Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010

Οδυσσέας Λυόμενος Η Αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης (μαλ. εξώφ.)


Οδυσσέας Λυόμενος
Η Αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης (μαλ. εξώφ.)
Κατηγορία: αιρετική ματιά
Συγγραφέας:
Μεταφραστής: Τουμασάτος Ηλίας
ISBN: 960 8354 75 3
Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
 
 - Περιγραφή

Πού βρίσκεται η Ιθάκη, που περιγράφεται με τόση λεπτομέρεια στην Οδύσσεια του Ομήρου; Το βιβλίο αυτό, με πλούσια εικονογράφηση, μας αφηγείται μια παράξενη ιστορία: πώς η πίστη του συγγραφέα ότι «Ο Όμηρος έλεγε την αλήθεια» πυροδότησε την ανακάλυψη μιας εντελώς νέας τοποθεσίας για το βασίλειο του Οδυσσέα. Μια σειρά από φιλολογικά, αρχαιολογικά και γεωλογικά στοιχεία εξετάζονται προσεκτικά καθώς αναζητείται η λύση ενός μυστηρίου που έχει προβληματίσει τους μελετητές για πάνω από δύο χιλιετίες.
Μπορούμε πλέον να εντοπίσουμε πραγματικές τοποθεσίες που ταιριάζουν απόλυτα με το ανάγλυφο που περιγράφεται στο έπος – ακόμη και το χώρο όπου βρισκόταν το ίδιο το ανάκτορο του Οδυσσέα. Πάνω από έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη της Τροίας από τον Σλίμαν, το βιβλίο αυτό αποτελεί τομή, που επιφέρει επαναστατική μεταβολή στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον Όμηρο, και τους πολιτιστικούς μας προγόνους, στην Ελλάδα της εποχής του χαλκού.
περισσότερα για το βιβλίο: www.odysseus-lyomenos.org

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Ο Ρoμπερτ Μπiτλστοουν (Robert Bittlestone) έλαβε κλασικές σπουδές και αντίστοιχες στις θετικές επιστήμες, πριν από τις κύριες σπουδές του στα Οικονομικά, στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Είναι ο ιδρυτής της Metapraxis Ltd., εταιρείας που ειδικεύεται στην ανίχνευση έγκαιρων προειδοποιήσεων για πολυεθνικές εταιρείες. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα σχετικά με τη σημασία της οπτικοποίησης (visualization) και έχει εφαρμόσει τις αρχές αυτές στην προσπάθεια επίλυσης του αινίγματος που περιγράφεται στο βιβλίο αυτό. Είναι παντρεμένος, με τέσσερα παιδιά και περιγράφει τον εαυτό του ως «ενθουσιώδη πλην ανεπαρκή σκιέρ, ιστιοπλόο και σέρφερ».
Ο Τζέιμς Ντιγκλ (James Diggle) είναι Καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και Μέλος (Fellow) του Κολεγίου Κουίνς. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα έργα: The Oxford Classical Text of Euripides (Οξφόρδη, 1981-94), Euripidea: Collected Essays (Οξφόρδη, 1994) και Theophrastus: Characters (Κέμπριτζ, 2004). Διατέλεσε πανεπιστημιακός ρήτωρ (University Orator) στο Κέμπριτζ για έντεκα χρόνια, και δημοσίευσε επιλεγμένες διαλέξεις του στο έργο Cambridge Orations (Κέμπριτζ, 1994). Είναι αντεπιστέλλων εταίρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Τζον Aντερχιλ (John Underhill) είναι Καθηγητής Στρωματογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το πρωταρχικό ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην αξιοποίηση της γεωλογικής έρευνας πεδίου και των γεωφυσικών μεθόδων για τη διερεύνηση της δομής και της στρωματογραφίας των ιζηματογενών λεκανών. Έχει ερευνήσει συστηματικά και έχει φέρει στο φως πολλά νέα στοιχεία για τη γεωλογία των Ιόνιων νησιών, στη δυτική Ελλάδα, από το έτος 1982. Είναι Μέλος (Fellow) της Βασιλικής Ακαδημίας του Εδιμβούργου. Επίσης, διαιτητεύει σε αγώνες επαγγελματικού ποδοσφαίρου και το 2001 εντάχθηκε στον Κατάλογο Διεθνών Διαιτητών της FIFA. 
 - Περισσότερες Πληροφορίες

 
 
Επιμελητής Ελληνικής Έκδοσης:Τσοκόπουλος Βάσιας   Διαστάσεις: 20.5x25 εκ
Σελίδες: 615
 
 
 - Δημοσιεύματα

Ελευθεροτυπία, Βιβλιοθήκη 28/3/08
 
Ελευθεροτυπία, 14/3/08
 
Το Βήμα, 14/3/08
 
Eλεύθερος Τύπος της Κυριακής, 9/3/08
 
Καθημερινή της Κυριακής, 3/2/08
 
Vimagazino, 30/12/07 (σελ α')
 
Vimagazino, 30/12/07 (σελ β')
 
Vimagazino, 30/12/07 (σελ γ')
 
Vimagazino, 30/12/07 (σελ δ')   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου