Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Παραγκωνίζεται η ποίηση και θεσμικά Για την απουσία της από την 8η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται η Εταιρεία Συγγραφέων






Διαμαρτύρεται, με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων, ότι η ποίηση απουσιάζει από τις εκδηλώσεις της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, που ξεκινά την Πέμπτη 5 Μαΐου. Από τους 110 συμμετέχοντες λογοτέχνες που αναφέρει στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων το ΕΚΕΒΙ απουσιάζουν οι ποιητές: «Αν μείνουμε στα βιβλία ενηλίκων και διατρέξουμε τη λίστα όσων θα είναι παρόντες στη Θεσσαλονίκη, θα δούμε έκπληκτοι ότι απουσιάζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου οι ποιητές και απολύτως εξ ολοκλήρου οι συγγραφείς άλλων βιβλίων που εντάσσονται στον κύκλο του λογοτεχνικού βιβλίου. Λες και υπάρχει ένα και μόνο λογοτεχνικό είδος στην Ελλάδα: ο πεζός λόγος!», γράφει η ανακοίνωση.

«Οι 5 ποιητές στο σύνολο των 110 συγγραφέων που βρίσκονται στη δημοσιευμένη λίστα είναι όλοι, όχι ασφαλώς τυχαία, από τη Θεσσαλονίκη! Προφανώς, κατά παραχώρηση και επειδή δεν επιβαρύνουν καθόλου τον προϋπολογισμό του προγράμματος! Κανείς ποιητής από την Αθήνα ή από άλλες πόλεις. Έτσι ώστε να μας δημιουργείται, όχι χωρίς λόγο, η εντύπωση ότι από τη λογική των εκδοτών (οι οποίοι πρότειναν τα συγκεκριμένα ονόματα) ή του συνυπεύθυνου ΕΚΕΒΙ είναι αποκλεισμένο κάθε άλλο είδος λογοτεχνίας, πλην της πεζογραφίας!!».
Το Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων, το οποίο υπογράφει την ανακοίνωση, γνωρίζει, όπως σημειώνει, ότι «η ποίηση και τα άλλα εξορισμένα από την Έκθεση λογοτεχνικά είδη δεν πρόκειται να φέρουν την οικονομική ανάκαμψη στους εκδότες», θυμίζει όμως ότι η ελληνική ποίηση είναι «σημαντικό κομμάτι της λογοτεχνίας μας, και μάλιστα ενεργότατο».

Δεν έχουν άδικο να διαμαρτύρονται οι ποιητές για την πρωτοκαθεδρία του πεζού λόγου και ιδιαίτερα του μυθιστορήματος, όχι βέβαια πως τους λείπουν οι ευκαιρίες να ακουστεί η φωνή τους. Με αφορμή την Ημέρα Ποίησης εμφανίστηκαν σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα πριν από λίγους μήνες. Το μυθιστόρημα δεν έχει τη δική του ημέρα. Ημέρα Μυθιστορήματος είναι κάθε μέρα, θα αντιτείνουν βέβαια οι ποιητές μας και πάλι θα τους δικαιώσουμε. Γιατί όμως δεν διοργάνωνε εκδήλωση προβολής της σύγχρονης ελληνικής ποίησης η Εταιρεία Συγγραφέων αναρωτηθήκαμε; «Δεν είχαμε τα χρήματα» μας απάντησε κ. Έλενα Χουζούρη, γενική γραμματέας της Εταιρείας, η οποία ελλείψει πόρων δεν θα έχει περίπτερο εφέτος στην Έκθεση.





http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=399167

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου