Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΚΑΨΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

ΚΑΨΑΛΗΣ

ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Παρουσίαση
Τα 22 ποιήματα της ανά χείρας συλλογής γράφτηκαν μετά από παραγγελία του συνθέτη Νίκου Ξυδάκη, με σκοπό να αποτελέσουν μια μουσική προσωπογραφία του Κ. Π. Καβάφη. Όπερ και εγένετο, φόρος τιμής ενός Αλεξανδρινού συνθέτη στον Αλεξανδρινό ποιητή, ενός ποιητή σε άλλον.
Ο Διονύσης Καψάλης, με εξαιρετική λεπτότητα και διαφάνεια, αφήνει να παρηχούν στα ποιήματα αυτά οι ποητικοί "τρόποι" του Καβάφη, θέματα, λέξεις και ρυθμοί, χωρίς ποτέ να χάνεται η ιδιαιτερότητα της δικής του ποιητικής φράσης, κι έτσι, κλείνοντας κανείς το μικρό ετούτο βιβλίο -που άρχεται με το γνωστό ιδιόχειρο βιογραφικό σημείωμα του Καβάφη και κλείνει με την επιτάφια επιγραφή- μένει παρέα με τη γνωστή φιγούρα του τιμώμενου ποιητή και με τα λόγια του τιμώντος.
Την έκδοση κοσμούν βινιέτες του Νίκου Ξυδάκη.


Απόσπασμα

Υπάρχει τόπος

Πάντα η ίδια πόλη θα 'ναι,
οι δρόμοι της θα σε μεθάνε,
όπου κι αν βγεις,

στο Ράμλι, στην Ιμπραημία,
στα καφενεία, στην Πλατεία
Μωχμάτετ Άλυ,

στο Κάιτ Μπέη και στο Ανφούσι,
μ' όλο το ανθρώπινο λεφούσι,
κι ώς την Κορνίς,

που θα κοιτάς και θα πληθαίνει
η θάλασσα και θ' ανασαίνει
μαβιά, μεγάλη.

Στο Κάμπο Τσέζαρε, στο Σάτμπι,
γιορτάζει η πόλη σου και λάμπει
για σένα πάντα,

Ρωμιοί, Αρμένιοι, Μαλτέζοι,
πηγαίνουν, έρχονται, και παίζει
μακριά μια μπάντα.

Υπάρχει τόπος

Από μακριά θα σε μεθάνε
τα φώτα της, μα πάντα θα 'ναι
πολύς ο κόπος.

Σε βάθος δρόμου μακρινού
μια Αλεξάνδρεια του νου:
υπάρχει τόπος.




Βιογραφικά στοιχεία
Ο Διονύσης Καψάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στις ΗΠΑ (1970-1974) και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο (1981-1984), όπου επίσης δίδαξε για δύο χρόνια.
Από το 1978 έχει δημοσιεύσει δώδεκα ποιητικά βιβλία (όλα εκτός του πρώτου στις εκδόσεις Άγρα), τρεις τόμους με δοκίμια, μια επιλογή από τα Σονέτα του Σαίξπηρ κ.ά. Έχει επίσης δημοσιεύσει ποιητικές μεταφράσεις, άρθρα, μελέτες και βιβλιοκριτικές σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Μετέφρασε για το θέατρο τα έργα του Σαίξπηρ Ρωμαίος και Ιουλιέττα (που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη το 1996) και Ο βασιλιάς Ληρ (που θα εκδοθεί προσεχώς από τις εκδόσεις Άγρα).
Από το 1986 ώς το 1997 εργάστηκε ως υπεύθυνος εκδόσεων στο Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Από τον Σεπτέμβριο του 1998 εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, όπου, από τον Νοέμβριο του 1999, κατέχει τη θέση του διευθυντή.
Τον Μάιο 2002 εκδόθηκε από την "Άγρα" ο τόμος επιφυλλίδων και δοκιμίων του Στον καιρό και τον Απρίλιο 2003 η συλλογή Από λεπτοτάτη οδύνη. Επίσης από την "Άγρα" ετοιμάζονται ένας τόμος με χάικου του Ίσσα και του Μπασό και μια επιλογή από τα ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον.

Περιεχόμενα
1. Για τον Καβάφη, 1863-1933
2. Η πόλη
3. Τα πλοία
4. Θεραπεία
5. Καλοκαίρια
6. Φάρος της νύχτας
7. Το χρίσμα
8. Μια φράση του
9. Rue Lepsius
10. Οπτασία
11. Τα κρυμμένα
12. Υπάρχει τόπος
13. Λευκά τριαντάφυλλα
14. Αποχαιρετισμός, 27.10.1932
15. Επάνοδος από την Ελλάδα
16. Στο μπαλκόνι
17. Η βαλίτσα
18. Το πέρασμα του χρόνου
19. Η μετάληψη
20. Υπάρχει τόπος
21. Υστεροφημία
22. Στον τάφο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου