Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Πολιτιστική πρόταση: 2ο φεστιβάλ ελεύθερων καλλιτεχνών στο μικρό Πολυτεχνείο (Χανιά)





Η επικίνδυνη και δύστροπη εποχή που αντιμετωπίζουμε μας έχει φέρει όλους στα ακρότατα όρια της ύπαρξης μας και της επιβίωσης. Καθημερινά στην γειτονιά, το σχολείο και την εργασία μας βλέπουμε ότι η κρίση τον από πάνω ισοπεδώνει καταστάσεις και βεβαιότητες χρόνων που όμως, πιστέψτε με, μόνο δική μας δεν ήταν η ευθύνη για αυτό το κατάντημα. Το καπιταλιστικό όνειρο πεθαίνει και θέλει να πάρει και εμάς στον τάφο του, όσο και να προσπαθεί να αναστηθεί την ύστατη ώρα. 

Είναι τα πράγματα τόσο μαύρα λοιπόν; Ασφαλώς δεν λάμπουν σαν τον καλοκαιρινό ήλιο αλλά αν το δικό τους τέλος πλησιάζει ή τουλάχιστον, θα έρθει αν εμείς το εκβιάσουμε, τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να χτίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την δική μας αναγέννηση. Βλέπετε, δεν ζούμε σε εποχές μαύρης αντίδρασης και καθημερινά ξεπροβάλλουν αντιστάσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής από το αυθόρμητο των Πλατειών στην άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, τον αγώνα για κατάργηση των απολύσεων, την πάλη ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, τον συντεταγμένο αγώνα στους χώρους δουλειάς με τις απεργιακές επιτροπές και τις δεκατρείς πανεργατικές απεργίες μέσα σε δύο χρόνια που στις 19-20 Οκτωβρίου έριξαν την λαομίσητη κυβέρνηση Παπανδρέου και σήμερα αντιπαλεύουν το μαύρο μπλοκ τραπεζιτών - φασιστών της συγκυβέρνησης για την ανατροπή μια και καλή της πολιτικής της εκμετάλλευσης...

Οι καλλιτέχνες που ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με όλους μας και δεν υπάρχουν απλώς σαν κάποιοι αφ' υψηλού παρατηρητές της κρίσης,δεν θα μπορούσαν να μην συμμετέχουν σε αυτό το πανηγύρι της αντίστασης είτε με τον λόγο τους για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, όπως την πρόσφατη έκκληση τους ενάντια στην συγκυβέρνηση με τους φασίστες ή με τις μικρές κατά τόπους δράσεις τους στην Αθήνα και την επαρχία πέρα και μακριά από τα κατεστημένα "καλλιτεχνικά κυκλώματα". Γιατί ακόμα και η πιο μικρή κίνηση σήμερα που αποσκοπεί να δούμε με άλλο τρόπο την πραγματικότητα και θέλει έστω, να γελάσει το χειλάκι μας αποτελεί τρόπο αντίστασης.

Μια ανάλογη πρωτοβουλία παρουσιάζει σήμερα το "Λογοτεχνία και Σκέψη" που πραγματοποιείται στην πόλη των Χανίων και θα διαρκέσει μέχρι της 7 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το 2ο Φεστιβάλ Ελεύθερων Καλλιτεχνών, μια δραστηριότητα που μπορεί να μην στοχεύει σε μια "επαναστατική αφύπνιση" του κόσμου αλλά μπορεί όμως να προσφέρει την αλήθεια της ανοιχτή σε όλο το κόσμο της πόλης. 
Οι ελέυθεροι καλλιτέχνες είναι μια ομάδα που συνεχώς διευρύνεται και πιστεύει ότι αν και ζούμε σε "φτωχούς" καιρούς  η τέχνη είναι πιο πλούσια από ποτέ. Υπό αυτό το πρίσμα παρουσιάζουν την δουλειά τους στον φιλόξενο χώρο του μικρού Πολυτεχνείου - ενός θαυμάσιου εκθεσιακού χώρου με συνεχή παρεμβατική δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Όλες οι μορφές της τέχνης θα εκφραστούν σε αυτό το φεστιβάλ όπως έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας, έκθεση χρηστικών και εικαστικών αντικειμένων από χαλκό, σίδηρο, πηλό, ξύλο, πέτρα, ορείχαλκο, ύφασμα, γυαλί καθώς κι άλλες ενδιαφέρουσες κατασκευές από ερασιτέχνες Χανιώτες δημιουργούς ενώ παράλληλα θα υπάρχουν μουσικές εκδηλώσεις.

Το προηγούμενο φεστιβάλ μπορούμε να πούμε ότι είχε θετικότατη ανταπόκριση από το φιλότεχνο κι όχι μόνο κοινό των Χανίων, ώστε αυτή η πρωτοβουλία  να έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο της πόλης. Να μην ξεχάσουμε ότι μέρος των εσόδων θα διατεθεί πάλι σε άπορες οικογένειες της πόλης που τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί δραματικά...

προτείνει ο Ειρηναίος Μαράκης

Ακολουθεί το πρόγραμμα του φαστιβάλ και τα ονόματα των ελεύθερων καλλιτεχνών:

 
τοποθεσία: Πολυτεχνείο, Χατζημιχάλη Νταλιάνη 40, τηλ: 28210 42277
μέρες λειτουργίας: Πέμπτη 01 – Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου
ώρες λειτουργίας: 12:00 – 23:00
είσοδος ελεύθερη


Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

-μετά τις 8:00 μουσικές επιλογές από τον Κώστα Μαζανάκη

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου
-μετά τις 8:00 μουσικές επιλογές από τον Μίλτο Κυπριώτη

Σάββατο 3Δεκεμβρίου
- ζωντανή μουσική από τους
Γιώργο Γκόγκουρα,
Νατάσσα Πρωτοπαπαδάκη,
Κώστας Καλύβας
με ρεμπέτικα, παραδοσιακά κτλ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου
-μουσικές απο το συγκρότημα INgo (Ethnic Jazz)
Κυριάκος (σαξόφωνο)
Στέλιος (μπάσσο)
Χαφιζ (κουστα)
Νίκος (κρουστά)

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
-μετά τις 8:00 μουσικές επιλογές από τον Χρήστο Χριστοδούλου (el ninio)
με μουσικές του κόσμου

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου
-μετά τις 8:00 μουσικές επιλογές από την Βανέσσα Λάμπρου

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου
-μετά τις 8:00 μουσικές επιλογές από τον Μίλτο Κυπριώτη


ελεύθεροι καλλιτέχνες
---------------------------------
Γιαννούλης Στέλιος
Γιαντζή Ελίνα
Γκόγκουρας Γιώργος
Κορν Ιρίνα
Κυπριώτης Μίλτος
Μαζωνάκης Σταύρος
Μαζωνάκης Γιώργος
Μαρινάκη Χριστίνα
Μασσαλα Ελεάννα
Μπαράκου Εύη
Μυλωνά Μελίνα
Ξηράκη Δήμητρα
Παπαδοπούλου Ανδρονίκη
Πάτερ Γαβριήλ Μαζανάκης
Πεντιφράγκα Ιωάννα
Πρωτοπαπαδάκη Νατάσσα
Σαββοπούλου Τούλα
Στρατηγάκη Μαρία
Ταμπάτσικος ‘Αρης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου