Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Βιβλίο: Λένα Βερδέ:Η εργατική αντίσταση μπορεί να νικήσει. Ένα χρονικό των αγώνων ενάντια στα “Μνημόνια”

του Γιώργου Πίττα

Εργατικό χρονολόγιο

Η πρωτοφανής άνοδος της Αριστεράς που κατέγραψαν οι βουλευτικές εκλογές στις 6 Μάη στην Ελλάδα έχει ανοίξει πλατιά τη συζήτηση και στο εσωτερικό, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο για το πως επιτεύχθηκε αυτή η ανατροπή.
Άλλοι χρεώνουν την άνοδο της αριστεράς στους λάθος χειρισμούς των κομμάτων της άρχουσας τάξης, άλλοι στους έξυπνους χειρισμούς του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε την Αριστερά στο κάδρο των “κομμάτων εξουσίας” μέσα από την πρόταση για κυβέρνηση της αριστεράς, άλλοι αφηρημένα στην κρίση που αυτόματα στρέφει τον κόσμο “στα άκρα”.
Κι όμως, οι περισσότερες αναλύσεις τείνουν να ξεχνάνε τον πιο βασικό παράγοντα που οδήγησε σε αυτή τη νίκη σε εκλογικό επίπεδο, τον ίδιο τον κόσμο. Τον κόσμο και την ανεπανάληπτη και ασταμάτητη εργατική αντίσταση που επί δυόμισι χρόνια δεν άφησε σε χλωρό κλαρί την άρχουσα τάξη και τα πολιτικά της κόμματα που προσπάθησαν να διαχειριστούν τις επιθέσεις.
Αυτήν ακριβώς την εικόνα, μπορεί κανείς να θυμηθεί, διαβάζοντας το φυλλάδιο που εξέδωσε η εργατική αλληλεγγύη με τίτλο “Το χρονικό των αγώνων ενάντια στα μνημόνια, η εργατική αντίσταση θα νικήσει” σε κείμενα της Λένας Βερδέ και πρόλογο του Τάσου Αναστασιάδη από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων. Μέσα στο μικρό και φθηνό (μόλις 4 ευρώ) βιβλίο μπορεί, καταρχήν, να βρει κανείς σε χρονολογική σειρά: όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες από τα μικρά εργοστάσια μέχρι τις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία από την πρώτη μέρα εκλογής της κυβέρνησης ΓΑΠ τον Οκτώβρη του 2009 μέχρι την πτώση της, τον Οκτώβρη του 2011.
Πέρα από το εντυπωσιακό χρονολόγιο, στις σελίδες του βιβλίου μπορεί επίσης να βρει κανείς όλες τις κρίσιμες καμπές και τα σταυροδρόμια που χρειάστηκε να διαβεί το κίνημα απέναντι στους εκβιασμούς και τις πιέσεις της άρχουσας τάξης, τα προσκόμματα και την ατολμία των συνδικαλιστικών ηγεσιών, τις ανταρσίες της βάσης, τη στάση και το ρόλο της αριστεράς – και όλα αυτά πλαισιωμένα με μια σειρά από ντοκουμέντα, ανακοινώσεις, δηλώσεις. Μια ιστορία μαζεμένη στο πεζοδρόμιο – γραμμένη από τα κάτω για τους από τα κάτω – αφιερωμένη σε όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες που μέσα σε δυόμισι χρόνια κατάφεραν:
Να παραλύσουν τη χώρα κάνοντας 17 πανεργατικές γενικές απεργίες και δεκάδες απεργίες διαρκείας. Να ξεχειλίσουν ξανά και ξανά το Σύνταγμα, τους δρόμους της Αθήνας και όλων των πόλεων – που άνοιξαν τα κεφάλια τους, που πνίγηκαν από τα χημικά, που οδηγήθηκαν στις κλούβες αντιμέτωποι με ασφαλίτες και χρυσαυγίτες. Που κατάφεραν να αφοπλίσουν με τη σειρά την κυβέρνηση ΓΑΠ του πρώτου μνημονίου, το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που ακολούθησε και τέλος την κυβέρνηση του τεχνοκράτη Παπαδήμου. Και έγιναν το σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην χρεοκοπία της αγοράς και του καπιταλισμού από το Λονδίνο ως τη Νέα Υόρκη.

Τιμή 4€, 60 σελίδες
Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

http://socialismfrombelow.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=353:i92&Itemid=1 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου