Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Καταραμένα είδωλα μιας άλλης εποχής




Ο θάνατος της Έιμι Γουάινχαουζ στην ηλικία των 27, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα αιτίες, αλλά με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά να είναι γνωστά και να επηρεάζουν τις εμφανίσεις της στις συναυλίες, με οδήγησε στο να μνημονεύσω στο παρόν κείμενο καλλιτέχνες που είχαν παρόμοιο άδοξο και πρόωρο τέλος.

Θα ξεκινήσω με τον θρύλο του Τζέιμς Ντιν. Γεννημένος το 1931 στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, ο Αμερικανός ηθοποιός είχε την ατυχία να αποκτήσει τη φήμη του κυρίως λόγω του τραγικού θανάτου του στην ακμή της επιτυχίας του, σε ηλικία 24 ετών, έπειτα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Η ταινία “Επαναστάτης χωρίς αιτία” -η οποία του χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου- ήταν αυτή που τον έκανε προσωποποίηση της νεανικής επαναστατικότητας, αν και βεβαίως η εξωτερική του εμφάνιση βοήθησε στο να γίνει είδωλο για τις νεαρές Αμερικάνες και όχι μόνο.
Ξεχώρισε για τις υποκριτικές του ικανότητες, αρχικά σε θεατρικούς και τηλεοπτικούς ρόλους, και απογειώθηκε με τις μόλις τρεις ταινίες στις οποίες πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει: “Ανατολικά της Εδέμ”, το 1955, “Επαναστάτης χωρίς αιτία” την ίδια χρονιά και “Ο Γίγας” το 1956, ταινία η οποία προβλήθηκε μετά τον θάνατό του.
Ο Τζέιμς Ντιν βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητό του, κοντά στο Χολάμ της Καλιφόρνια, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955, σε ηλικία 24 ετών. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας της Καλιφόρνια που έχουν δημοσιευτεί, ένας φοιτητής πανεπιστημίου ήταν υπεύθυνος για το θανατηφόρο τροχαίο, καθώς μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του γνωστού ηθοποιού.
Και από τον χώρο του κινηματογράφου περνάμε σε αυτόν της μουσικής. Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι “καταραμένος” αν όχι ο Κερτ Κομπέιν; Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1967 και σημάδεψε τη μουσική ως ηγέτης, τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης του ροκ συγκροτήματος Nirvana, που τον έκανε εκπρόσωπο της αποκαλούμενης Generation X.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κομπέιν αντιμετώπισε έντονα προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες και τελικά αυτοκτόνησε στην κατοικία του στο Σιάτλ, όπου βρέθηκε νεκρός λίγες ημέρες αργότερα, στις 8 Απριλίου 1994, και ενώ ήταν μόλις 27 ετών. Το σώμα του Κομπέιν ανακαλύφθηκε στο σπίτι του, στη λίμνη Ουάσιγκτον, από ηλεκτρολόγο που είχε πάει εκεί για να εγκαταστήσει το σύστημα ασφαλείας. Εκτός από μια ελάχιστη ποσότητα αίματος, που έτρεχε από το αυτί του Κομπέιν, ο ηλεκτρολόγος ανέφερε πως δεν είδε κανένα άλλο σημάδι τραυματισμού, και αρχικά νόμισε πως ο τραγουδιστής κοιμόταν. Μέχρι τη στιγμή που είδε το όπλο που ήταν στραμμένο προς το πηγούνι του Κομπέιν. Στο σώμα βρέθηκαν συγκεντρωμένα μεγάλα ποσά ηρωίνης και ίχνη από Valium. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι η αυτοκτονία του Κομπέιν ήταν δολοφονία.
Επιστρέφοντας στον χώρο της υποκριτικής, “συναντάμε” τη Μέριλιν Μονρόε, αν και ο πρόωρος θάνατος την βρήκε στα 36 της. Η Νόρμα Τζην Μόρτενσεν, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1926 και ως νόθο παιδί πέρασε άσχημη παιδική ηλικία. Σε ηλικία είκοσι ετών ήταν ήδη παντρεμένη και διαζευγμένη. Ξεκίνησε ως μοντέλο και μετά ασχολήθηκε ως κομπάρσος σε ταινίες.
Οι πρώτες επιτυχίες, ως ηθοποιός, ήρθαν το 1950 με τις ταινίες “Η ζούγκλα της ασφάλτου” του Τζον Χιούστον και “Όλα για την Εύα” με τη Μπέτι Ντέιβις. Σύμβολο του σεξ στη δεκαετία του 1950, προκάλεσε σκάνδαλο όταν γνωστοποιήθηκε ότι παλιότερα είχε ποζάρει γυμνή στο περιοδικό «Playboy». Το 1955 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Επτά χρόνια φαγούρα», αλλά, επειδή ήθελε να παίξει σε “σοβαρούς ρόλους”, φοίτησε στο Άκτορς Στούντιο της Νέας Υόρκης. Το 1956 έπαιξε στην ταινία «Στάση του Λεωφορείου», για την οποία προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ.
Η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1959, όταν συμπρωταγωνίστησε με τον Τζακ Λέμον και τον Τόνι Κέρτις στην ταινία “Μερικοί το προτιμούν καυτό”.
Το 1961, μετά τον χωρισμό της από τον Μίλλερ, εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική. Το 1962 απολύθηκε από την εταιρεία Φοξ, εξαιτίας της ασυνέπειας που παρουσίαζε. Μετά από ένα μήνα βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Όμως οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν ανεξήγητες.
Τελευταίο όνομα στη λίστα μας, ο αυτοδίδακτος κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης Τζίμι Χέντριξ. Γεννήθηκε στο Σιάτλ, στην Ουάσιγκτον, το 1942, από πατέρα μαύρο και μητέρα Ινδιάνα. Ξεκίνησε το 1961 να παίζει σε διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής, ενώ το 1966 μετέβη στο Λονδίνο, όπου και δημιούργησε, μαζί με τους Μιτς Μίτσελ (στα κρουστά) και Νόελ Ρέντιγκ (στο μπάσο), το συγκρότημά του “The Jimi Hendrix Experience”.
Το 1968 το συγκρότημα διαλύθηκε και ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε το συγκρότημα “Band of Gypsys”, με το οποίο έγραψε ιστορία στο Φεστιβάλ του Γούντστοκ, στις 18 Αυγούστου του 1969.
Βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970, σε ηλικία 27 ετών, στο ξενοδοχείο "Samarkand" στο Λονδίνο όπου διέμενε. Αν και ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε αναρρόφηση τροφών, οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό του οφείλονταν σε υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών.

http://avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=631316

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου