Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

"Ιστορίες Μπονζάι" από το "Πλανόδιον"




Στο αμερικανικό μικρό διήγημα, γνωστός ως flash fiction, το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του '90 γνώρισε μεγάλη επιτυχία στον αγγλόφωνο κόσμο και παγκόσμια αναγνώριση και επιρροή, εστιάζει το καινούργιο τεύχος του περιοδικού "Πλανόδιον", παρουσιάζοντας 43 τέτοια μικρά διηγήματα σταχυολογημένα από τις πέντε καλύτερες αμερικανικές ανθολογίες του είδους που κυκλοφορούν. Χαρακτηριστικός της σμικρότητας του είδους αλλά και διακριτός ανάμεσα στην πληθώρα των ονομασιών που ήδη χρησιμοποιούνται είναι ο τίτλος "Ιστορίες Μπονζάι" που επέλεξε το περιοδικό για το αφιέρωμά του, στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει μερικά από τα αξιολογότερα ονόματα της αμερικανικής λογοτεχνίας, όπως οι Ρέι Μπράντμπερι, Τομ Χαζούκα, Λάνγκστον Χιούζ, Τζόις Κάρολο Όουτς, Σαμ Σέπαρντ, Τζον Απντάικ, Τένεσι Ουίλιαμς, Τομπάιας Γουλφ.
Βεβαίως υπό τον συγκεκριμένο τίτλο το περιοδικό από την Άνοιξη του 2010 εγκαινίασε τον αντίστοιχο λογοτεχνικό ιστοχώρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στο συγκεκριμένο είδος, επιστεγάζοντας την από καιρού έρευνα και δραστηριοποίησή του στο μικρό αμερικανικό διήγημα. Στις ιντερνετικές "Ιστορίες Μπονζάι" ο αναγνώστης μπορεί να βρει πλούσιο υλικό από δέκα γλώσσες, μαζί με πρωτότυπες δημοσιεύσεις, ανθολογήσεις, ειδικά αφιερώματα, συνεντεύξεις, αλλά και θεωρητικά κείμενα για το είδος, και επιπλέον βιντεοσκοπημένες αναγνώσεις διηγημάτων από τους ίδιους τους συγγραφείς τους αλλά και μερικές πολύ εντυπωσιακές δραματοποιήσεις κάποιων ιστοριών.
Όσον αφορά το ελληνικό μπονζάι, σ' αυτό θα είναι αφιερωμένο το επόμενο τεύχος του "Πλανόδιον". Το παρόν τεύχος σχεδίασε ο Γιάννης Πατίλης, η Ηρώ Νικολοπούλου και ο Βασίλης Μανουσάκης.


http://avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=626781

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου