Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Τζον Λε Καρε: Ο ποιοτικός φόνος

 

Ο Τζορτζ Σμάιλι προσφέρεται να βοηθήσει μια παλιά του φίλη, τη δεσποινίδα Μπρίμλι, αρχισυντάκτρια ενός μικρού εντύπου θρησκευτικού περιεχομένου. Η δεσποινίς Μπρίμλι έχει λάβει ένα γράμμα από μια αναστατωμένη αναγνώστρια: «Δεν είμαι τρελή. Και ξέρω ότι ο άντρας μου προσπαθεί να με σκοτώσει». Η αποστολέας λέγεται Στέλα Ροντ, σύζυγος καθηγητή της Σχολής Κάρνε, του Ντόρσετ, και όταν το γράμμα φτάνει στον προορισμό του, εκείνη βρίσκεται ήδη νεκρή.

Το Κάρνε είναι ένα παμπάλαιο, αυτάρεσκο, εκκλησιαστικό ίδρυμα, υπερήφανο για την αυστηρότητά του στις κοινωνικές διακρίσεις. Ο Τζορτζ Σμάιλι το επισκέπτεται για να απολαύσει λίγο σέρι, να αφουγκραστεί, να κάνει ερωτήσεις, να σκεφτεί. Και εντέλει να ξεσκεπάσει σιγά σιγά την πολυπλοκότητα, τα θαμμένα μυστικά και τα μίση που υποβόσκουν στη μικρή αυτή αγγλική σχολή. Το μυθιστόρημα αυτό είναι το πιο «αστυνομικό» μυθιστόρημα που έγραψε ποτέ ο Λε Καρέ. Έξυπνο, με άφθονο σασπένς και σατιρικές αιχμές για το ξεπεσμένο μεγαλείο της Βρετανίας.

«Ο ποιοτικός φόνος» του Τζον Λε Καρέ από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

http://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-5332-7

Βιογραφικά στοιχεία


Ο Τζον Λε Καρέ (ψευδώνυμο του Ντέιβιντ Κόρνγουελ) γεννήθηκε το 1931 στην Αγγλία. Αφού τελείωσε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια της Βέρνης και της Oξφόρδης, εργάστηκε για πέντε χρόνια στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα Call for the Dead το 1961, ενώ δούλευε ακόμα ως μυστικός πράκτορας. Η καριέρα του αυτή τελείωσε όταν ο περίφημος διπλός πράκτορας Κιμ Φίλμπι αυτομόλησε στην ΕΣΣΔ δίνοντας έναν κατάλογο με ονόματα Βρετανών πρακτόρων, ανάμεσα στα οποία και το όνομα του Ντέιβιντ Κόρνγουελ. Aπό τις Eκδόσεις Kαστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα της περίφημης «Tριλογίας του Κάρλα»: Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, 2008), Ο εντιμότατος μαθητής (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, 2009) και Οι άνθρωποι του Σμάιλι (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, 2009), καθώς και το μυθιστόρημα Η τελευταία κλήση (μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου, 2010).

facebook

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου