Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στα λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία (εφημερίδα Αυγή)

Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού και με ένα μεγάλο αφιέρωμα στα «Λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία-περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974» ανοίγει αύριο τις πόρτες του στο Ζάππειο το επετειακό 40ό Φεστιβάλ Βιβλίου που οργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Περισσότεροι από 150 εκδότες σε 120 περίπτερα δίνουν την ευκαιρία στους αναγνώστες να ενημερωθούν για τη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή, παρουσιάζονται περισσότερους από 50.000 τίτλους. Τα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα γίνουν τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το Φεστιβάλ.
Απαγορευμένα και λογοκριμένα βιβλία και έντυπα κατά τη διάρκεια της επτάχρονης χούντας, και ντοκουμέντα της εποχής περιλαμβάνει το αφιέρωμα στα «Λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία-περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974» μέσα από το οποίο οι διοργανωτές θέλουν να θυμίσουν τις περιπέτειες του βιβλίου στις χαλεπές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα για τις μέρες τις σημερινές. Έτσι στους χώρους του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σπάνια βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες που παραχωρήθηκαν ευγενικά από το Αρχείο Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης και το Αρχείο Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ, την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και τους εκδοτικούς οίκους "Ειρήνη", "Θεμέλιο", "Κέδρος" και "Στοχαστής".
Την εικαστική φροντίδα ανέλαβε ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας, ο οποίος φιλοτέχνησε ένα έργο ειδικά για το Φεστιβάλ, που παραπέμπει στην κρίση, που μαστίζει και το βιβλίο.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον εθελοντισμό θα πραγματοποιηθεί επίσης το ειδικό αφιέρωμα "Ιδέα Δωρεάς Οργάνων" σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ενώ την Κυριακή 4 του μήνα, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, οργανώνεται αιμοδοσία (10 π.μ. - 14 μ.μ.) για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία.
Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα στον «Γιούρι Γκαγκάριν 1961 - 2011, 50 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα», σε συνεργασία με το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της πρεσβείας της Ρωσίας.

http://avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=635875

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου