Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ντίλαν Τόμας-Ερωτικές επιστολές

www.newstime.gr
http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=36066

Ποιητής, αρθρογράφος, φαλσταφικός γλεντζές, ο Ντίλαν Τόμας άλλο δεν έκανε από το να ζει μέσα στην ποίηση και για την ποίηση, να σμιλεύει τον χρόνο μέσα από τη λεκτική λεπτουργία…Εκτός από τα ποιήματα και το συνταρακτικό θεατρικό του έργο "Κάτω από το Γαλατόδασος", ο θρυλικός Ουαλός μάς άφησε ένα πάκο επιστολές, οι οποίες δεν υπολείπονται σε ποιητικό αίσθημα. Σε αυτό τον τόμο συγκεντρώνονται τα γράμματα που έγραψε στις γυναίκες της ζωής του.  



Μέσα σε αυτές τις σελίδες ο Ντίλαν Τόμας ερωτοτροπεί, χωρατεύει, μιλάει βαρύθυμα για την κλονισμένη του υγεία, παραληρεί αμέριμνα για τις χαρές της ζωής, οικτίρει τον εαυτό του και καταφεύγει σε γαλιφιές και σε συγγνώμες για να καλύψει τα ερωτικά του ακροβατικά κατορθώνοντας να διασφαλίσει μια θέση στην καρδιά της εκάστοτε αγαπημένης του και μια θέση στην καρδιά του αναγνώστη. Η έκδοση συμπληρώνεται από χρονολόγιο της ζωής του ποιητή.
Ο Ντίλαν Τόμας γεννήθηκε στο Σουόνζι της Ουαλίας στις 27 Οκτωβρίου 1914, σ’ ένα περιβάλλον που σημαδεύτηκε από εντάσεις ανάμεσα στην αγγλόφωνη και την τοπική κουλτούρα, παρά το ότι ο ίδιος δεν διδάχθηκε ποτέ ουαλικά. Δημοσίευσε ποιήματά του στα αγγλικά, για πρώτη φορά, στην εφημερίδα Sunday Referee, στη στήλη Poet's Corner, τo 1933. Το 1937 ο Ντίλαν Τόμας παντρεύτηκε την Κέιτλιν Μακναμάρα, με την οποία έμελλε να αποκτήσει τρία παιδιά. Το 1936 εκδόθηκε η δεύτερη ποιητική συλλογή του με τίτλο 25 Ποιήματα και το 1940 η συλλογή διηγημάτων Πορτρέτο του καλλιτέχνη ως νεαρού σκύλου. Εκτός από ποιήματα, ο Ντίλαν Τόμας έγραψε διηγήματα, σενάρια για τον κινηματογράφο (Strand Films) και το ραδιόφωνο (BBC), καθώς και το ραδιοφωνικό θεατρικό έργο Under Milkwood (Κάτω από το γαλατόδασος, ελλ. έκδ. Ερμείας, μετάφραση Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ), που παίζεται μέχρι σήμερα. Το 1953, σε ηλικία 39 ετών, με υγεία φθαρμένη από το αλκοόλ, κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύκλου διαλέξεών του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ντίλαν Τόμας κατέρρευσε στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη. Πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 1953.
 
Μετάφραση - Επίμετρο: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Σειρά: Ερωτικές επιστολές
(ISBN: 978-960-455-776-9, τιμή:13,00 €, σελ.:168)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου