Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Θεσσαλονίκη: Ένας αιώνιος «έφηβος» από τη Θάσο φτιάχνει τσίπουρο και γράφει τραγούδια στα 103 του χρόνια

"Με γράφουν στην ταυτότητα Σταύρο Καραμανιώλα/ 
είμαι γλεντζές, καλαμπουρτζής και δημοκράτης φόλα/ 
Μικροί μεγάλοι στο χωριό με λένε μπάρμπα Σταύρο/ 
μέρα και νύχτα τραγουδώ, πίνω κρασάκι μαύρο".Με τον στίχο αυτό μας συστήθηκε ο υπεραιωνόβιος λαϊκός ποιητής και συνθέτης Σταύρος Καραμανιώλας, όταν τον επισκεφθήκαμε στο σπίτι του, στον Πρίνο της Θάσου, όπου ζει με την κυρά του, έχοντας στο πλάι του την οικογένεια του εγγονού του Απόστολου Βουρτσισμένης.

"Η ταυτότητα γράφει το ΅11, αλλά είμαι το ΅09 γεννηθείς. Το ΅12, που απελευθερωθήκαμε, ήμουν κοτζαμάν παιδί, όλα τα θυμάμαι", λέει στην τηλεοπτική κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μπάρμπα Σταύρος.

Η συζήτηση μαζί του είναι καθόλα απολαυστική, μας "αιχμαλωτίζει" με τη ζωντάνια και το χιούμορ του, που ενίοτε … τσακίζει κόκαλα, ειδικά όταν αναφέρεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Τον ρωτάμε πώς ξεκινάει τη μέρα του και μας δείχνει το μπαχτσεδάκι που καλλιεργεί ο ίδιος, ακόμα και σήμερα, αν και πλέον δεν τον βοηθούν πολύ τα μάτια του, γι΄ αυτό και αναγκάζεται να κρατάει μπαστούνι.

"Δεν μπορώ να κάτσω έτσι … Πρέπει κάτι να κάνω. Περνάω την ώρα μου με τις ντοματίτσες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, το δυόσμο, τη ρίγανη, τη μαντζουράνα … Κάνω και ωραίο τσιπουράκι, σωστό ελιξίριο. Πίνω λίγο κάθε μέρα. Από τον Οκτώβριο και ύστερα πίνω κρασί μπρούσκο κόκκινο", μας λέει ο μπάρμπα Σταύρος.


περισσότερα στο:
http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=15143 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου