Στα 99 του χρόνια έφυγε από τη ζωή μία από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές «φωνές» της Λατινικής Αμερικής, ο αργεντινός Ερνέστο Σάμπατο. Ο συγγραφέας, που γεννήθηκε το 1911 στο χωριουδάκι Ρόχας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του σήμερα το πρωί, καθώς υπέφερε από έντονα προβλήματα υγείας στους πνεύμονές του (βρογχίτιδα) όπως ανακοίνωσε στον Τύπο η σύζυγός του, Ελβίρα Γκονζάλες Φράγκα.
«Είχε βρογχίτιδα εδώ και δεκαπέντε ημέρες και στην ηλικία του αυτό είναι τρομερό», είπε η Γκονζάλες Φράγκα, επιβεβαιώνοντας το θάνατο του μεγαλύτερου εν ζωή Αργεντινού συγγραφέα.
Σπούδασε φυσική και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της πόλης Λα Πλάτα. Έζησε στο Παρίσι όπου εργάστηκε στο περίφημο εργαστήριο Κιουρί αλλά και στο ΜΙΤ των Η.Π.Α. Το 1940 επέστρεψε στην πατρίδα του και από το 1945 και μετά αφιερώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στη γραφή.
Εξαιρετικός μυθιστοριογράφος ο Σάμπατο, ένα κράμα υπαρξισμού και αγωνιστικής γραφής υπέρ της ελευθερίας και κατά της καταπίεσης, έγραψε στοχαστικά δοκίμια για τη λογοτεχνία και την πολιτική, όπως επίσης και δημοσιογραφικά κείμενα, εκ των οποίων τα σημαντικότερα ήταν αυτά για τους «εξαφανισθέντες» συμπολίτες του στη διάρκεια του «βρώμικου πολέμου» της δικτατορίας στην Αργεντινή κατά τη δεκαετία του 70'. Υπήρξε μέλος της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής (CONADEP) που ερεύνησε τα εγκλήματα της χούντας μετά από αίτημα του προέδρου Ραούλ Αλφονσίν και εξέδωσε τα ευρήματά της το 1984 με τον τίτλο «Ποτέ ξανά».
Τα μυθιστορήματά του, εκλεπτυσμένες δοκιμές πάνω σε φιλοσοφικά αλλά και ψυχολογικά ζητήματα, συμπορεύτηκαν με τις εργασίες του για την πολιτική και την κοινωνία και επέδρασαν καταλυτικά στην Αργεντινή αλλά και την Λατινική Αμερική του δεύτερου μισού του 20 αιώνα.
Έχει γράψει διάφορα βιβλία με δοκίμια σχετικά με τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και το νόημα της συγγραφικής δραστηριότητας - «Ο συγγραφέας και τα φαντάσματά του» (1963), «Απολογίες και απορρίψεις» (1979), κ.ά. - και τρία μυθιστορήματα: «Το τούνελ» (1948), «Περί ηρώων και τάφων» (1961) και «Αββαδών ο εξολοθρευτής» (1974), καθώς και το αυτοβιογραφικό «Πριν το τέλος» (1999). Πολλά (και τα πιο σημαντικά) απ' αυτά κυκλοφορούν στα ελληνικά.
Αύριο η Αργεντινή ετοιμαζόταν να τον τιμήσει για την προσφορά του στην πνευματική και λογοτεχνική ζωή του τόπου του στα πλαίσια της Εθνικής Έκθεσης Βιβλίου. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να γιορτάσει τα 100 του χρόνια στις 24 Ιουνίου 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου