Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Βιβλίο: Μνημόνιο χρεοκοπίας ή στάση πληρωμών στους τραπεζίτες και εργατικός έλεγχος

Μνημόνιο χρεοκοπίας ή στάση πληρωμών στους τραπεζίτες και εργατικός έλεγχος

Κώστας Σαρρής
Ένα φυλλάδιο που πρέπει να διαβάσει κάθε εργαζόμενος

Ένα νέο φυλλάδιο για το χρέος, την κρίση, το μνημόνιο και την απάντηση του εργατικού κινήματος κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Το κείμενο, που έχει τίτλο Μνημόνιο χρεοκοπίας ή στάση πληρωμών στους τραπεζίτες και εργατικός έλεγχος έχει γράψει ο σύντροφος Κώστας Σαρρής, οικονομικός δημοσιογράφος και τακτικός αρθρογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα βιβλίο για την κρίση. Το φυλλάδιο είναι ένα ισχυρό όπλο στη μάχη μας ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και τα αφεντικά του μνημονίου και της χρεοκοπίας.

Πρώτα απ? όλα είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην προπαγάνδα που λέει ?μαζί τα φάγαμε?, ενάντια στις θεωρίες που λένε ότι για το χρέος φταίει το ?πελατειακό κράτος? που έχει γεμίσει με άχρηστους και υπεράριθμους ?κοπρίτες? (για να θυμηθούμε τον Πάγκαλο) τις δημόσιες υπηρεσίες. ?Το συνολικό ποσό μισθών και συντάξεων της δεκαετίας (2000-2010)? γράφει ο Κώστας, ?ανέρχεται σε περίπου 230 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο της δαπάνης για την εξυπηρέτηση του χρέους ανήλθε στα 466 δις ευρώ?.

Ταυτόχρονα είναι μια πηγή έμπνευσης για τις εκατοντάδες χιλιάδες των αγωνιστών που όλους αυτούς τους μήνες απεργούν, διαδηλώνουν, συγκρούονται με την αστυνομία και καταλαμβάνουν δρόμους, υπουργεία και χώρους δουλειάς. Το μήνυμα που διαπερνάει το φυλλάδιο είναι ότι υπάρχει διέξοδος -χειροπιαστή διέξοδος: η στάση πληρωμών, η διαγραφή του χρέους, ο εργατικός έλεγχος δεν είναι ακαδημαϊκές προτάσεις γα την οργάνωση μια άλλης κοινωνίας, κάποτε στο μακρινό μέλλον, αλλά οδηγός δράσης για να απαντήσουμε στις προκλήσεις της κρίσης, αποτελεσματικά, εδώ και τώρα.

Το κίνημα είναι η αφετηρία για το φυλλάδιο: ?Η εργατική τάξη? γράφει στην πρώτη κιόλας παράγραφο, ?δεν ανέχεται, τρέχει, ξεσηκώνεται, απαντά... Ένα κύμα που κοιτάζει ψηλά, βάζει μπρος μορφές οργάνωσης και δράσης από τα κάτω, με βήματα συγκρότησης εργατικών επιτροπών βάσης, συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές, περιφρουρήσεις, κόντρα σε γραφειοκρατικούς δισταγμούς?.

Και από την άλλη πλευρά έχουμε μια άρχουσα τάξη σε κρίση, πανικόβλητη, διαιρεμένη και αποδιοργανωμένη: «Το αδιέξοδό τους είναι εκτός ελέγχου. Στη πράξη, η Ελλάδα και ο πλανήτης ολόκληρος πνίγεται από οικονομίες-ζόμπι, ζωντανές-νεκρές. Επιχειρήσεις-ζόμπι οι οποίες στηρίζονται σε προηγούμενα δανεικά ανοίγματα που δεν βγήκαν... Τράπεζες ζόμπι... εγκλωβισμένες στις ?μαύρες τρύπες? που οι ίδιες δημιούργησαν με τα ?τοξικά? τους ?δομημένα ομόλογα?. Κι όλοι μαζί σέρνονται σαν τα ζόμπι τρώγοντας τις σάρκες των ζωντανών».

Όσο για τους ?σωτήρες? -από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί, μέχρι τους G20 και το ΔΝΤ- ?δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει και πώς θα πρωτοδιασώσουν τους εαυτούς τους και τις χώρες τους. Ο ένας προσπαθεί να πατήσει στο κεφάλι του άλλου, για να αποφύγει τον πνιγμό, όπως φαίνεται στις τελευταίες συνόδους κορυφής.. που μοιάζουν με κυριλέ fight club εκτός ελέγχου?. Οι επιθέσεις τους μπορεί να είναι βάρβαρες, αλλά είναι επιθέσεις που ξεκινάνε από θέση απελπισίας όχι από θέση ισχύος. Μπορούμε να τους τσακίσουμε.

Στις μάχες που έχουμε μπροστά μας κανένας δεν θα πρέπει να μείνει ?άοπλος?: διαβάστε το φυλλάδιο «Μνημόνιο χρεοκοπίας ή στάση πληρωμών σους τραπεζίτες και εργατικός έλεγχος». Και διαδώστε το. Είναι εργαλείο για τη νίκη.

Σωτήρης Κοντογιάννης (E.A τ.990)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου