Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

book cover



GEORGES SIMENON
Ο ΓΑΤΟΣ 

Παρουσίαση
O EMΙΛ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΧΗΡΕΨΕ, η Μαργκεριτ μόλις έχασε τον σύζυγο της. Και οι δυο αναζητούν απελπισμένα λίγη συντροφιά κι αποφασίζουν να παντρευτούν. Μετά από οκτώ χρόνια συμβίωσης, η ανάγκη για συντροφιά έχει μεταμορφωθεί σε λυσσαλέο μίσος – το μόνο αίσθημα που συμμερίζονται. Η εχθρότητα κορυφώνεται, κι ο Σιμενόν ανατέμνει τους λόγους που τους έκαναν να ενώσουν τις τύχες τους και οδήγησαν στον αφανισμό τους.
Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Σιμενόν: Ο Μαιγκρέ στη Νέα Υόρκη, 45ο Υπό σκιάν, Το μπλε δωμάτιο, Ο κίτρινος Σκύλος, Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν, Ο τρελός του Μπερζεράκ, Κόκκινα φώτα, Ο Μαιγκρέ και το ακέφαλο πτώμα, Τρία δωμάτια στο Μανχάτταν, Οι αρραβώνες του Κύριου Ιρ, Ο ανθρωπάκος από το Αρχάγγελσκ.


http://www.agra.gr/books/1000_1099/book1008.html

...Δύσκολα ν’ αποφύγουμε τη σκέψη πως «Ο γάτος» δεν νυχοπατά σε γεγονότα της ζωής του συγγραφέα του Georges Simenon – η σχέση του με τη δεύτερη σύζυγό του Ντενίζ. Όμως, αυτό το βιβλίο δεν είναι εξαιρετικό γιατί (μπορεί) να κρύβει τον ίδιο τον Σιμενόν, αλλά γιατί καταγράφει με πάθος και ακρίβεια την ιστορία μιας διαστρεβλωμένης σχέσης – καλωσορίσατε, όσοι αναγνωρίσουν κρυφές τους σκέψεις για το σύντροφό τους. Αναζητώντας στο παρελθόν των μελών του ζευγαριού (κοινωνική τάξη, παιδικές ηλικίες, πρότερος έγγαμος βίος κ.ά.) τα γεγονότα που τους έσπρωξαν στη μάχη, ανατέμνει το χαρακτήρα τους με τη χειρουργική ακρίβεια ενός εντομολόγου – όπου το έντομο δείχνει σημάδια ζωής μόνο όταν το τρυπάει η βελόνα. Απλά, ένα μικρό αριστούργημα.  

http://www.athensvoice.gr/culture/book/%CE%BF-%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82


Ι. ΜΠΙΤΖΙ

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΣΤΡΑΝΤΙΒΑΡΙΟΥΣ

ΤΑ 
ΔΩΔΕΚΑ ΣΤΡΑΝΤΙΒΑΡΙΟΥΣ











Ο Αντόνιους Στραντιβάριους υπήρξε ο πιο φημισμένος κατασκευαστής μουσικών οργάνων όλων των εποχών. Τα βιολιά του είναι μοναδικά, ικανά να παράγουν τον τέλειο ήχο. Γύρω στο 1680, στην Κρεμόνα της Ιταλίας, ένα υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τον επισκέπτεται μέσα στη νύχτα για να του αναθέσει ένα πρωτόγνωρο έργο: την κατασκευή δώδεκα έγχορδων οργάνων. Το 2003, στη Μαδρίτη, ο επιθεωρητής Ερέρο αναλαμβάνει να ερευνήσει τη στυγερή δολοφονία ενός πάμπλουτου Έλληνα εφοπλιστή που ζούσε εκεί. Στο μεταξύ, μια διάρρηξη χωρίς προφανές κίνητρο θέτει σε επιφυλακή τις Αρχές στη Γενεύη. Άραγε αυτά τα δύο συμβάντα έχουν κάποια σχέση με τη μυστική επίσκεψη που δέχτηκε ο Στραντιβάριους εκείνη τη νύχτα πριν από τρεις αιώνες; Από την Κρεμόνα ως τη Γενεύη, τη Βιέννη, την Ιερουσαλήμ και τα στρατόπεδα του ολέθρου των ναζί, μια απέραντη συνωμοσία απλώνεται στο χρόνο. Η καταιγιστική δράση και οι συνεχείς ανατροπές είναι οι καλύτεροι πρωταγωνιστές στο μυθιστόρημα αυτό με το οποίο ο Ι. Μπίτζι εκπλήσσει τον αναγνώστη, εξυφαίνοντας μια πλοκή που συνδυάζει Ιστορία, θεολογία, και μια μουσική τόσο ουράνια όσο και επικίνδυνη.

http://www.psichogios.gr/site/Books/show?cid=22770 



 
ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ | ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
TIMH:27.70€ (δωρεάν ταχυδρομικά)
ISBN:978-960-449-723-2
K.A.:22637
KΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΕΥΔΟΞΟ: 7847
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (pdf) - ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ


Το «Στοχασμοί για την επανάσταση στη Γαλλία» αποτελεί χωρίς αμφιβολία το θεμέλιο µμανιφέστο του συντηρητισμού και της αντεπανάστασης. Γραμμένο εν θερµώ, λίγους μόλις μήνες μετά το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, το έργο έγινε κλασικό όχι τόσο γιατί ίσως ήταν η πρώτη κριτική αποτίμηση της Επανάστασης, αλλά κυρίως γιατί η έμπειρη, φιλοσοφική και πολιτική ματιά του Έντμουντ Μπερκ κατάφερε να αναδείξει τις αντιφάσεις της Επανάστασης.
Αυτός είναι και ο λόγος που το έργο αυτό αποτέλεσε την πηγή από την οποία ξεπήδησαν οι μεγάλες κριτικές της φιλοσοφίας του 18ου αιώνα: από τον αγγλικό συντηρητισμό μέχρι τον γερμανικό ρομαντισμό και την γαλλική αντεπαναστατική παράδοση.
Ρεύματα και ιδέες που επανέρχονται σήμερα µε διαφορετική μορφή και ένταση, κλονίζοντας τις ιδεολογικές µας βεβαιότητες.

http://www.savalas.gr/sindex.php?subs=157 

Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο αυτό με κριτικό πνεύμα, ένα βιβλίο που αναφέρεται στη Γαλλική Επανάσταση και γράφτηκε λίγο μετά το ξέσπασμά της, οδηγείται σε ένα ιδιαίτερα διδακτικό αποτέλεσμα που έχει και αυτό τη σημασία του: ότι η αντικειμενική αποτίμηση ενός ιστορικού γεγονότος είναι τελικά θέμα χρόνου, πολλές φορές μάλιστα άφθονου χρόνου. Η αντίθετη άποψη, όσο κι αν δείχνει πως έχει ξεπεραστεί ιστορικά, διατηρεί πάντα τη σημασία της και κυρίως διεκδικεί την ιστορική προσοχή, όταν τα πάθη καταλαγιάζουν και οι εξελίξεις έχουν πάρει τον ιστορικό τους δρόμο. Ο Edmund Burke κατάφερε να κατακτήσει μια δεσπόζουσα θέση στην ιστορία της πολιτικής φιλοσοφίας χάρη στο παρόν έργο, ένα έργο που εύκολα θα χαρακτηρίζαμε σαν αντεπαναστατικό μανιφέστο, παρασυρμένοι από τα στερεότυπα επαναστατικά αντανακλαστικά. Ο συγγραφέας του υπερασπίζεται το Παλαιό Καθεστώς της αριστοκρατίας, και του χριστιανισμού. Η απήχηση του βιβλίου υπήρξε μεγάλη, και δεν είναι τυχαίο ότι «από αυτό πηγάζουν όλες οι μεγάλες κριτικές της φιλοσοφίας του 18ου αιώνα, από τον φιλελεύθερο αγγλικό συντηρητισμό, μέχρι τον γερμανικό ρομαντισμό και τη γαλλική αντεπαναστατική παραδοσιοκρατία» καθώς σημειώνει στην εισαγωγή της γαλλικής έκδοσης, ο Philippe Raynaud. Παράδοξο παραμένει το γεγονός ότι ο Δουβλινέζος συγγραφέας υπήρξε ο πλέον διακεκριμένος πολέμιος της Γαλλικής Επανάστασης, την ίδια στιγμή που ήταν ένθερμος και δραστήριος υπερασπιστής της Αμερικανικής Επανάστασης. Ο Edmund Burke είναι από τους σοβαρούς και αξιόλογους στοχαστές που ήταν ορκισμένοι πολέμιοι της Γαλλικής Επανάστασης, όπως ο Ντε Μεστρ, τον οποίον ο Μπωντλαίρ θεωρούσε μοναδικό του δάσκαλο αλλά και ο Τόκβιλ, ο οποίος δεν έμεινε, όπως και ο Burke, ασυγκίνητος από την αμερικανική εκδοχή της Επανάστασης.

http://www.topontiki.gr/articles/view/8613






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου