Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Στην ταινία «Στις Παρυφές» απονεμήθηκε ο Χρυσός Αλέξανδρος

ΑΠΕ
Το φιλμ Στις Παρυφές του Ρουμάνου Μπογκτνάν Τζόρτζε Απέτρι κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο (βραβείο καλύτερης ταινίας) στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη ο Αργυρός Αλέξανδρος.

Ο Χρυσός Αλέξανδρος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ, ενώ ο Αργυρός Αλέξανδρος από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

Ο Χάλκινος Αλέξανδρος (ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία) που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία Ζαν Ζαντί, ένας καλός άνθρωπος των Λάουρα Αμέλια και Ισραέλ Κάρδενας.

Από τη Ρουμανία είναι και ο σκηνοθέτης Μαριάν Κρισάν που έλαβε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του Morgen (Αύριο). Οι πρωταγωνιστές της ίδιας ταινίας Αντράς Χαθάζι και Γιλμάζ Γιαλτσίν μοιράστηκαν το βραβείο ανδρικής ερμηνείας , ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας έλαβε η Άννα Ουλάρου για την ερμηνεία της στην ταινία Στις Παρυφές.

Βραβείο σεναρίου δόθηκε στον Πολωνό Μάρεκ Λέχκι για την ταινία του με τίτλο Το Παρόραμα.

Βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης δόθηκε στην ταινία Ζεφίρ της Τουρκάλας Μπέλμα Μπάς.

Η πενταμελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους: Μισέλ Δημόπουλο (πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) ως πρόεδρο και μέλη τους: Μοχάμετ Αλ - Νταράτζι σκηνοθέτη από το Ιράκ, Σκαντάρ Κόπτι σκηνοθέτη από την Παλαιστίνη, Μπεχρούζ Χασέιμιαν παραγωγό από το Ιράν, και Μάρτιν Σβάιγκχοφερ διευθυντή της Αυστριακής Κινηματογραφικής Επιτροπής.

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) έδωσε τα δύο βραβεία της (για το Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα και σε ελληνική ταινία) στις ταινίες Morgen του Ρουμάνου Μαριάν Κρισάν, και Άπνοια του Άρη Μπαφαλούκα.

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες αξίες» (συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία Τα χείλη των Ιβάν Φουντ και Σαντιάγο Λόσα από την Αργεντινή.

Το βραβείο Κοινού Fischer του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία Άπνοια του Άρη Μπαφαλούκα.

Το βραβείο Κοινού Fisher του Ελληνικού Προγράμματος του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία Κανένας του Χρήστου Νικολέρη.
Το βραβείο Κοινού Fisher του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία Cirkus Columbia του Ντάνις Τάνοβιτς, ενώ το βραβείο Κοινού Fischer του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 51ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία Ένας Κάπως Ευγενικός Άνθρωπος του Χανς Πέτερ Μόλαντ.
Για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης απονέμει βραβείο με τίτλο Το Σινεμά και η Πόλη (συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000) απονεμήθηκε στην ταινία Ζο όπως Ζονατάν του Καναδού Μαζίμ Ζιρού.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231070903#ixzz18dW616iY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου