Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

[βιβλίο] Ισπανία 1936: Λαϊκό Μέτωπο και επανάσταση ενάντια στο φασισμόΙσπανία 1936: Λαϊκό Μέτωπο και επανάσταση ενάντια στο φασισμό

8,52€ (με ΦΠΑ)
Συγγραφέας: Durgan, Andy Cliff, Tony
Μετάφραση: Πίττας, Κώστας
Εκδόσεις: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Σελίδες: 144
ISBN: 978-960-7967-91-6


Γυναίκες της πολιτοφυλακής του POUM στη Βαρκελώνη τον Αύγουστο του 1936Περιγραφή

Στις 16 Φλεβάρη του 1936, η εκλογική νίκη του Λαϊκού Μετώπου έφερε την αριστερά στην κυβέρνηση της Ισπανίας. Όταν τον Ιούλη, ο στρατός με επικεφαλής το στρατηγό Φράνκο οργάνωσε πραξικόπημα για να ανατρέψει τη Δημοκρατική κυβέρνηση, εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες κι αγρότες οργανώθηκαν σε επιτροπές και πολιτοφυλακές και οπλίστηκαν για να σταματήσουν τους φασίστες.
Ήταν μια πραγματική κοινωνική επανάσταση. Από πολλές πλευρές, το επίπεδο της μαζικής πρωτοβουλίας, του εργατικού και λαϊκού ελέγχου και του κοινωνικού πειραματισμού στην Ισπανία του 1936 ξεπέρασε ακόμα και αυτό της Ρωσίας του 1917. Όμως, η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στράφηκε ενάντια στην επανάσταση, που τη θεωρούσε ότι ήταν εμπόδιο στη στρατιωτική πάλη ενάντια στο φασισμό, και προχώρησε στην καταστολή της. Από τη στιγμή που το επαναστατικό κύμα κάμφθηκε, ήταν ζήτημα χρόνου η πλάστιγγα να γύρει στο πλευρό του πιο ισχυρού στρατιωτικά  –του Φράνκο και των φασιστών που στηρίζονταν στην άφθονη βοήθεια του Χίτλερ και του Μουσολίνι.
Τη δεκαετία του 1930, στην Ισπανία δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη της εργατικής τάξης με στόχο τη δική της επαναστατική εναλλακτική διέξοδο από την προηγούμενη μεγάλη κρίση του καπιταλισμού. Σχεδόν 80 χρόνια αργότερα είναι σημαντικό να ανατρέξουμε και να αντλήσουμε τα διδάγματα –θετικά και αρνητικά– από την εμπειρία ενός ριζοσπαστικού εργατικού κινήματος και μιας αριστεράς αντιμέτωπης με πολιτικά διλήμματα που η αντανάκλασή τους φτάνει μέχρι την Ελλάδα σήμερα.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Συντομογραφίες
Χρονολόγιο του Εμφύλιου Πόλεμου
Χάρτες
Πρόλογος
Οι απαρχές
Προς τον πόλεμο
Αντίσταση και επανάσταση
Πλάθοντας το καινούργιο
Κολεκτιβοποίηση
Οι οργανώσεις και τα κόμματα της εργατικής τάξης
Αναστύλωση του κράτους
Ο Τρότσκι για το Λαϊκό Μέτωπο και την ισπανική επανάσταση
Ο Λαϊκός Στρατός
Ένας διεθνής πόλεμος
Η άνοδος του Κομμουνιστικού Κόμματος
Η διάλυση της εργατικής εξουσίας
Μάης 1937
Αντεπανάσταση
Ήττα 
Αντιπροσωπεία του ισπανικού POUM (Partido Obrero de Unidad Marxista) συναντά στο Μεξικό τον εξόριστο Τρότσκι τον Ιανουάριο του 1937 (στη φωτό εκτός από τον Τρότσκι και τους ισπανούς επαναστάτες, διακρίνεται πρώτη στα αριστερά η Ναταλία Σέντοβα και δίπλα της η Φρίντα Κάλο).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου