Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Μικρές ειδήσεις

- Φοβάμαι....τις νέες μέρες αυτού του χρόνου...τι ξημερώνει χωρίς να γνωρίζουμε....

λόγια φίλου απαισιόδοξα  για την νέα χρονιά, που φέρνει μαζί της όλα τα βάρη του περασμένου έτους που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Μια νέα χρονιά όμως που πολύ φοβάμαι. θα ξεπεράσει κι αυτά ακόμα τα προβλήματα με ακόμα περισσότερα στο συλλογικό επίπεδο, που αναπόφευκτα επηρεάζει τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Μια νέα χρονιά που ο αγώνας θα μπει και πρέπει να μπει, σε καθημερινή βάση γιατί, είτε το θέλουμε είτε αδιαφορούμε, αυτό είναι η μόνη εφικτή πραγματικότητα.
Στο χέρι μας λοιπόν και σε κανενός "σωτήρα" η...σωτηρία μας.

Από την δική μας θέση θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε αυτό το ιστολόγιο να επικοινωνήσουμε με οδηγό την αγάπη μας για το καλό βιβλίο, αρωγό σε αυτές τις δύσκολές ημέρες και τον πολιτισμό,την λογοτεχνία και την σκέψη. Να μην λησμονήσουμε όμως ότι η ζωή βρίσκεται εκεί έξω στις παρέες που δημιουργούν, ερωτεύονται, ονειρεύονται.
Ευχόμαστε λοιπόν μια ερωτική, με υγεία και αισιοδοξία χρονιά .
Καλή σας ανάγνωση!

Ε.Μ

Ρώσικος "εμφύλιος" για τον Τολστόι

«Ηθελε να καταστρέψει την πνευματικότητα της Ρωσίας και την κοινωνική τάξη», λέει η Εκκλησία. «Είναι σαν να βρισκόμαστε στην αρχή του περασμένου αιώνα», απαντά η διανόηση

Αν και έχουν περάσει εκατό χρόνια από τον θάνατο του Λέοντα Τολστόι, η σχέση του με τη γενέτειρά του Ρωσία παραμένει διαταραγμένη. Πριν από μερικούς μήνες ένας από τους πρεσβύτερους Ρώσους πολιτικούς, ο πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν επιχείρησε αυτή την παράδοξη αποστολή: να αποκαταστήσει τη φήμη του συγγραφέα στην ίδια του τη χώρα. Κάτι τέτοιο θα έμοιαζε περιττό το 2010, εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα. Αλλά τον περασμένο χρόνο οι Ρώσοι έδιναν μεγαλύτερη μάχη για τον Τολστόι απ’ ό,τι έκαναν όσο ζούσε. 

Ο Λέων Τολστόι με τη γυναίκα του Σοφία
Ο Λέων Τολστόι με τη γυναίκα του Σοφία
Οι Ρώσοι διανοούμενοι κατηγορούσαν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι αμαύρωσε τη φήμη ενός εθνικού ήρωα αφορίζοντάς τον.
Η εκκλησία, από μέρους της, κατηγορούσε τον Τολστόι ότι βοήθησε στην επιτάχυνση της ανόδου των Μπολσεβίκων. Το δε ρωσικό κράτος στην επέτειο της εκατονταετίας από τον θάνατό του, στις 20 Νοεμβρίου του 1910, δεν έκανε τίποτα απολύτως - την ώρα που τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Τσέχοφ γιορτάστηκαν σε τέτοια πολυτελή έκταση, που ο πρόεδρος Μεντβέντεφ επισκέφθηκε τη γενέτειρά του. Οταν δε ο παραγωγός της κινηματογραφικής βιογραφίας του Τολστόι, «Ο Τελευταίος Σταθμός», Αντρέι Κοντσαλόφσκι έκανε αίτηση για χρηματοδότηση σε όλα τα ρωσικά υπουργεία, κατέληξε να χρηματοδοτήσει την ταινία μόνος του και να αναγκαστεί να πει: «Εκπροσωπώ τη Ρωσία».
Η επιχείρηση αποκατάστασης της φήμης του συγγραφέα της «Αννα Καρένινα» και του «Πόλεμος και Ειρήνη», είχε ξεκινήσει πριν από δέκα χρόνια από τον Βλαντιμίρ Τολστόι που ζήτησε από την εκκλησία να πάρει πίσω τον αφορισμό του προ-προ-πάππου του, το 1901. Δεν έλαβε καμία απάντηση. Τώρα, στην ίδια προσπάθεια προστέθηκε ο Σεργκέι Στεπάσιν που έγραψε ξανά στην εκκλησία για να λάβει αυτή τη φορά την εξής απάντηση: «Ο Τολστόι χρησιμοποίησε το μεγάλο του ταλέντο με σκοπό να καταστρέψει την παραδοσιακή πνευματικότητα της Ρωσίας και την κοινωνική τάξη? Δεν είναι τυχαίο ότι ο ηγέτης των Μπολσεβίκων εκτιμούσε εξαιρετικά τον σκοπό των δραστηριοτήτων του Λέοντα».
Η ρωσική διανόηση δεν έκρυψε την έκπληξή της. Ο κριτικός λογοτεχνίας Πάβελ Μπασίνσκι γράφει σχετικά με την αντίδραση της εκκλησίας: «Είναι σαν να βρισκόμαστε ξανά στη αρχή του περασμένου αιώνα».
  • ΠαράδοξοΤο παράδοξο της φετινής «συνειδητής αδιαφορίας για τον Τολστόι» από το ρωσικό κράτος ενισχύεται από το μελόδραμα των τελευταίων ημερών του συγγραφέα, όταν ζούσε περικυκλωμένος από ρεπόρτερ, οι οποίοι περιέγραφαν τη ζωή του.
Σοφία Στυλιανού
sostyl@pegasus.gr

Η τριλογία Καλβίνο σε έναν τόμο

Η τριλογία που έκανε διάσημο τον Ιταλο Καλβίνο -«Ο ανύπαρκτος ιππότης», «Ο αναρριχώμενος βαρόνος» και «Ο διχοτομημένος υποκόμης»- συγκεντρώνεται και κυκλοφορεί από τους εκδοτικούς οίκους που έχουν τα βιβλία του (Καστανιώτης, για την Ελλάδα) σε έναν σκληρόδετο τόμο, με τίτλο «Οι πρόγονοί μας».

  Βραβείο στην Ελένη Στρουμπάκη

Η Ελένη Στρουμπάκη, που έκανε την πρώτη μετάφραση στα γερμανικά του «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, κατάφερε να αποσπάσει το Βραβείο Μετάφρασης 2010 του αυστριακού υπουργείου Παιδείας και Τέχνης.

Στην αιτιολογία της επιτροπής βράβευσης τονίζεται η ιδιαίτερα επιτυχής απόδοση στα γερμανικά του έργου που έγραψε ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός Καμπανέλλης το 1965, το οποίο έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα σε τριάντα εκδόσεις στα ελληνικά.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε την περασμένη άνοιξη από τον αυστριακό εκδοτικό οίκο «Εφελαντ», ο οποίος έχει εξειδικευθεί στην έκδοση βιβλίων πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Αθώα η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, αθωώθηκε από αμερικανικό δικαστήριο για την κατηγορία της λογοκλοπής του έργου ενός άλλου συγγραφέα.
Οι κληρονόμοι του συγγραφέα Αντριαν Τζείκομπς ισχυρίζονταν ότι η Ρόουλινγκ είχε αντιγράψει μέρη του τέταρτου βιβλίου της σειράς Χάρι Πότερ, «Το Κύπελλο της φωτιάς» από το βιβλίο του Τζέικομπς, «The Adventures of Willy the Wizard».
Η δικαστής αποφάνθηκε ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο έργα. 

 

 Στόχος η επανέκδοση των έργων Καζαντζάκη

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=12194&subid=2&pubid=49866982 

 

Tο θέμα της έκδοσης, επανέκδοσης, μελέτης και προβολής του έργου του Νίκου Καζαντζάκη περνά πλέον σε άλλη φάση, μετά την απόφαση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΤ, Λίνας Μενδώνη, λίγο πριν εκπνεύσει το 2010, να συγκροτήσει ειδική Επιτροπή για το έργο του Κρητικού συγγραφέα.

Στόχος η επανέκδοση των έργων Καζαντζάκη
Στην πραγματικότητα έκανε δεκτή σχετική πρόταση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη. Αποτελείται από πανεπιστημιακούς καθηγητές, συγγραφείς και προσωπικότητες των Γραμμάτων: Αθανάσιος Αγαθός, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Δημήτρης Γουνελάς, Αγγελος Δεληβοριάς, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Μιχάλης Κοπιδάκης, Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Νικόλαος Παπαδάκης, Δημήτρης Φίλιας και Σταμάτης Φιλιππίδης.
Σύμφωνα με την απόφαση, κύριο μέλημα της Επιτροπής, το έργο της οποίας θα συντονίζεται από το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, είναι η επανέκδοση των έργων του Καζαντζάκη, με ερμηνευτικά σχόλια από έγκυρους μελετητές και σύγχρονες αισθητικά εκδόσεις. Θυμίζουμε ότι πολλά έργα του συγγραφέα είναι εξαντλημένα ή κυκλοφορούν σε παρωχημένες εκδόσεις.
Στα καθήκοντά της, επίσης, είναι η συγκέντρωση ανέκδοτων χειρογράφων, αναζητώντας τα όπου κι αν βρίσκονται, και η έκδοσή τους στη συνέχεια σε ενιαίους τόμους, με ερμηνευτικά σχόλια. Η Επιτροπή καλείται να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των μεταφράσεων σε ξένες γλώσσες, καθώς μέχρι τώρα ο νόμιμος κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του Καζαντζάκη, Πάτροκλος Σταύρου, δεν ανταποκρινόταν θετικά σε σχετικά αιτήματα από το εξωτερικό, όπου, ας σημειωθεί, το όνομα του Κρητικού συγγραφέα είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό λογοτεχνικό όνομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε συνεργασία με τον Πάτροκλο Σταύρου, θετό γιο της Ελένης Καζαντζάκη, χωρίς ανταπόκριση όμως.
Οι εργασίες της Επιτροπής, που δεν θα είναι αμειβόμενη, θα διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της.

Δ. ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ

 




<A TARGET="_blank" HREF="http://ad.gr.doubleclick.net/click%3Bh%3Dv8/3a8b/3/0/%2a/o%3B217214403%3B0-0%3B0%3B37375099%3B3454-728/90%3B39546763/39564550/1%3B%3B%7Esscs%3D%3fhttp://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=23535"><IMG SRC="http://s0.2mdn.net/2175538/loudovikos.jpg" BORDER=0></A>

Οι ξένοι που έφυγαν το 2010

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/01/2011&id=239166 

ΣΗΜΕΡΑ, μια τιμητική αναφορά στους ξένους που έφυγαν από τη ζωή το 2010. Τα ονόματά τους, μαζί με εκείνα των Ελλήνων που δημοσιεύσαμε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και εκείνα που δεν χώρεσαν εδώ, αναρτώνται στο ιστολόγιό μας.
Οπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ρίχνοντας μια ματιά στη λίστα αυτών που έφυγαν, ο χώρος των γραμμάτων και των τεχνών έχασε μερικούς από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του: Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, Χάουαρντ Ζιν, Αριέλ Ραμίρεζ, Ντένις Χόπερ, Ζοζέ Σαραμάγκου και άλλους πολλούς ακόμα.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
1. Φρέγια φον Μόλτκε (ετών 98). Επιφανές στέλεχος της αντίστασης στη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ. Η εκλιπούσα άνηκε στον κύκλο των αριστοκρατών και διπλωματών που στήριξε την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, το 1944 (γενν. 29/2/1911).
4. Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι (93). Ο Ιάπωνας που γνώρισε από κοντά τον όλεθρο της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και επέζησε για να τον διηγηθεί. Ηταν 6 Αυγούστου 1945, όταν βρέθηκε για επαγγελματικό ταξίδι στη Χιροσίμα. Υπέστη σοβαρά εγκαύματα από την έκρηξη, ενώ αναχώρησε από την πόλη για το Ναγκασάκι μόλις μία μέρα προτού πέσει εκεί η δεύτερη ατομική βόμβα (16/3/1916).
13. Χασίμπ Σαμπάγκ (90). Παλαιστίνιος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ο 16ος πλουσιότερος Αραβας του κόσμου. Η τεχνική εταιρεία CCC, που ίδρυσε τη δεκαετία του 1940, έχει έδρα την Αθήνα και είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς.
17. Ερικ Σίγκαλ (72). Αμερικανός συγγραφέας του πολυδιαβασμένου ρομαντικού μυθιστορήματος «Love Story» (16/6/1937).
25. Αλί Χασάν αλ-Ματζίντ («Χημικός Αλί»), (68). Ιρακινός στρατιωτικός διοικητής και υπουργός, ξάδελφος του Σαντάμ Χουσέιν, εκτελείται με απαγχονισμό (30/11/1941).
27. Χάουαρντ Ζιν (87). Αμερικανός ακαδημαϊκός, η εναλλακτική ιστορία του οποίου για τις ΗΠΑ διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους (24/8/1922).
27. Ζίλντα Ρούμπινσταϊν (76). Αμερικανίδα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ηθοποιός, που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου από τον ρόλο του μέντιουμ στα κλασικά πλέον θρίλερ «Poltergeist» (28/5/1933).
27. Τζερόμ Σάλιντζερ (90). Αμερικανός συγγραφέας, γνωστός για το κλασικό πλέον μυθιστόρημά του «Ο φύλακας στη σίκαλη» (1/1/1919).
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
11. Αλεξάντερ Μακουίν (40). Βρετανός σχεδιαστής μόδας (17/3/1969).
18. Αριέλ Ραμίρες, (88). Αργεντινός συνθέτης και πιανίστας («Missa Criolla») (4/9/1921).
ΜΑΡΤΙΟΣ
13. Χε Πινγκ Πινγκ (21). Κινέζος νάνος, που κατείχε το ρεκόρ του πιο μικρόσωμου ανθρώπου, με ύψος μόλις 73 εκατοστά (13/7/1988).
21. Βόλφγκανγκ Βάγκνερ (91). Γερμανός σκηνοθέτης, επί 57 χρόνια διευθυντής του Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ και εγγονός του θρυλικού συνθέτη της όπερας Ρίχαρντ Βάγκνερ (30/8/1919).
30. Χουάν Κάρλος Καμπαγέρο (109). Μεξικανός επαναστάτης, προσωπικός οδηγός του Πάντσο Βίλα (24/6/1900).
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
5. Σάβα Πέροβιτς (72). Σέρβος χειρουργός, πρωτοπόρος στην αλλαγή φύλου και τη μεγέθυνση του ανδρικού μορίου (1938).
6. Κόριν Ρέντγκρεϊβ (70). Βρετανός ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής (16/7/1939).
10. Λεχ Κατζίνσκι (61). Πολωνός πολιτικός, πρόεδρος της Πολωνίας (18/6/1949).
21. Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (89). Ισπανός διπλωμάτης και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (17/7/1920).
21. Γουίτνι Χάρις (97). Αμερικανός δικαστικός, τελευταίος εν ζωή εισαγγελέας στις Δίκες της Νυρεμβέργης (12/8/1912).
24. Ντενί Γκετζ (70). Γάλλος πανεπιστημιακός, ιστορικός και συγγραφέας -το γνωστότερο έργο του «Το θεώρημα του παπαγάλου» (1940).
25. Αλαν Σίλιτοου (82). Βρετανός συγγραφέας -γνωστότερο έργο του «Η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων» (4/3/1928).
ΜΑΪΟΣ
2. Λιν Ρέντγκρεϊβ (67). Βρετανίδα ηθοποιός (8/3/1943).
5. Τζουλιέτα Σιμιονάτο (99). Ιταλίδα μέτζο σοπράνο (12/5/1910).
16. Ρόνι Τζέιμς Ντίο (60). Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης του χέβι μέταλ. Υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων Elf, Rainbow, Black Sabbath, Dio και Heaven & Hell (10/7/1949).
29. Ντένις Χόπερ (74). Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης -γνωστότερη ταινία του ο «Ξένοιαστος καβαλάρης» (17/5/1936).
ΙΟΥΝΙΟΣ
1. Αντρέι Βοζνεσένσκι (77). Ρώσος ποιητής, από τις μορφές της σοβιετικής πρωτοπορίας τη δεκαετία του 1960 (12/5/1933).
9. Μαρίνα Σεμένοβα (102). Ρωσίδα χορεύτρια των μπαλέτων Μπολσόι και διακεκριμένη καθηγήτρια χορού (31/5/1908).
18. Ζοζέ Σαραμάγκου (87). Πορτογάλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998 (16/11/1922).
28. Νίκολας Χάγεκ (82). Λιβανέζος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ωρολογοποιίας Swatch (19/2/1928).
ΙΟΥΛΙΟΣ
3. Μοχάμετ Ουντέχ (73). Παλαιστίνιος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης. Θεωρείται ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης του «Μαύρου Σεπτέμβρη» κατά της ισραηλινής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, που στοίχισε τη ζωή σε 11 αθλητές. Ηταν γνωστός και ως Αμπού Νταούντ (1937).
12. Ολγα Γκιγιότ (87). Κουβανή τραγουδίστρια, η αποκαλούμενη και «βασίλισσα του μπολέρο» (9/10/1922).
14. Τσαρλς Μάκερας (84). Αυστραλός διευθυντής ορχήστρας, αυθεντία στη μουσική τσέχων συνθετών και του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (17/11/1925).
19. Ντέιβιντ Γουόρεν (85). Αυστραλός μαθηματικός και χημικός, εφευρέτης του «μαύρου κουτιού» του αεροπλάνου (20/3/1925).
21. Λουίς Κορβαλάν (93). Χιλιανός πανεπιστημιακός και πολιτικός, ιστορικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής (14/9/1916).
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
17. Φραντσέσκο Κοσίγκα (82). Ιταλός πολιτικός, πρωθυπουργός (1979-1980) και πρόεδρος (1985-1992).
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
29. Τόνι Κέρτις (85), Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μπέρναρντ Σβαρτς, αμερικανού ηθοποιού -πρωταγωνιστή στην ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό» (3/6/1925).
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
1. Φίλιπς Τάλμποτ (95). Αμερικανός διπλωμάτης, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα από το 1965 έως το 1969 (7/6/1915).
7. Μίλκα Πλάνιντς (85). Γιουγκοσλάβα κομμουνίστρια πολιτικός κροατικής καταγωγής. Διατέλεσε πρωθυπουργός της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας από το 1982 έως το 1986. Υπήρξε η μοναδική γυναίκα-πρωθυπουργός στα χρονικά του υπαρκτού σοσιαλισμού (21/11/1924).
10. Τζόαν Σάδερλαντ (83). Αυστραλέζα σοπράνο (7/11/1926).
27. Νέστωρ Κίρτσνερ (60). Αργεντινός πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Αργεντινής από το 2003 έως το 2007, σύζυγος της νυν προέδρου Χριστίνας Κίρτσνερ (25/2/1950).
29. Μαρθελίνο Καμάτσο (92). Ισπανός κομμουνιστής συνδικαλιστής και πολιτικός (21/1/1918).
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
3. Βίκτορ Τσερνομίρντιν (72). Ρώσος πολιτικός, πρωθυπουργός της Ρωσίας από το 1992 έως το 1998 (9/4/1938).
3. Τζέρι Μποκ (81). Αμερικανός συνθέτης -γνωστότερο έργο του «Ο βιολιστής στη στέγη» (23/11/1928).
10. Ντίνο ντε Λαουρέντις (91). Ιταλός μεγαλοπαραγωγός του κινηματογράφου (8/8/1919).
12. Χένρικ Γκόρετσκι (76). Διακεκριμένος πολωνός συνθέτης (6/12/1933).
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
14. Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ (69). Αμερικανός διπλωμάτης (24/4/1941)
15. Μπλέικ Εντουαρντς (88). Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου (26/7/1922).
18. Τομάσο Πάντοα-Σκιόπα (70). Ιταλός οικονομολόγος και πολιτικός, σύμβουλος του Γιώργου Α. Παπανδρέου (23/7/1940).
21. Εντζο Μπεαρτζότ (83). Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής. Με την Εθνική Ιταλίας κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 (27/9/1927).

 


Ελευθεροτυπία
Βιβλιοθήκη, Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Περιοδικά από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=238457 

**Ποιητική, εξαμηνιαίο περιοδικό για την τέχνη της ποίησης. Φθινόπωρο-Χειμώνας 2010, τ. 6, εκδόσεις Πατάκη.
Η γερμανόφωνη ρομαντική ποίηση στο επίκεντρο της ποιητικής. Η επιμέλεια ανήκει στη Λένια Ζαφειροπούλου. Η σύγχρονη ελληνική ποίηση κάνει αισθητή την παρουσία της. Αρκετός χώρος και για το δοκίμιο. Η ύλη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τα κριτικά σημειώματα.
**mov, κόμικς, εικόνες, λόγια. Δεκέμβριος 2010, τ. 7. Διεύθυνση: Θεμιστοκλέους 54, τηλ.: 210-3828866.
Στον ωκεανό του περιοδικού Τύπου, το mov δεν χάνεται. Η περίφημη ομάδα της Βαβέλ είναι ξανά εδώ. Πολύχρωμο, ιλουστρασιόν. Νεανικό στήσιμο, με το κόμικς να κυριαρχεί. Οχι μόνο. Μουσική, φωτογραφία, συνεντεύξεις. Ευπρόσδεκτο.
**Δοκιμές, επιθεώρηση κοινωνική σπουδών. Ανοιξη 2010, τ. 15-16. Υπεύθυνος: Νίκος Κοταρίδης. Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 176, Αθήνα, τηλ.: 210-9201781.
Οπως μαρτυρά και ο τίτλος, τα κοινωνικά ζητήματα γεμίζουν τις σελίδες του περιοδικού. Ποικιλία θεμάτων, χωρίς περιορισμούς. Χαρακτηριστικά: Η μελέτη της σεξουαλικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα. Από την Αντίσταση στη Βουλή.
**Κυμοθόη, περιοδική έκδοση Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Τόμος 19. Διεύθυνση: Γερμενή 1, Αργοστόλι, τηλ.: 26710-23440, 26710-22518.
Οι συντάκτες του περιοδικού αφιερώνουν τον 19ο τόμο στον ιστορικό Σπύρο Δημ. Λουκάτο.
**INDEX, μηνιαίο περιοδικό για το βιβλίο, τ. 43, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2010. Διεύθυνση: Θεμιστοκλέους 80, Αθήνα, τηλ.: 210-5226609
Τα απλά πράγματα μας κάνουν χαρούμενους και αφού υπάρχουν ακόμη ψήγματα ευτυχίας, τα δεχόμαστε ευχάριστα. Το τελευταίο τεύχος του Index, για τον χρόνο που έφυγε, παρουσιάζει πολλά και καλά. Ας τα αναζητήσουμε.
**Η παρέμβαση, πνευματική επιθεώρηση της Κοζάνης. Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος 2010, τ. 154. Διεύθυνση: Χ. Μούκα, Κοζάνη, τηλ.: 24610-34691
Το ξεφύλλισμα προετοιμάζει το έδαφος για την ικανοποίηση της αγωνίας μας. Η συγκεκριμένη παρέμβαση μας γνωρίζει τον Νικολάι Ρέριχ. Μια καλλιτεχνική ιδιοφυΐα. Οι συνήθεις παρεμβάσεις φυσικά δεν λείπουν (ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια).
**(Εκ)παιδεύω, διμηνιαία περιοδική έκδοση ποικίλης ύλης για τη στήριξη παιδιών, γονέων και δασκάλων. Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2010, τ. 20. Διεύθυνση: Τύρφης 17, Αθήνα, τηλ.: 210-9608988
Ο Αρχάγγελος της Κρήτης, Νίκος Ξυλούρης, δεσπόζει στο εξώφυλλο και τις σελίδες του περιοδικού. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα θέματα. Για μικρούς και μεγάλους.
**Η λέξη, ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2010, τ. 205. Διεύθυνση: Διον. Αιγινήτου 46, Αθήνα, τηλ.: 210-7222855
Λέξεις. Πολλές και με δυνατό ήχο. Ακούγονται και κάνουν τη «λέξη» εκκωφαντική. Κείμενα που θέλγουν. Μένης Κουμανταρέας, Τζένη Μαστοράκη, Γιώργος Κιμούλης, Θάνος Φωσκαρίνης. Μερικά ονόματα που βρίσκονται μπροστά και πίσω από τη λέξη.
**Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική, τριμηνιαία πολιτική και οικονομική επιθεώρηση. Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2010, τ. 19, εκδόσεις Παπαζήση
Η πολιτική στο επίκεντρο. 50 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία. Στρατηγικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Κόσμος. Μερικά από τα άρθρα του τεύχους.
**Εθνολογία, περιοδική έκδοση της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας. Τόμος 14/2008-2010. Διεύθυνση: Ερεσσού 43, Αθήνα, τηλ: 210-3819465
Εκδοση για το έθνος και τη λαϊκή μας παράδοση. Τα μοιρολόγια σε μια δίγλωσση κοινότητα: Αγία Αννα Βοιωτίας. Ταυτότητες και ετερότητες στο χορευτικό δρώμενο του «Μπέη» στη Νέα Βύσσα Εβρου.

 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου