Μια μεγάλη μορφή της Νεοελληνικής Γλώσσας και της μελέτης της Ελληνικής Γραμματείας, ο καθηγητής Παναγιώτης Μουλλάς, πέθανε το βράδυ του Σαββάτου σε ηλικία 75 ετών. Με άξονα τη Νεοελληνική Γλώσσα, ο Π. Μουλλάς αναμετρήθηκε με το μεγαλύτερο όγκο της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής, με τέτοιο τρόπο ώστε κατάφερε να του προσδώσει περαιτέρω δυναμική.
Γεννημένος στο Κιλκίς, ο Μουλλάς σπούδασε Φιλολογία στο ΑΠΘ, υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, έζησε για πολλά χρόνια στο Παρίσι, όπου δίδαξε Νεοελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόνης. Το 1977 εξελέγη καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ κι έκτοτε ζούσε και δίδασκε στη Θεσσαλονίκη.
Είχε γράψει εκατοντάδες δοκίμια και μελέτες για τη νεοελληνική πεζογραφία και ποίηση, ενώ έχει μεταφράσει και πολλά κλασικά έργα. Μερικά από τα βιβλία του «Ο χρόνος του εφήμερου. Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα», «Για τη μεταπολεμική μας πεζογραφία - Κριτικές καταθέσεις», «Για τον Αλέξανδρο Αργυρίου», «Κωστής Παλαμάς, ο ποιητής και ο κριτικός», «Εισαγωγή στην πεζογραφία του Παπαδιαμάντη», «Η δέκατη μούσα. Μελέτες για την κριτική» και πολλά ακόμη.
Ο Π. Μουλλάς είχε στο παρελθόν μιλήσει αρκετές φορές στον «Α» για το έργο του. Σε μια από τις συνεντεύξεις του είχε πει πως «όταν προσδιορίζομαι, λέω ότι είμαι και θεωρητικός και κριτικός και ιστορικός της Λογοτεχνίας. Δεν μπορεί το ένα να υπάρξει χωρίς το άλλο. Η κριτική του βιβλίου στις εφημερίδες, πάντως, αδυνατίζει ολοένα, παρά τα ένθετα, για τα οποία μπορεί να πει κανείς και κάτι άλλο: αυτό το ξεχωριστό τμήμα απομονώνει τον αναγνώστη της υπόλοιπης εφημερίδας, σαν να λέει ότι η λογοτεχνία είναι για κάποιους ειδικούς».
Για τα εφόδια που πρέπει να έχει ένας κριτικός, έλεγε ότι «ο κριτικός είναι ένας απαιτητικός και ενημερωμένος αναγνώστης, ένας επαρκής αναγνώστης. Οση περισσότερη εποπτεία έχει τόσο καλύτερος κριτικός θα είναι. Για να είναι καλός, χρειάζεται να έχει κάποιο ταλέντο και μια παιδεία: να ξέρει όχι μόνο λογοτεχνία, αλλά και φιλοσοφία και επιστήμη και άλλα πολλά. Η γνώση δεν έχει όρια». Ωστόσο αυτό που του έκανε εντύπωση στην Ελλάδα είναι «όχι μόνο το γεγονός ότι γράφονται πράγματα από ανθρώπους ατάλαντους, αλλά επίσης και το ότι αυτοί που τα γράφουν δεν είναι καν ενημερωμένοι. Πολλοί άνθρωποι πάνε στο χώρο της λογοτεχνίας για λόγους ευκολίας, γι’ αυτό έχει αυξηθεί η παραγωγή και χάνονται πολλά καλά βιβλία στο σκουπιδότοπο. Η αγορά μάς κυβερνά και το ζήτημα είναι πώς να κάνεις τη δουλειά σου σωστά μέσα σ’ αυτήν την εμπορευματοποίηση. Η κριτική πρέπει να είναι ένα προπύργιο. Πρέπει να αντιταχθεί σ’ αυτά τα φαινόμενα, να αντιτάξει την ποιότητα μέσα σ’ όλη αυτήν την ποσότητα».
«Το μόνο που εύχομαι είναι να έχω χρόνια για να μπορέσω να εργάζομαι πάνω στα σχέδιά μου. Η μόνη μου ανταμοιβή θέλω να είναι η δουλειά μου. Αυτό με κρατάει», έλεγε ο Παναγιώτης Μουλλάς. Η κηδεία του θα γίνει αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο συλλυπητήριο μήνυμά του εξαίρει «την αφοσίωση και την επιστημονική πληρότητα ενός από τους πλέον ισχυρούς στυλοβάτες της νεοελληνικής γραμματείας σε παγκόσμιο επίπεδο».

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=7&artid=57934

ΔΟΛ
Οχι στις απολύσεις


http://www.sek-ist.gr/EA/home.php?article_ID=4296 



Συγκέντρωση και πορεία προς το κτίριο του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80) την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη ώρα 15:30, ημέρα που η Διοίκηση του ΔΟΛ έχει εξαγγείλει το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων, αποφάσισε η Γενική συνέλευση των εργαζόμενων στα Ελληνικά Γράμματα στις 9/9. Την ίδια ημέρα στις 17.30 ο Σύλλογος υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής καλεί σε πορεία από το Μέγαρο Μουσικής στο ΔΟΛ και στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωση στα γραφεία των εφημερίδων Βήμα/ Νέα (Αγίας Σοφίας & Μητροπόλεως) στις 17:00.

Επίσης οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη μαζί το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση.

«Αδιαπραγμάτευτη θέση μας αποτελεί η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της εταιρείας προς όλους τους συνεργάτες της (συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, εικονογράφους, κ.ά.)...Δηλώνουμε πως οποιαδήποτε απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε απόλυση συναδέλφου ή συναδέλφων θα σημαίνει για εμάς την αυτόματη κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Καλούμε το σύνολο του εργατικού κινήματος και των εργαζομένων, τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας αλλά και κάθε πολίτη να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας» αναφέρουν στην απόφαση της συνέλευσης.