Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η λογοτεχνία φλερτάρει με το αστικό τοπίο της κρίσης


 Ο βρετανός συγγραφέας Τζέιμς Μίλερ μίλησε στο Megaron Plus για «Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής» (Φωτογραφία: Χάρης Ακριβιάδης)





Πραγματοποιήθηκε στην «Αίθουσα Ν. Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η ελληνοβρετανική λογοτεχνική συνάντηση «Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus και σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Καταξιωμένοι βρετανοί και έλληνες συγγραφείς και δημοσιογράφοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και συνομίλησαν για το πώς εκφράζονται οι διαφορετικές μορφές κρίσης που απειλούν το σύγχρονο αστικό τοπίο μέσα από τη λογοτεχνία, πώς αποτυπώνεται η αβεβαιότητα και η ανησυχία στο σύγχρονο μυθιστόρημα αλλά και πώς συνδέονται οι πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις με τη λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα.


Ο πολιτιστικός συντάκτης των «Financial Times» Πίτερ Ασπντεν, η μητέρα του οποίου είναι ελληνικής καταγωγής και γι' αυτό πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Ελλάδα, έχει μια σαββατιάτικη στήλη στην εφημερίδα απ' το 1994 με θέμα τη ζωή και την τέχνη. Εκανε μια γενική εισήγηση τονίζοντας ότι «η κουλτούρα είναι το επίκεντρο της δημόσιας ζωής». Επιπλέον είπε: «Οι τέχνες μπορούν να προσφέρουν παρηγοριά και διέξοδο. Μπορούν επίσης να αλλάξουν τον τρόπο που σκεπτόμαστε. Ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, τότε που νιώθουμε μια επικείμενη αποκάλυψη να έρχεται, υπάρχει περιθώριο για τον πλούτο της δημιουργίας. Ο ρόλος της λογοτεχνίας, για να γίνω συγκεκριμένος, συνίσταται στο να εξηγήσει τι μάς συμβαίνει. Η οικονομική κρίση πρέπει να αναλυθεί από έργα τέχνης, απ' αυτό που ευρύτερα ονομάζουμε κουλτούρα, ειδικά σήμερα που τα πράγματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα. Πρέπει να απαιτήσουμε την αναδημιουργία του δημόσιου χώρου, την ποιότητα της δημόσιας ζωής και σ' αυτό η τέχνη μπορεί να βοηθήσει».
 
Περισσότερα στο Βήμα:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου