Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Η ξυπόλυτη των Αθηνών - Φιλομήλα Λαπατά

Η ξυπόλυτη των Αθηνών - Φιλομήλα Λαπατά


Στο εξώφυλλο: Giovanni Giani, «Il mattino delle rose. L’attesa», 1906

 ISBN: 978-960-03-5102-6
σελ. 400
7 Ιουνίου 2010
Τιμή: € 18,00

Ένα μυθιστόρημα με φόντο την κοσμοπολίτικη Αθήνα της Μπελ Επόκ (1890-1910). Μια ιστορία γεμάτη ιστορίες. Μια θυσία που προκαλεί ένα μεγάλο πείσμα κι ένα μεγάλο έρωτα, ίντριγκες, μίση και πάθη, μικρές ζωές και μεγάλα πεπρωμένα.

Αθήνα, 1902.  Η Λάουρα Αλφιέρι, κοντέσα του Μονρεάλε της Σικελίας και απόγονος των Χρυσολωράδων του Βυζαντίου, μια γυναίκα απαράμιλλης ομορφιάς, αναγκάζεται να παντρευτεί τον ταπεινής καταγωγής αλλά ζάπλουτο Ζακυνθινό Φίλιππο Ρώμα. Τον αποκαλεί με θυμό «καρβουνιάρη» και «ανορθόγραφο βάτραχο», μια και ο γάμος γίνεται για να σώσει την οικογένειά της από την οικονομική καταστροφή. Όμως, δίχως να το καταλάβει, ο βάτραχος θα μεταμορφωθεί σταδιακά σε πρίγκιπα μέσα στην καρδιά της...

Η Φιλομήλα Λαπατά μάς ξεναγεί στην «πόλη των πόνων» και μας χαρίζει τις ιστορίες ενός πλήθους αξέχαστων ηρώων: από την Κατίγκω Χρυσολωρά και την αδερφή της Μαργιόλα, τον ψυχίατρο και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αριστείδη Μπαλτατζή, τον κόντε Φραγκίσκο Αλφιέρι, τη θεία Κοκόνα Κρυσταλλένια και άλλα πρόσωπα, ανυποψίαστους κληρονόμους της μνήμης, στους οποίους η συγγραφέας δίνει ζωή με μια γλώσσα έντονη,
γεμάτη ήχους, φωνές και χρώματα.

http://www.politismos.com.gr/articulos.php?lang=gr&box=1&pos=6&id=190 


Παρουσίαση του βιβλίου στα Χανιά


Με μεγάλη προσέλευση κόσμου έγινε η παρουσίαση του μυθιστορήματος "Η ξυπόλητη των Αθηνών" της Φιλομήλας Λαπατά , εχθές Κυριακή, στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου Notos International Bookstore στα Χανιά,όπου είχαμε την τιμή να παραβρεθούμε.
Η συγγραφέας παρουσίασε το έργο της - συνοδεία μουσικής - ένα έργο για τον θυμό και την αλλαγή στις σχέσεις όπως δήλωσε και η ίδια, ένα βιβλίο για την γυναίκα του χθές και του σήμερα. Τον τρόπο που η οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας, τον αγώνα που δίνουμε προσωπικά για την αλλαγή των συσχετισμών στον μικρό κονωνικό μας χώρο.
Ένα βιβλίο που μεταξύ άλλων, μεταφέρει το μήνυμα "ότι η ζωή δεν αναβάλλεται".

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010


για τον σχολιασμό,
Ειρηναίος Μαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου