Κυριακή 15 Μαΐου 2011

"Muchas Gracias, Καββαδία!" (νέα δισκογραφική δουλειά με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία)

Υποχρέωση απέναντι στον αγαπημένο ποιητή μας Νίκο Καββαδία αλλά και ευθύνη απέναντι στους συντελεστές μιας εξαιρετικής δισκογραφικής δουλειάς - άγνωστης στο ευρύ κοινό -  η ακόλουθη παρουσίαση του δίσκου "Muchas Grasias, Καββαδία!" σε ποίηση Κουμέττου Κατσιολούδη και ερμηνεία/σύνθεση διαφόρων.
Ακολουθούν λίγα λόγια για το έργο από τον εμπνευστή και στιχουργό του όπως δημοσιεύθηκαν στον melodiastixo.gr (http://www.melodiastixos.com/index.php?option=com_content&view=article&id=109:-qmuchas-gracias-q&catid=43:cd&Itemid=169)  Δείγμα των τραγουδιών θα βρείτε και στο YouTube, ενώ τον δίσκο μπορείτε να τον παραγγείλεται από τον ιστοχώρο προβολής και υποστήριξης αυτής της αξιόλογης εργασίας.

Ε.Μ.


Σημείωμα για "Muchas Gracias, Καββαδία!"

Αγαπητοί μου φίλοι, σας ευχαριστώ, καταρχήν, εκ μέρους και των υπολοίπων συντελεστών αυτής της παραγωγής, για το ενδιαφέρον σας να γνωρίσετε τη δουλειά μας και σας καλωσορίζω στον ιστοχώρο προβολής και υποστήριξης  της.

Μιας και ρίμαρα τα κομμάτια του δίσκου θα ήθελα να σας ενημερώσω με λίγα λόγια για αυτήν την παραγωγή. Πρόκειται, λοιπόν, για 7 κομμάτια αφιερωμένα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, επί τη ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του (1910-2010) και έχουν ως βασικό θεματικό τους άξονα την ''ατελέσφορη επιθυμία'' του ποιητή να πεθάνει στη θάλασσά του, κάτι που τελικά δεν έγινε μιας και πέθανε από εγκεφαλικό στη στεριά το 1975.

Τα κομμάτια είναι γραμμένα στη γλώσσα του ποιητή δηλ. χρησιμοποιήθηκε ναυτικό λεξιλόγιο και η συγγραφή τους έγινε μετά από προσεκτική μελέτη του συνολικού έργου του ποιητή. Σε καμία περίπτωση δεν πάρθηκαν αυτούσιοι στίχοι ή κομμάτια από το έργο του ποιητή. Τα κομμάτια προσεγγίζουν τις διάφορες πτυχές της ταυτότητας του Μαραμπού μας και περιγράφουν τον άνθρωπο-ποιητή, με μια προσέγγιση ειλικρινούς αλληλεγγύης στο ατελέσφορο της επιθυμίας του να ''μπαρκάρει'' από τη θάλασσά του. Κινούνται θεματικά σε ένα ενδοκοσμικό και εξωκόσμιο, μεταθανάτιο πεδίο, μιας και το ''ΜΑΝΟΥΒΡΑ'' και ''MADONNA MIA'' πραγματεύονται το πρώτο την επιστροφή της ψυχής του ποιητή στα εγκόσμια και το δεύτερο την μετακίνηση της ψυχής του από τα Ηλύσια Πεδία, όπου "ατυχώς" τον πήρε η Παναγία, προς την αγαπημένη του Μαρσίλια. Η ''Μαρσίλια'' -μιλάμε για τη Μασαλλία, το αγαπημένο λιμάνι τότε των απανταχού ναυτικών- επιλέγηκε αφθαίρετα απ' εμού ως ο εξωκόσμιος, μετά θάνατον, ιδεατός προοροσμός για τον ποιητή.

Στο πρώτο κομμάτι, "Γράμμα στον Ποιητή" ταξιδεύουμε σε ένα ποιητικό-βιογραφικό επίπεδο με τον ποιητή και τον ευχαριστούμε στο τέλος για όσα μας έδωσε. Στο τελευταίο κομμάτι, τα "Μαρκονίσματα", που συσχετίζεται άμεσα με το επάγγελμα του Μαυρή μας (Μαραμπού, Κόλια, Μαυρή αποκαλούσαν τον Νίκο Καββαδία) ακούμε τους τίτλους των κομματιών σε σήματα Morse. Τα σήματα Morse, πλέον, από το 1997 δεν χρησιμοποιούνται στις επικοινωνίες.

Στα κομμάτια, τα οποία μελοποίησε μοναδικά ο Χρίστος Ρουσιάς και ενορχήστρωσε καταπληκτικά ο Δημήτρης Ζαχαρίου στο "NuevoStudio", θα ακούσετε διαφορετικούς μουσικούς ρυθμούς και μελωδίες, που παραπέμπουν στην οικουμενικότητα της διάστασης της ταυτότητας του ποιητή μας. Έτσι λοιπόν θα έχουμε από μπαλάντες, Rock, Bosa Nova, αλλά και ακούσματα από πιάνα, βιολιά, τα οποία συνολικά συνθέτουν συνολικά μια μελωδική, ακουστική πανδαισία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους ερμηνευτές των κομματιών Δημήτρη Μακρή, Γεωργία Λάρδου και Τεύκρο Νεοκλέους, αλλά και τους ηθοποιούς Iωάννα Καμμένου Σιαφκάλη και Νίκο Νικολαϊδη για τη φιλική συμμετοχή τους στο Cd. Eπίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Mdb, που είχε την επιμέλεια της παραγωγής στο Νuevo Studio και τους μουσικούς Δημήτρη Ζαχαρίου, Στέφανο Γεωργιάδη, Κίκη Αποστόλου, Νεόφυτο Νεοφύτου, Ιάκωβο Πάρπα, Ανδρέα Ροδοσθένους και Γιάννη Λουκά, που έπαιξαν στα κομμάτια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, επίσης, στην Χριστίνα Αργύρη και Πάρι Μελετίου, για την φιλική συμβολή τους στην παραγωγή, στην αγαπητή φίλη Μαρκέλα Γεωργίου για την γενική εικαστική επιμέλεια του δίσκου και τα πανέμορφα έργα Τέχνης της, που τον κοσμούν, στην Αννίτα Λανίτου για τα 2 σκίτσα (Καββαδίας και Γοργόνα) που μας ετοίμασε, στον Διγενή Κυριακού για τη γενική επιμέλεια του Design, στον Γιώργο Γεωργίου (XCOM) για την ιστοσελίδα που μας ετοίμασε για προώθηση του δίσκου και στον Γιώργο Ρουσιά (GnosyColony) για την υποστήριξη στην προώθηση.
Σας ευχαριστώ και πάλι και σας εύχομαι από καρδιάς να έχετε υγεία και χαρά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

MUCHAS GRACIAS!

Με εκτίμηση
Κουμέττος Κατσιολούδης


Αγορά

CD_exofullo_weblarge







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου