Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Τα νέα βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2009

4 Αυγούστου 2009
Τα νέα βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη για το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2009
Γνωστοί Έλληνες και ξένοι συγγραφείς με μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και ιστορικές αφηγήσεις, διακεκριμένοι νομπελίστες αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι, πολυβραβευμένοι δημιουργοί αλλά και σημαντικοί ανανεωτές του λογοτεχνικού τοπίου συνθέτουν την εκδοτική πρόταση των Εκδόσεων Καστανιώτη για τους πρώτους μήνες του 2009.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ – διηγήματα
Οι ήρωες των διηγημάτων του νέου βιβλίου της Κατερίνας Ζαρόκωστα θα μπορούσαν να είναι μέλη της ίδιας παρέας: όλοι τους θέλουν απεγνωσμένα να αγαπήσουν και να αγαπηθούν – μόνο που δεν βρίσκουν τον τρόπο, επειδή ο κυκεώνας των συναισθημάτων που αφοριστικά ονομάζουμε αγάπη είναι πολύ περισσότερο δαιδαλώδης και απρόβλεπτος απ’ όσο φαντάζει αρχικά.
ΖΥΡΑΝΝΑ ΖΑΤΕΛΗΤΟ ΠΑΘΟΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ – ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΝΟΜΑ ΡΑΜΑΝΘΙΣ ΕΡΕΒΟΥΣ – μυθιστόρημα
Το πολυαναμενόμενο δεύτερο μυθιστόρημα της τριλογίας «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους» ανασυγκροτεί το προσωπικό, μαγικό σύμπαν της Ζυράννας Ζατέλη, όπου οι ήρωες γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν κάθε φορά ως ακροατές μιας γριφώδους μελωδίας ή ως αποκρυπτογράφοι μιας αινιγματικής παρτιτούρας, που γράφτηκε για να διαιωνίσει την αναγκαιότητα του αφανούς και του άρρητου.
ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΟ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ – διηγήματα
Ένα απάνθισμα από τη διηγηματογραφία μιας σημαντικής μορφής των ελληνικών γραμμάτων, της Γαλάτειας Καζαντζάκη, που συνταίριασε με συνέπεια την πεζογραφική δημιουργία με την κοινωνική της δράση, κατακτώντας δικαίως μια περίοπτη θέση στην πρωτοπορία της ιστορίας της ελληνικής λογοτεχνίας.
ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗΞΙΦΙΡ ΦΑΛΕΡ - μυθιστόρημα
Μια παλαιά ιστορία αλλά με σύγχρονους απόηχους: το Ξιφίρ Φαλέρ, το νέο μυθιστόρημα της Αθηνάς Κακούρη, μας μεταφέρει στην Αθήνα των αρχών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να ανασυνθέσει με έναν τόνο ευθυμογραφικό τα ήθη, τις εικόνες, τα πάθη, αλλά και τα παιχνίδια επιβολής που παίζονταν μεταξύ των πρακτόρων, των κατασκόπων και των λοιπών ανθρώπων της διαπλοκής, στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο των ιστορικών γεγονότων.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΔΙΝΟΣΕΠΙΣΤΡΟΦΗ – μυθιστόρημα
Στο νέο μυθιστόρημα του Μιχάλη Μοδινού ο νόστος προσεγγίζεται ως απαρχή ενός νέου ταξιδιού. Κεντρικός ήρωας ένας συνταξιούχος αρχαιολόγος που, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των διωκτικών αρχών και των ΜΜΕ, καταφεύγει στο πατρογονικό του σπίτι στο Πήλιο για να ανασυνθέσει τα αίτια που τον κατέστησαν αποδιοπομπαίο τράγο του δημόσιου χώρου, να ανασκάψει τα ερείπια της ζωής του και να βιώσει εντέλει την ουσία και το νόημα της ανθρώπινης περιπέτειας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ – αυτοβιογραφικό αφήγημα
Ένα συναρπαστικό αυτοβιογραφικό αφήγημα από τα χρόνια του δημοφιλούς ηθοποιού στη Νέα Υόρκη, όπου «έμαθε να επιβιώνει χωρίς να το κάνει θέμα». Ταυτόχρονα, μια πανοραμική ανασύσταση της μεγαλούπολης με την καλλιτεχνική διέγερση στο ζενίθ, σε μια εποχή όπου η τέχνη στην Ελλάδα συνθλιβόταν από τις ερπύστριες.
ΜΑΝΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΗΣΟΤΑΝ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ – νουβέλα
Ο αχειροκρότητος και ερημικός μονόλογος μιας θεατρίνας πριν από το οριστικό κλείσιμο της τελευταίας παράστασης και, ταυτόχρονα, το υμνητικό της παραλήρημα για τον έρωτα και την τέχνη κατά τη διάρκεια ενός και μόνο τηλεφωνήματος προς έναν άγνωστο και βουβό ακροατή.
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ – μυθιστόρημα
Ο Χρήστος Κάσιος, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας σε ημερήσια εφημερίδα, αναλαμβάνει να βρει στοιχεία για τα μέλη και την ιστορία μιας ξεχασμένης λογοτεχνικής παρέας, που έδρασε στην Αθήνα του ’50. Η αναζήτηση μοιάζει γι’ αυτόν ακίνδυνη και λυτρωτική στην αρχή, μιας και τον αποσπά από την καθημερινότητά του, που έχει γίνει πλέον ασφυκτική. Βήμα βήμα όμως, βυθίζεται σ’ ένα θολό και σκοτεινό τοπίο, σ’ έναν χάρτινο λαβύρινθο γεμάτο μυστικά περάσματα.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣΜΑΙΡΗ ΜΙΚΕ (επιμέλεια)ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΚΑΒΑΛΑΣ - Ανθολογία μεταπολεμικών λογοτεχνικών κειμένων
Στο βιβλίο αυτό ανθολογούνται και εξετάζονται πεζά και ποιητικά κείμενα 16 πεζογράφων και 13 ποιητών, ιδιαίτερα από το συμβατικό όριο 1960 και εξής. Στα κείμενα αυτά η Καβάλα, μαζί με την ευρύτερη περιφέρειά της, διαθλάται, μετασχηματίζεται σε λογοτεχνική πόλη, δημιουργεί την ιδιαίτερη μυθοποιητική της παράδοση και επωμίζεται αισθητικούς και ιδεολογικούς ρόλους.
ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΙΒΟ ΑΝΤΡΙΤΣΔΙΨΑ – νουβέλες και διηγήματα
Στις τρεις νουβέλες και τα επτά διηγήματα που περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή, το ενδιαφέρον και η προσοχή του Άντριτς είναι στραμμένα στη μοίρα της γυναίκας στο πλαίσιο των ασφυκτικών συνθηκών ζωής στη Βοσνία, την περίοδο της οθωμανικής κατοχής. Η έσχατη ταπείνωση της Μάρα και η σχεδόν αυτοκτονική στάση ζωής της Άνικα, στις αντίστοιχες νουβέλες, όπως και η μοίρα όλων των γυναικών στα διηγήματα που ακολουθούν, δίνονται από τον νομπελίστα συγγραφέα με ρεαλισμό και τρυφερότητα, και με γλώσσα που μονάχα η μεγάλη λογοτεχνία μπορεί να υιοθετήσει.(μετάφραση: Χρήστος Γκούβης)
ΓΚΑΜΑΛ ΓΙΤΑΝΙΜΠΑΡΑΚΑΤ, Ο ΔΙΚΑΙΟΣ – μυθιστόρημα
Ο Αλ Ζίνι Μπαρακάτ Ιμπν Μούσα, αληθινή ιστορική φιγούρα, διορίζεται από τον Σουλτάνο Επιθεωρητής Αγορών και Κυβερνήτης του Καΐρου του 16ου αιώνα. Από τη θέση του επιβλέπει όχι μόνο το εμπόριο αλλά και τη δημόσια ηθική στην πόλη και με ένα δίκτυο από πληροφοριοδότες ελέγχει τα φαινόμενα διαφθοράς. Ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά έργα του αραβικού κόσμου, που γράφτηκαν τη δεκαετία του εβδομήντα, και το διαμάντι στην μακριά λίστα των έργων του Γκαμάλ Γιτάνι, ο οποίος ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή της Αιγύπτου.(μετάφραση: Ελένη Καπετανάκη)
ΚΡΙΣΤΑ ΒΟΛΦΜΕ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ – διηγήματα
Το πιο πρόσφατο βιβλίο της Κρίστα Βολφ αποτελείται από μια σειρά διηγημάτων βασισμένων σε βιωματικές εμπειρίες της συγγραφέως. Ένα ταξίδι στην Αμερική, μια τρομερή αρρώστια που ξεπερνιέται, κάποια λεκτικά παιχνίδια με το μπλε χρώμα, η ανακάλυψη ενός νέου κόσμου μετά την πτώση του Τείχους, είναι μερικά από τα θέματα που εμπνέουν τη μεγάλη Γερμανίδα συγγραφέα.(μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου)
ΓΙΑΣΟΥΝΑΡΙ ΚΑΟΥΑΜΠΑΤΑΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ – μυθιστόρημα
Το μυθιστόρημα Ομορφιά και Θλίψη είναι το τελευταίο μεγάλο έργο του Καουμπάτα και κατέχει από πολλές απόψεις θέση κατακλείδας της σπουδαίας καριέρας του νομπελίστα συγγραφέα. Το θέμα της ομορφιάς και της θλίψης, πάντοτε παρόν στο έργο του, εδώ γίνεται τίτλος του ίδιου του μυθιστορήματος, που αποτελεί μια αριστουργηματική σπουδή πάνω στα θέματα του πληγωμένου έρωτα και της ζήλιας, της δαιμονικής ανθρώπινης φύσης και του θανάτου.(μετάφραση: Παναγιώτης Ευαγγελίδης)
ΙΤΑΛΟ ΚΑΛΒΙΝΟΑΝ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΝΑΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ – μυθιστόρημα
«Είναι ένα μυθιστόρημα με θέμα την ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν διαβάζουμε μυθιστορήματα· πρωταγωνιστής είναι ο Αναγνώστης που αρχίζει δέκα φορές να διαβάζει ένα βιβλίο και που λόγω κάποιων γεγονότων ανεξάρτητων από τη βούλησή του, δεν κατορθώνει ποτέ να τελειώσει. Χρειάστηκε επομένως να γράψω την αρχή δέκα μυθιστορημάτων γραμμένων υποτίθεται από δέκα συγγραφείς, που όλοι κατά κάποιο τρόπο ήταν διαφορετικοί από μένα και διαφορετικοί μεταξύ τους...»
Με τα λόγια αυτά ο Ίταλο Καλβίνο παρουσίασε στο Μπουένος Άιρες το μυθιστόρημα του αυτό, που ξάφνιασε, συζητήθηκε και τελικώς αγαπήθηκε όσο κανένα από τα έργα του. (νέα αναθεωρημένη μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης)
ΤΖΟΝ ΛΕ ΚΑΡΕΟ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ – μυθιστόρημα
Πίσω από το λαβύρινθο της διεθνούς κατασκοπείας κρύβεται ένας υπαρξιακός λαβύρινθος, που έκανε να γραφτεί για τον Εντιμότατο μαθητή στους New York Times: «Αν με τον Τζέιμς Μποντ ο Ίαν Φλέμινγκ μας έδωσε έναν χάρτινο Κένεντι όλο λάμψη του ’50 και κρίσεις με πυρηνικούς πυραύλους, για το ’70 ο κύριος Λε Καρέ έχει τον Τζορτζ Σμάιλι να περιμένει τον Γκοντό».(μετάφραση: Μιχάλης Μαρκόπουλος)
ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΟΡΑΜΑ – μυθιστόρημα
Με φόντο τη δεκαετία του ’60, που άλλαξε για πάντα τον κόσμο, η Ντόρις Λέσινγκ, μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς του 20ού αιώνα, μας γνωρίζει μια ομάδα ανθρώπων που τόλμησαν να ονειρευτούν – και που ήρθαν κατόπιν αντιμέτωποι με την αναπόφευκτη κατάρρευση των ονείρων τους.(μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο)
ΚΟΛΟΥΜ ΜΑΚΚΑΝΖΟΛΙ – μυθιστόρημα
Η ιστορία της τσιγγάνας Ζόλι ξεκινά στη Σλοβακία της δεκαετίας του ’30, όταν οι στρατιώτες του φασιστικού καθεστώτος αναγκάζουν την οικογένειά της να πνιγεί. Μόνος επιζών ο παππούς της, ο άνθρωπος που τη μαθαίνει γραφή και ανάγνωση (θέματα, τότε, ταμπού για τους τσιγγάνους) και την παντρεύει με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία αλλά ευαίσθητο μουσικό. Τα χρόνια περνούν, τα καθεστώτα αλλάζουν, οι ίδιοι οι τσιγγάνοι αλλάζουν. Από τα πιο σπουδαία επικά και ταυτόχρονα λυρικά ευρωπαϊκά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων, το Ζόλι του Ιρλανδού Κόλουμ ΜακΚαν σαγηνεύει τον αναγνώστη με την πληθώρα εικόνων και συναισθημάτων που προσφέρει, στα πλαίσια μιας μοναδικής τοιχογραφίας της Ευρώπης των μέσων του 20ού αιώνα.(μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ)
ΤΑΝΤΕΟΥΣ ΜΙΤΣΙΝΣΚΙΟ ΑΙΔΕΣΙΜΟΤΑΤΟΣ ΦΑΟΥΣΤ – μυθιστόρημα
Ένας νεαρός επαναστάτης, ο Πέτρος, εξορίζεται από τις τσαρικές αρχές στις εσχατιές της πολωνικής γης. Παραμονή Χριστουγέννων η κουστωδία με τους χωροφύλακες φτάνει σε μια κωμόπολη χαμένη στο χιόνι και φιλοξενείται στο σπίτι ενός παράξενου κληρικού. Στη διάρκεια αυτής της μακριάς νύχτας, ο αιδεσιμότατος Φάουστ με την ψυχοκόρη του Ιμογένη θα μυήσουν τον Πέτρο στα μυστήρια του υπερφυσικού, μέσα από τις πιο ζοφερές ιστορίες της ζωής τους.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της κλασικής πολωνικής λογοτεχνίας, ένα μυθιστόρημα αλλόκοτο και γοητευτικό, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά.(μετάφραση: Δημήτρης Χουλιαράκης)
ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΡΥΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ - μυθιστόρημα
Η Ροζάν ΜακΝάλτι, μειλίχιο πλάσμα κι αιωνόβια τρόφιμος της –προσεχώς υπό κατεδάφιση και μετακίνηση– Ψυχιατρικής Κλινικής του Ροσκόμον, αποφασίζει, κρυφά, αθόρυβα, ν’ αφήσει το χνάρι της: μια προσωπική μαρτυρία με την οποία πασχίζει να ιστορήσει τον τραυματικό της βίο, και παράλληλα να διαψεύσει τα μυθεύματα που την κράτησαν ισοβίως άνθρωπο του περιθωρίου.
Με το συγκλονιστικό αυτό βιβλίο-επίτευγμα συναρπαστικής μυθοπλασίας και ποιητικής κατάδυσης στο μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής, ο σπουδαίος Ιρλανδός συγγραφέας μάς χαρίζει ένα βιβλίο σχεδόν ιερό: ένα αφιέρωμα στον πανταχού παρόντα θεό της αγάπης. Υπόψηφιο και αναμφισβήτητο φαβορί για το βραβείο Μπούκερ 2008.(μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ)
ΛΕΟΝΑΡΔΟ ΠΑΔΟΥΡΑΠΑΡΕΛΘΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ – μυθιστόρημα
Αβάνα, καλοκαίρι του 2003. Ο Μάριο Κόντε έχει εγκαταλείψει πια την αστυνομία και ζει αγοράζοντας και πουλώντας παλιά βιβλία. Κατά τη διάρκεια μιας εξερεύνησής του για αγορά βιβλίων, βρίσκεται μπροστά σε ένα θησαυρό, σε μια βιβλιοθήκη που περιέχει όλα τα περιζήτητα διαμάντια της κουβανικής βιβλιογραφίας Ανάμεσα στα βιβλία, όμως, βρίσκει και κάτι άλλο: ένα απόκομμα περιοδικού της δεκαετίας του ’50, το οποίο αναφέρεται σε μια τραγουδίστρια των μπολέρο που κάποια στιγμή εξαφανίστηκε σαν να την κατάπιε η γη. Η λήθη που έχει καλύψει τη ζωή αυτής της γυναίκας, της Βιολέτα δελ Ρίο, εξάπτει το ενδιαφέρον του Κόντε και ρίχνεται σε μια αναζήτηση που τον οδηγεί στις πιο επικίνδυνες γειτονιές της Αβάνας αλλά και στα ακόμη πιο επικίνδυνα μονοπάτια μιας παλιάς ιστορίας που πολλοί θα ήθελαν να μείνει για πάντα χαμένη στην ομίχλη του χθες.
Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας στην Αθήνα, στις αρχές του Φλεβάρη.(μετάφραση: Κώστας Αθανασίου)
ΙΣΑΑΚ ΜΠΑΣΕΒΙΣ ΣΙΝΓΚΕΡΟΙ ΕΧΘΡΟΙ, ΜΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ – μυθιστόρημα
Χωρίς καλά καλά να το καταλάβει, ο Χέρμαν Μπρόντερ, πρόσφυγας και επιζήσας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, θα βρεθεί με τρεις γυναίκες στη ζωή του: τη Γιάντβιγκα, την Πολωνέζα χωρική που τον έκρυψε από τους Ναζί· τη Μάσα, την όμορφη και νευρωτική αληθινή του αγάπη· και την Ταμάρα, την πρώτη του γυναίκα, που αναστήθηκε σαν από θαύμα. Κατάπληκτος από κάθε καινούρια επιπλοκή, αλλά υποταγμένος σε μια ζωή γεμάτη υπεκφυγές, ο Χέρμαν διασχίζει μια πολύβουη γίντις Νέα Υόρκη, συνέχεια βουτηγμένος μέσα στην αίσθηση μιας επικείμενης καταστροφής. Το πρώτο έργο του νομπελίστα Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ που τοποθετείται στην Αμερική είναι ένα αναπάντεχο και συγκινητικό μυθιστόρημα.(μετάφραση: Βασίλης Αμανατίδης)
ΜΙΣΕΛ ΦΕΪΜΠΕΡΤΟ ΜΗΛΟ – διηγήματα
Τα Χριστούγεννα μιας πόρνης στο βικτωριανό Λονδίνο, η τραγική φιγούρα ενός Άγγλου που επιστρέφει το 1879 στην πατρίδα του έχοντας τραυματιστεί ψυχικά και σωματικά στο Αφγανιστάν, η κωμική ιστορία της επίδρασης που έχει σ’ έναν έκλυτο νέο άντρα η θέα μιας μύγας πάνω σε δυο γυμνά γυναικεία οπίσθια, μια διαδήλωση φεμινιστριών στην εδουαρδιανή Αγγλία.
Με υπαινικτικές αναφορές στο σήμερα και με λιτή και εύστοχη γραφή, ο πολυβραβευμένος Μισέλ Φέιμπερ παρουσιάζει εδώ μια σειρά από διηγήματα «εποχής» που ταυτόχρονα ψυχαγωγούν, γεννούν σκέψεις και κεντρίζουν τη φαντασία.(μετάφραση: Μιχάλης Μαρκόπουλος)
ΓΙΟΥΛΙΑ ΦΡΑΝΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ – μυθιστόρημα
Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και η ιστορία μιας ασυμβίβαστης γυναίκας που επιμένει να κάνει όνειρα: συνεπαρμένος παρακολουθεί ο αναγνώστης τα βήματα της Χελένε από την παιδική της ηλικία, η οποία σφραγίζεται από τη μητρική μορφή που ναυαγεί πάνω στα βράχια μιας συντηρητικής και μικρόψυχης κοινωνίας, ως τη φυγή της στο Βερολίνο της χρυσής δεκαετίας του ’20, όπου όλα μοιάζουν δυνατά και το όνειρο φαίνεται να παίρνει για λίγο σάρκα και οστά. Η Γιούλια Φρανκ διηγείται στο σημαντικό αυτό μυθιστόρημα, που τιμήθηκε με το σπουδαιότερο γερμανικό λογοτεχνικό βραβείο, το Γερμανικό Βραβείο Βιβλίου 2007, την ιστορία μιας συναρπαστικής γυναίκας που βρίσκεται στη δίνη των φριχτών γεγονότων ενός πολυτάραχου αιώνα.(μετάφραση: Αλεξάνδρα Παύλου)
ΧΕΛΑ ΧΑΑΣΕΗ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ – μυθιστόρημα
Ένα μυθιστόρημα που ξαναζωντανεύει μια κρίσιμη περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας, εκεί γύρω στο 414 μ.Χ., όπου η ως τότε κραταιά ρωμαϊκή αυτοκρατορία βρίσκεται ανάμεσα σε μια διαμάχη και απλώνεται μεταξύ δύο πολιτισμών: της ειδωλολατρίας και του χριστιανισμού. Από τα σπουδαιότερα έργα της μεγάλης κυρίας της ολλανδικής λογοτεχνίας Χέλα Χάασε.(μετάφραση: Γιάννης Ιωαννίδης)
ΜΑΡΙΑ ΤΖ. ΧΑΪΛΑΝΤΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΨΕΜΑΤΟΣ – μυθιστόρημα
Ο Τζον, αφηγητής του βιβλίου, είναι ένα εντεκάχρονο αγόρι, με αξιοπρόσεχτα πρόωρη ανάπτυξη κι ένα σπάνιο χάρισμα: όποτε κάποιος του λέει ψέματα, το σώμα του αντιδρά με κάτι σαν ναυτία, κι η αλήθεια, συμβολικά και κυριολεκτικά, βγαίνει από μέσα του, με πίκρα, σαν χολή. Φιλοδοξία του Τζον είναι το απόκοσμο αυτό –αν όχι υπερφυσικό του χάρισμα– να του χαρίσει μια μέρα την αθανασία, μπαίνοντας στις χρυσές σελίδες του Βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες. Μια σπαραχτική αφήγηση με τη γνησιότητα και την αμεσότητα που μοιράζονται όλα τα παιδιά: τη σκληρή, τίμια, ανηλεή ματιά τους στον κόσμο των ανθρώπων που με δυσκολία ξεχωρίζει την αλήθεια από το ψέμα.(μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ)
ΘΕΩΡΕΙΟ
ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΑΡΕΝΜΠΟΪΜΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ - δοκίμιο
Αυτό το βιβλίο δεν είναι ούτε για μουσικούς ούτε για μη μουσικούς· είναι μάλλον ένα βιβλίο για όσους έχουν την περιέργεια και θέλουν να ανακαλύψουν τις αναλογίες ανάμεσα στη μουσική και στη ζωή, καθώς και εκείνη τη σοφία που μονάχα ένα σκεπτόμενο αυτί μπορεί να κατανοήσει. Ένας από τους γνωστότερους μαέστρους και πιανίστες της εποχής μας, ένας από τους πιο αντιδογματικούς διανοούμενους (ο πρώτος που τόλμησε να παίξει Βάγκνερ στο Ισραήλ) εγκαινιάζει μια νέα σειρά ξένων δοκιμίων για το ευρύ κοινό των Εκδόσεων Καστανιώτη. (μετάφραση Κώστας Αθανασίου – Κώστας Κοσμάς)
ΠΟΙΗΣΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣΑΨΙΝΘΟΣ
Η πολυαναμενόμενη νέα ποιητική συλλογή του σημαντικού ποιητή και στιχουργού Μιχάλη Γκανά.
ΔΟΚΙΜΙΟ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΙΣΟ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Ένα εύληπτο και πολυσήμαντο βιβλίο, το οποίο αφηγείται με συναρπαστικό τρόπο την περιπέτεια της έννοιας του χρόνου, που τόσο ταλαιπώρησε τη σκέψη όλων των στοχαστών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
ΡΟΝΤΕΡΙΚ ΜΠΗΤΟΝΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟΣ
Ο δεύτερος τόμος της σειράς «Μελέτες για τον Καζαντζάκη» δομείται γύρω από τη βασική υπόθεση του Ρόντερικ Μπήτον ότι ο Καζαντζάκης ως πεζογράφος εφαρμόζει μοντερνιστικές και μεταμοντερνιστικές συγγραφικές πρακτικές. Ο Βρετανός κριτικός συνδέει τα κείμενα του Κρητικού συγγραφέα με τον Έλιοτ (μυθική μέθοδος), τον Πάουντ, τον Μαρκέζ (μαγικός ρεαλισμός) και τον Μπόρχες, προσφέροντας με αυτή την κριτική πρόταση μια καινούργια οπτική γωνία για να παρατηρήσουμε το πεζογραφικό έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΗΟΛΑΝΗΣΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ – ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Το βιβλίο είναι μια κριτική βιογραφία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σε αντίθεση με την εικόνα του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, που ο ίδιος προβάλλει εντός και εκτός Ιταλίας, η έρευνα αναδεικνύει τα σκοτεινά σημεία της ραγδαίας ανέλιξής του: από τα πρώτα κιόλας βήματά του στο δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον του Μιλάνου, όταν ξεκινούσε με τις επιχειρήσεις στον κατασκευαστικό τομέα, έως την περιπετειώδη είσοδό του στην ιδιωτική τηλεόραση και το μεγάλο άλμα στον πολιτικό στίβο.
ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΣΟΛΑΣΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ – Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΧΟΡΕΥΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥ
Ένα μοναδικό ντοκουμέντο για τη ζωή του Νίκου Καββαδία: μια διαφορετική βιογραφία που κτίζεται από αυθεντικές μαρτυρίες ναυτικών οι οποίοι έζησαν μαζί του στα πλοία και καταθέτουν χρόνια αργότερα με το βιβλίο αυτό, ο καθένας με τον ιδιαίτερο τρόπο του, τα δικά τους βιώματα από τη γνωριμία και τη σχέση τους με τον ποιητή της θάλασσας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΟΥΣ – Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟ 1922
Ένα βιβλίο για τα γεγονότα που συντελέστηκαν στην καταστροφή του 1922 και για τη διάσωση των Ελλήνων που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία τους. Ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Χρήστος Παπουτσής ανασυνθέτει τις ζοφερές εικόνες της εποχής, βασισμένος σε ένα πλούσιο αρχειακό υλικό, που αποτελείται από ανταποκρίσεις αμερικανικών εφημερίδων, τηλεγραφήματα, μαρτυρίες αμερικανών πολιτών και ημερολόγια πολεμικών πλοίων.(μετάφραση: Γιώργος Σαλταπίδας)
ΦΩΤΗΣ ΚΡΙΚΖΩΝΗΣΛΙΛΗ ΓΙΑΛΕΣΣΑ-ΛΕΟΝΤΙΔΗΕΓΩ Ο ΜΠΑΡΜΑΝ
Μια βιογραφία που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, καθώς αφηγείται τον πολυτάραχο βίο ενός ανθρώπου που σήμερα έχει καταξιωθεί ως ο «πατέρας των μπάρμαν». Στο βιβλίο αντηχεί η ίδια η φωνή του Φώτη Κρικζώνη, του δασκάλου της τέχνης του ποτού, που πίσω από την μπάρα του ιστορικού «17» της οδού Βουκουρεστίου φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες το «ανφάν γκατέ» της αθηναϊκής κοινωνίας, αλλά και τα παγκόσμια σύμβολα της τέχνης και της πολιτικής.
ΧΕΝΡΙ ΣΚΟΤ ΣΤΟΟΥΚΣΗ ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΙΜΑ
Μια συγκλονιστική βιογραφία του πιο ανήσυχου και «μυθικού» συγγραφέα της Ιαπωνίας, από έναν Αμερικανό ο οποίος αγάπησε την Ιαπωνία και έγινε ένας από τους πιο στενούς του φίλους.(μετάφραση: Μαρία Φακίνου)
ΣΚΕΨΗ, ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΕΘΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΟ – κείμενα
Ανθολογημένα κείμενα του σημαντικού ζωγράφου Κώστα Τσόκλη, τα οποία διαβάζονται σαν μικρά αιρετικά δοκίμια για την τέχνη, τη διανόηση, τις νοοτροπίες και τα ήθη στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
ΤΖΕΡΙ ΣΤΟΚΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΡΑΕΙ (ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)
Στο σημαντικό, νέο του βιβλίο ο Στόκερ υποστηρίζει ότι η πολιτική «μετράει» για τη δημοκρατία και αναζητεί τα αίτια της κρίσης της όχι στη διαφθορά των πολιτικών ή στην αδιαφορία των πολιτών αλλά σε βαθύτερα φαινόμενα των σύγχρονων κοινωνιών, όπως είναι η επικράτηση του ατομισμού και του καταναλωτισμού, η άνοδος της εξειδίκευσης και του επαγγελματισμού, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των κύριων προβλημάτων, η κατάρρευση του σεβασμού και ο ρόλος που παίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην καλλιέργεια του κυνισμού.(μετάφραση: Κώστας Βούλγαρης)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΖΕΡΑΡ ΣΠΙΤΕΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ
Στόχος του παρόντος δοκιμίου είναι να εντοπίσει την πηγή των κατηγοριών και των μομφών κατά των δημοσιογράφων και να εξετάσει, χωρίς εξωραϊσμούς, τις συνθήκες άσκησης ενός επαγγέλματος που για πολλά χρόνια χαρακτηριζόταν από αβεβαιότητα, στην εποχή της μαζικής ενημέρωσης, κυρίως στο πλαίσιο του Τύπου γνώμης κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια του 20ού αιώνα.(μετάφραση: Ελένη Τσερεζόλε)
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ
ΧΑΡΗΣ ΑΣΗΜΟΠΟΥΛΟΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ - ΟΨΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ένα βιβλίο που πραγματεύεται τη ζωή στο ψυχιατρείο, τον ψυχιατρικό ιδρυματισμό και την ψυχιατρική ιδρυματική κακοποίηση. Στις σελίδες του περιγράφεται ο κόσμος της καθημερινής ζωής εβδομήντα οκτώ ανδρών ψυχικά ασθενών, κλεισμένων σε μία πτέρυγα ενός ψυχιατρείου της Ελλάδας. Είναι μία συλλογή από τη φωνή, τις μαρτυρίες και τις ιστορίες των ψυχικά ασθενών και των μελών του προσωπικού της ψυχιατρικής πτέρυγας, καθώς και από γεγονότα της καθημερινής τους συνύπαρξης. Ο συγγραφέας συγκέντρωσε το υλικό αυτό συμμετέχοντας στην ψυχιατρική πτέρυγα και παρατηρώντας την ζωή αυτών των ανθρώπων για οκτώ μήνες.
ΣΚΗΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΕΙΡΑΓΑΚΗΣΤΟ ΕΛΑΦΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
Ένα βιβλίο που πραγματεύεται την ιστορία του ελαφρού μουσικού θεάτρου κατά τον Μεσοπόλεμο, ο οποίος αποτέλεσε το κατεξοχήν μεταβατικό στάδιο για τη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της νεοελληνικής σκηνής. Σε μια εποχή όπου η κυκλοφορία καινούργιων τραγουδιών, το λανσάρισμα καινούριων ειδών ένδυσης, η εκμάθηση των μοντέρνων χορών και η υιοθέτηση τρόπων καλής συμπεριφοράς γίνονταν όλα στον ίδιο χώρο, στη σκηνή της Οπερέτας και της Επιθεώρησης δηλαδή, η μελέτη της ζωής των δύο ειδών αποκτά ενδιαφέρον που δεν είναι πια μόνο θεατρικό αλλά ευρύτερα κοινωνικό.
ΒΙΒΛΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ - ΓΝΩΣΕΩΝ
Σειρα: Το Μηλο της γνωσης
ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – 205 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ
Οργανωμένο γύρω από 14 θεματικές ενότητες, όπως η πόλη, η ύπαιθρος, το νοσοκομείο, το αεροδρόμιο ή το αθλητικό κέντρο, το βιβλίο Ανακαλύπτω τα επαγγέλματα είναι ένας μικρός θησαυρός πληροφοριών για να μπορέσει το παιδί να καταλάβει την καθημερινότητα 250 διαφορετικών επαγγελμάτων και να φανταστεί, ίσως, αυτό που θα ήθελε να κάνει στο μέλλον...(μετάφραση: Μαρία Τσαούση)
ΝΗΛ ΜΟΡΙΣ365 ΑΠΙΘΑΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ & ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ
Γεμάτο απίστευτα γεγονότα και ρεκόρ, το βιβλίο αυτό μας δίνει στις γλαφυρά εικονογραφημένες σελίδες του έναν εκπληκτικό αριθμό πληροφοριών και λεπτομερειών για τα φυτά και τα ζώα, καθώς και για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά θέματα.(μετάφραση: Ρούλα Κοκολιού)
Σειρα: παιχνιδια γνωσεων
ΟΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΣΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Κείμενα-παιχνίδια: Μαντλέν Ντενί – Εικονογράφηση: Ντιντιέ Μπαλίσεβιτς –
Τα πρωτότυπα αυτά βιβλία περιέχουν επιτραπέζια παιχνίδια, τροχό και πιόνια για να μπορεί ένα παιδί να τα πάρει παντού μαζί του· για να μπορεί να παίξει μόνο του, με τους φίλους του ή με την οικογένειά του! Από 6 έως 106 ετών.(μετάφραση: Έλενα Γαλανοπούλου )
ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΑΖΟΠΟΥΛΟΥΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΤΡΟΛΕικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
Επτά σκανδαλιάρικα τρολ επιχειρούν να ταξιδέψουν χωρίς να μετακινηθούν από την καλύβα τους και μπλέκονται σε απίστευτες περιπέτειες. Με τη βοήθεια του ανέμου, των μπουγαδόσκοινων και ενός κλειδιού, που επιτέλους ανακαλύπτουν τη χρησιμότητά του, συνειδητοποιούν έκπληκτοι ότι κρύβουν μέσα στα αχτένιστα μαλλιά τους το μυστικό της μουσικής. Η καλύβα τους μεταμορφώνεται σε μελωδική βάρκα, που απογειώνεται στα σύννεφα, αναστατώνοντας την πόλη. Ο δήμαρχος, ο ναύαρχος, η καθηγήτρια και ο έμπορος, αγωνίζονται να σταματήσουν τις παράνομες πτήσεις, αλλά η λαχτάρα της δημιουργίας είναι ασυγκράτητη και η δύναμη της έκφρασης ακατανίκητη.
ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣΗ ΜΙΚΡΗ ΡΟΥΑΛΑΕικονογράφηση: Πέτρος Μπουλούμπασης
Η μικρή Ρουάλα είναι ένα κορίτσι από το Κολωνάκι κι είναι ένα κορίτσι σαν όλα τ’ άλλα. Ζει πλάι μας, δίπλα μας, μέσα μας. Βέβαια, είναι κι ένα κορίτσι όχι σαν όλα τ’ άλλα. Είναι η μικρή Ρουάλα.
επιστροφή στην λίστα των νέων


© 2008, Εκδόσεις ΚαστανιώτηDesigned by The Zymet:P
Εκδόσεις:Εκδόσεις: Ζαλόγγου 11, 10678 Αθήνα. Τηλ. 210 3301208, fax. 210 3822530, info@kastaniotis.com
Βιβλιοπωλείο: Σόλωνος 131, 10678 Αθήνα. Τηλ. 210 3301208, fax. 210 3822530

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου