτόκουτα που τα είχαν μετατρέψει σε κάμερες. Το έκαναν για να διασκεδάσουν αλλά και για να δώσουν ελπίδα και αυτοπεποίθηση στους πρόσφυγες στέλνοντας το μήνυμα ότι θα παλέψουν με όλα τα μέσα για μια καλύτερη ζωή”, μας είπε η Αλεξάνδρα Σιαφάκα.

“Μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με πρωταγωνιστές Σύριους πρόσφυγες που δέχτηκαν να γυρίσουν κάποιες σκηνές. Κάναμε γυρίσματα για μία εβδομάδα μαζί τους. Τους κινηματογραφήσαμε στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ που προσπάθησαν να πάρουν συνεντεύξεις από απεργούς. Δυστυχώς δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε γυρίσματα μέσα στο στρατόπεδο.

Το περασμένο Σάββατο πήραμε μία σκηνή και τη στήσαμε έξω από το στρατόπεδο των Διαβατών, για να κάνουμε τα γυρίσματα. Εκεί που τραβούσαμε ήρθαν 2 μηχανές της ομάδες ΔΙΑΣ και δύο περιπολικά και κρατώντας όπλα μας ζήτησαν τα χαρτιά μας. Ήμασταν δύο Έλληνες, δύο Ιταλοί και τρεις Σύριοι πρόσφυγες. Οι Σύριοι δεν είχαν πάρει μαζί τα χαρτιά τους και μας έκαναν προσαγωγή στο ΑΤ Πολίχνης όπου μας κράτησαν παράνομα για 6 ώρες, χωρίς κατηγορητήριο. Δεν μας άφησαν ούτε καν να πάμε στα Διαβατά να φέρουμε τα χαρτιά τους. Ήταν η μέρα που θα γυρίζαμε τις τελευταίες σκηνές του ντοκιμαντέρ γιατί οι Ιταλοί συνάδελφοι θα έπρεπε να γυρίσουν στην Ιταλία. Οι πρόσφυγες από τα Διαβατά έχασαν το συσσίτιο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Το ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μας έβαλαν οι αρχές, προκειμένου να δώσουμε δύναμη και ελπίδα στους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και να δυναμώσουμε το κίνημα αλληλεγγύης στο πλευρό τους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου