Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012
ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΕΓΗ «Καλαμπούρια τέλος με το ΔΗΠΕΘΕΚ»
Να στεγαστεί το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ) στον δικό του χώρο, ζήτησε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Μιχάλης Αεράκης, ο οποίος μιλώντας στο διαδικτυακό ραδιόφωνο των 'Χ.Ν.' έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση τονίζοντας: «Τέλος τα καλαμπούρια με το ΔΗΠΕΘΕΚ».
Ο κ. Αεράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή 'Χανιά Καλημέρα' στο διαδικτυακό ραδιόφωνο των 'Χ.Ν.', αναφέρθηκε στις δράσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ και ειδικότερα στο πρόγραμμα παραστάσεων στα σχολεία, ενώ προανήγγειλε τη διοργάνωση ημερίδας για τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο συστέγασης του ΔΗΠΕΘΕΚ στον χώρου του παλιού Τελωνείου, όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνισή του, ο κ. Αεράκης σχολίασε: «Ας δούμε τότε ποιες θα είναι οι προθέσεις. Αν θα είναι το θέατρο φιλοξενούμενο εκεί, βολεμένο σε μια γωνιά ή αν θα μπορεί να παίξει έναν καθοριστικότατο ρόλο, όχι μονάχα με αυτά τα λίγα τα οποία προσφέρουμε στο κοινό αλλά με όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας αλλά δεν μπορούμε, όχι μόνο να υλοποιήσουμε αλλά και να τα πούμε στο χανιώτικο κοινό γιατί θα μοιάζουν σαν ουτοπία».
ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή, ο κ. Αεράκης ανέφερε: «Ας μας δώσει τον χώρο, η τότε Δημοτική Αρχή. Και εμείς έχουμε τον τρόπο να τον αξιοποιήσουμε. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα γίνει κάτι καλό. Δεν βρίσκω τον λόγο να γίνεται εκεί πέρα ένας αχταρμάς πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα πηγαίνουν οι πάντες».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ επεσήμανε ότι στα Χανιά υπάρχει πρόβλημα «προσδιορισμού των χώρων», και τόνισε ότι «δεν μπορεί ξαφνικά το Τελωνείο να γίνει ένας πολυχώρος χωρίς να έχουν προσδιοριστεί οι χρήσεις του. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».
Παράλληλα συμπλήρωσε: «Κάθε χώρος πρέπει να προσδιορίζει τη χρήση του. Από το 1974 υπάρχει το θέατρο ως Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης και μετέπειτα το 1986 ως ΔΗΠΕΘΕΚ. Είναι δυνατόν να μην έχει τη δική του στέγη παρά να είναι φιλοξενούμενο δεξιά και αριστερά; Να παίζουμε στο Ωδείο 70 μέρες και αν θα πάμε στο Τελωνείο θα πάμε 80 ή 90; Είναι δυνατόν αυτά τα πράγματα; Τα καλαμπούρια θα τελειώσουν. Το θέατρο διεκδικεί τον χώρο το δικό του και θα τον αποκτήσει».
Παράλληλα εξέφρασε το παράπονό του, για την απουσία υποστήριξης στο αίτημα του ΔΗΠΕΘΕΚ αναφέροντας: «Εμείς δεν είμαστε ένας φορέας με πολλούς εργαζόμενους, ώστε να ασκήσουμε πίεση. Ο μοχλός πίεσης είναι ο κόσμος. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ μια διαδήλωση υπέρ της στέγασης του θεάτρου. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Έτσι είμαι ο μόνος που ασκώ πίεση για αυτό το θέμα επί της ουσίας. Το υπόλοιπο προσωπικό είναι δημοτικοί σύμβουλοι και προφανώς δεν μπορούν να συγκρουστούν με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή».
Τόνισε, τέλος, ότι «αυτό το θέατρο το παρακολουθούν χιλιάδες κόσμου όχι μονάχα στα Χανιά αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είμαστε το πρώτο θέατρο. Ε, είναι ντροπή να ακούς διάφορα κακεντρεχή σχόλια. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι χαμένοι πολιτικά βγαίνουν αυτοί που δεν δίνουν αυτές τις ευκαιρίες στο θέατρο».
Χανιώτικα Νέα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου