Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Για τις συγχωνεύσεις των Δημοσίων Βιβλιοθηκών





της Μαρίας Ρούσσου, Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δημοσίων Βιβλιοθηκών

Το Υπουργείο Δ. Μεταρρύθμισης με έγγραφό του της 7.1.2013 ζητά στοιχεία των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, μέσω του υπουργείου μας, για να τις «εξορθολογήσει» και συγκεκριμένα αναφέρει κατάργηση ΝΠΔΔ, συγχωνεύσεις, καταργήσεις κλπ  

Να κερδίσουν τι?
Να μειώσουν τις δαπάνες των Βιβλιοθηκών μας, που προσφέρουν θαυμάσιο, απαραίτητο και μετρήσιμο έργο, εξυπηρετώντας  εκατομμύρια  πολίτες, με  «αστρονομικές»  επιχορηγήσεις που κινούνται από 2.000 – 10.000 € ετησίως για κάθε βιβλιοθήκη?
Να μειώσει το προσωπικό που είναι στην πλειοψηφία από 1 (!) - 4 άτομα και παράγει έργο για 10?? το οποίο αμειβόταν και  αμείβεται με τις χαμηλότερες αποδοχές σ’ όλο το Δημόσιο?
Να καταργήσει τα Εφορευτικά Συμβούλια που είναι άμισθα και δεν κοστίζουν ούτε 1 €?

Το μόνο που μπορεί να  καταφέρουν  είναι να ακυρώσουν ότι έγινε χρόνια ολόκληρα με την εργατικότητα  ελάχιστων ρομαντικών  ευσυνείδητων που με περισσό μεράκι έκαναν τις βιβλιοθήκες οάσεις  πολιτισμού.

Ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες για τον κόσμο οι βιβλιοθήκες μας είναι καταφύγιο και μόνη  διέξοδος σαν κέντρα πληροφόρησης, με ευρύτατη  -σφαιρική δράση. Και πιο ιδιαίτερα για άνεργους, μετανάστες κλπ ευπαθείς ομάδες .

Και η δια βίου μάθηση? Η κοινωνία της πληροφορίας?

Ας μας καλέσουν εν τέλει αρμοδίως  να τους εξηγήσουμε με στοιχεία ότι ο «εξορθολογισμός»  του  τομέα μας εν πολλοίς είναι άσκοπος  και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Υποστήριξη θέλουν οι Βιβλιοθήκες μας,  όχι συρρίκνωση.

Και εν πάσει περιπτώσει ας «ακούσουν» τις «Βιβλιοθήκες» να μιλήσουν για τις Βιβλιοθήκες.

Μαρία Ρούσσου ,
Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δημοσίων Βιβλιοθηκών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου