Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΒΛΙΟ | Συλλεκτική έκδοση του «Ζ»Tο μυθιστόρημα-ντοκουμέντο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ένα βιβλίο-σύμβολο στα χρόνια της δικτατορίας και βέβαια ένα μυθιστόρημα-σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία. Γραμμένο εν θερμώ από το συγγραφέα σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων και της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα, το «Ζ» εκδόθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της ταραγμένης δεκαετίας του 1960. «Λογοτεχνικό ρεπορτάζ» ή «φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος» για τον ίδιο το Βασίλη Βασιλικό, το «Ζ» κινείται στα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας με το συγγραφέα να ενορχηστρώνει με περισσή ευρηματικότητα τα επίσημα ντοκουμέντα της υπόθεσης Λαμπράκη.

Ο Βασίλης Βασιλικός εξηγεί χαρακτηριστικά: «Είναι κάτι ανάλογο με το χαρακτηρισμό μη μυθιστορηματικό μυθιστόρημα? -non fiction novel- που λανσάρισε στο 'Εν Ψυχρώ' ο Τρούμαν Καπότε.

Πραγματική

Σημαίνει, με άλλα λόγια, μια περίπτωση, που θα ήταν, κάτω από άλλες περιστάσεις, φανταστική ή μυθιστορηματική αλλά συμβαίνει να 'ναι εκατό τα εκατό πραγματική και μη μυθιστορηματική. Δηλαδή το 'Ζ' υπακούει στους νόμους ενός έργου φαντασίας, έχει δική του νομοτέλεια, αυτόνομη, μόνο που τυχαίνει όλα αυτά να μην είναι διόλου φανταστικά, αλλά μια πιστή και υπεύθυνη αντιγραφή της πραγματικότητας». Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ο πολυγραφότερος (πάνω από 120 βιβλία) και ο πιο πολυμεταφρασμένος εν ζωή Ελληνας συγγραφέας.

Συλλεκτικό

Η συλλεκτική έκδοση του «Ζ», περιλαμβάνει δωρεάν το dvd με την ομώνυμη ταινία του Κώστα Γαβρά καθώς και σχόλια του ίδιου του συγγραφέα. Γραμμένο σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων και της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα, τόσο το «Ζ» όσο και η πολυβραβευμένη κινηματογραφική του μεταφορά σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και σενάριο Χόρχε Σεμπρούν, αναγνωρίζονται ως σημεία αναφοράς στην παγκόσμια μεταπολεμική λογοτεχνική και κινηματογραφική ιστορία.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13774&subid=2&pubid=112821262 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου