Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ∆ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΤΟ 2013 ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Το Βυζάντιο αλλιώς


Από την Κόρινθο στο Βυζαντινό  και Χριστιανικό Μουσείο κι από  
εκεί στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί  ο µαρµάρινος Καλός Ποιµένας  του 4ου αι.
Τα σεντούκια της Ιστορίας ανοίγουν. Από µέσα βγαίνει ο Παρθενώνας και το Εξαµίλιο Τείχος, που προστάτευε τον Ισθµό της Κορίνθου. Κατάρες και φυλαχτά. Ιατρικά εργαλεία και πολύτιµα κοσµήµατα. Νόµοι, χειρόγραφα και ψηφιδωτά. Ενας κόσµος ολόκληρος που έζησε επί 11 αιώνες. Ενας πολιτισµόςγεµάτος µύθους που έχει ταυτιστεί µε εικόνες, σταυρούς και εκκλησίες. Και που ταξιδεύει µέχρι την άλλη όχθη του Ατλαντικού για να ανατρέψει τη «µισή εικόνα» που έχουν γι’ αυτόν, µέσα από µια έκθεση που κηρύσσει γενική επιστράτευση σε «άγνωστα» αλλά σηµαντικά κέντρα ανά την Ελλάδα και βάζειφρέσκα ευρήµατα στις προθήκες.

Το Βυζάντιο λοιπόν αναδεικνύεται πρωταγωνιστής στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, σε µια µεγάλη έκθεση αφιέρωµα που έρχεται να ρίξει φως σε έναν κόσµοτον οποίο η Νέα Υόρκη γνώρισε µέσα από τις δύο µεγάλες εκθέσεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο. ∆ιοργανώσεις που έκλεψαν µεν την παράσταση, εστίασαν όµως µόνο στην ώριµη και όψιµη περίοδο του Βυζαντίου.

«Η διαφορά από την έκθεση που προγραµµατίζεται για το 2013 είναι ότι δεν θα ανακυκλώσει τα ίδια πράγµατα, όπως έχει γίνει µε τις περισσότερες πρόσφατες βυζαντινές εκθέσεις», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η επιµελήτρια βυζαντινών συλλογών του Μουσείου Μπενάκη και µέλος της δωδεκαµελούς επιστηµονικής επιτροπής δρ Αναστασία ∆ρανδάκη.

«Το ζητούµενο είναινα δείξουµε µέσα από ελληνικά ευρήµατα όλη την πορεία του Βυζαντίου. Να εξηγήσουµε πως ο Παρθενώναςδεν ήταν ένα ξεχασµένο ερείπιο, αλλά είχε µετατραπεί σε σηµαντικότατη εκκλησία. Πως η Κόρινθος δεν πέρασε “σκοτεινούς αιώνες”, αλλά ήταν µια ακµάζουσα πόλη. Πως Βυζάντιο δεν σηµαίνει µόνο εικόνες αλλά και σπουδαία έργα γλυπτικής. Να χτίσουµε µια αφήγηση που θα δείχνειτην άρρηκτη σχέση ελληνορωµαϊκού και βυζαντινούπολιτισµού, όπως και την ικανότητάτου, παρά τις όποιες γεωγραφικές και πολιτικέςδιακυµάνσεις, να αναµορφώνεται και να επιβιώνει».

Γι’ αυτό και ο µίτος της ιστορίας του βυζαντινού κόσµου δεν θα ξετυλιχθεί µόνο χρονολογικά από το 330 έως το 1453. Θα απλωθεί σε κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας: από τη Θεσσαλονίκη µέχριτην Αθήνα. Απότη Θήβα µέχρι τηνΑρτα, απότην Κόρινθο και τον Μυστρά µέχρι την Κρήτη καιτη Ρόδο.Και θα αγγίξει κάθε τοµέα της ζωής των ανθρώπων που έζησαν εκεί: από τη θρησκεία, τις παραδόσεις και τιςδεισιδαιµονίες τους, έωςτα ρούχα και τα παιχνίδια τους. Και από τις εκκλησιές και τιςεικόνες τους έως τα κοσµήµατά τους, τα εργαλεία, τα χειρόγραφα και τους νόµους τους.

Η ιστορία του βυζαντινού κόσµου δεν θα αποτυπωθεί µόνο χρονολογικά από το 330 έως το 1453, αλλά και θεµατικά

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4628942

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου