Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Λογοκρισία ΕΕ για το Ιράν
Πριν δέκα μέρες δολοφονήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή ο Maya Naser, ανταποκριτής του διεθνούς αγγλόφωνου Ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου PressTV, την ώρα που μετέδιδε ειδήσεις απο την Συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.
Ειδικά εκπαιδευμένοι εκτελεστές επέλεξαν να ‘σιωπήσουν’ δημοσιογράφο του καναλιού την στιγμή που μετέδιδε πληροφορίες αντίθετες με αυτές των δελτίων τύπου του Πενταγώνου των ΗΠΑ.
Μία μέρα μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ ειρήνης στην Ευρωπαική Ένωση, με εσωτερική οδηγία – non paper της Ευρωπαικής Επιτροπής απαγορεύτηκε η δορυφορική αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος όλων των Ιρανικών τηλεοπτικών σταθμών στην Ευρώπη με τη δικαιολογία πως ‘στο Ιράν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα’. Η παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών προφανώς δεν ανήκει στην τελευταία κατηγορία.
Η εταιρία Eutelsat, που εδρεύει στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου ακύρωσε τα συμφωνηθέντα συμβόλαια μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας Arqiva και του IRIB (Islamic Republic of Iran Broadcasting) στο οποίο εντάσσονται 19 τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, μεταξύ τους το κρατικό διεθνές αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο PressTV και το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι IRINN. Πλέον τα 18 κανάλια έχουν σιωπήσει και το Press TV εκπέμπει προσωρινά από διαφορετική συχνότητα του ίδιου δορυφόρου.
Η Eutelsat απενεργοποίησε την αναμετάδοση του πακέτου του IRIB σε όλη την ευρωπαική επικράτεια απο τους δορυφόρους HOT BIRD που ανήκουν στην εταιρία. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Eutelsat η απόφασή της ήταν αποτέλεσμα πιέσεων τόσο της Ευρωπαικής Επιτροπής όσο και του Γαλλικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Conseil Supérieur de l’Audiovisuel), που τελικά υλοποίησε μια απόφαση του 2005 με την οποία είχε προ-αποφασιστεί να σταματήσει άπαξ η αναμετάδοση του τηλεοπτικού καναλιού Sahar-1 στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, ο Ezzattolah Zarghami, γενικός διευθυντης του IRIB, συγκαταλέχθηκε σε λίστα ανεπιθύμητων προσώπων της Ευρωπαικής Ένωσης, ως υπεύθυνος για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα προγράματα των καναλιών που ανήκουν στο IRIB. Η τελική και αμετάκλητη απόφαση της Eutelsat απαγορεύει την αναμετάδοση 19 τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών του Ιράν σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. Η αναμετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου PressTV έχει απαγορευθεί στην Μ.Βρετανία απο τον Ιανουάριο του 2012 μέσω των δορυφόρων BSKYB και ASTRA, απο την OFCOM, τον Βρετανικό νεο-ιδρυθέντα οργανισμό ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, κρατικής πρωτοβουλίας, ιδιωτικής διαχείρισης.
Τα τύμπανα πολέμου στα Τουρκο-Συριακά σύνορα, το πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν, η κινητικότητα νατοϊκών δυνάμεων στη ΝΑ Μεσόγειο και τώρα πια η φίμωση των Ιρανικών ΜΜΕ, είναι προανάκρουσμα νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η λογοκρισία στα μη δυτικόφιλα ΜΜΕ δείχνει μια Ευρώπη ολοκληρωτική που δεν ανέχεται την αντίθετη άποψη. Η ευαισθητοποίηση του δημοσιογραφικού κόσμου και των πολιτών απέναντι σε αυτή την κατάφωρη καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης, είναι επιβεβλημένη.

Κώστας Βενιζέλος, ανταποκριτής PressTV στην Ελλάδα

Εργατική Αλληλεγγύη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου