Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ

 • του Ειρηναίου Μαράκη


 • ΜΕ ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΘΥΜΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 81 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ.ΕΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΕ ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΕΚΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΑΛΕΡΑ) ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΥΤΗ-ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ 4 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ.
 • ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΥΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΑΛΚΑΙΟΥ/ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ) ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.ΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΗΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗ "ΚΑΘΑΡΣΙΣ"-ΚΑΝΑΓΙΕΣ!
 • ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, ΑΥΤΟΣ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ ΕΙΧΑΝ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ.ΟΜΩΣ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ -Ο ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ-ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ.
 • ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ.ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο Γ.ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ,ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ 1929,ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΚΤΛ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ.
 • Η ΠΟΙΗΣΗ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ.ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ.ΠΑΝΤΩΣ,Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΚΑΡΥΩΤΑΚΙΣΜΟΣ" ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ.ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΟΜΟΤΕΧΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ (ΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ "ΤΡΑΚΤΕΡ".
 • ΕΔΩ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ.ΔΕΝ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΒΕΒΑΙΑ,ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ.ΘΑ ΕΠΑΝΕΡΘΟΥΜΕ. • Χανιά 31/07/09
 • για το ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ
 • Ειρηναιός Μαράκης
3 σχόλια:

 1. Πολύ αξιόλογη η προσπάθειά σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Παρομοίως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και που γράφετε στίχους τι; Και ποιητές
  αν σας λένε, τι σημαίνει; Απ' τους άλλους
  διαφέρετε γι αυτό; Μη και για σας
  το σκοτάδι κληρονομιά δε θα 'ναι;

  Και που νιώθετε, όταν οι άλλοι
  αναίσθητοι στα μηνύματα είναι
  και που πλάθετε στίχους στη σειρά,
  αραδιάζοντας κόσμους, θεούς, ψυχές,

  φαντάσματα oλ' αυτά δεν είναι,
  που μέσα σε θάλασσες από λέξεις
  λέξεις κι αυτά όλα, κολυμπάν;

  Και με τις λέξεις άλλο τι, κανείς
  μπορεί να κάνει, παρά να δείχνει
  την αδυναμία του να εκφραστεί;

  ΑπάντησηΔιαγραφή