Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στην Εθνική Βιβλιοθήκη (Γιορτή διοργανώνει το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου)






Μουσική, παιδικές φωνές και ήχοι χορευτικών βημάτων θα δονήσουν το θαυμάσιο νεοκλασικό αντηχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) το πρωί του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου, στη χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργανώνει για πρώτη φορά η ΕΒΕ στο Κεντρικό Αναγνωστήριο (Πανεπιστημίου 32), από τις 10.30 π.μ. ως τις 12.00 π.μ.



«Αποφασίσαμε το άνοιγμα προς την κοινωνία που επιχειρούμε να δηλωθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο στην περίοδο των γιορτών και κυρίως προς τα παιδιά», είπε στο «Βήμα» η Τόνια Αράχωβα, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της ΕΒΕ. «Θέλαμε για την περίπτωση να αποφύγουμε τους λόγους και τις ομιλίες και η εκδήλωση να έχει έναν πραγματικά χαρούμενο εορταστικό χαρακτήρα με μουσική και χορό».

Αναζητήθηκαν συνεργασίες και χορηγίες και σχεδιάστηκε μια γιορτή που περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα, λογοτεχνικές αναγνώσεις και παραδοσιακούς χορούς από την παιδική συμφωνική ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και την παιδική χορωδία και το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Λυκείου Ελληνίδων. Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος θα διαβάσει ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα του Παπαδιαμάντη και δύο μαθητές θα απαγγείλουν ποιήματα.

Η εικόνα παιδιών, μεμονωμένων ή σε σχολικές τάξεις, να τριγυρίζουν στην επιβλητική αίθουσα του Κεντρικού Αναγνωστηρίου ή να συνωστίζονται στον προθάλαμο είναι εντελώς ανοίκεια, σχεδόν σουρεαλιστική για την Εθνική Βιβλιοθήκη όπως την ξέραμε. Η κυρία Αράχωβα δεν αρνείται ότι η ΕΒΕ δεν ήταν φιλόξενη προς τα παιδιά στο παρελθόν, όμως απόφαση του Εφορευτικού Συμβουλίου, του πρόεδρου του Χαράλαμπου Μουτσόπουλου και της ίδιας είναι να ανοίξει η ΕΒΕ και προς τις μικρές και νεαρές ηλικίες, «να ενταχθούν τα παιδιά στον ζωντανό οργανισμό της βιβλιοθήκης», μέσα από αναγνώσεις, δρώμενα και ποικίλες εκδηλώσεις, που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της ΕΒΕ.

Στο «Ημερολόγιο 2012» που εξέδωσε η ΕΒΕ, η διοίκηση τονίζει ότι η «για το 2012 η ΕΒΕ δεν παραμένει σε ευχολόγια». Πιστεύει ότι «μέσα από τις ωδίνες του παρόντος κυοφορείται ένα υγιές μέλλον» και δηλώνει ότι όραμά της είναι «να αγκαλιάσει τους έλληνες πολίτες, τους νέους, τα παιδιά, δημιουργώντας βάσεις στέρεες για να χτιστεί το μέλλον της πατρίδας μας». Η αρχή της γνωριμίας με το νεανικό κοινό γίνεται με τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σαββάτου.

Μετά τη γιορτή η ΕΒΕ θα δωρίσει 560 βιβλία -από τα πολλαπλά αντίτυπα βιβλίων που είχαν καταλήξει στην αποθήκη της στη Νέα Χαλκηδόνα- και θα κληρώσει οκτώ ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Και βεβαίως εννοείται ότι, ως καλή οικοδέσποινα, όπως επιβάλλουν τα έθιμα των ημερών, θα τρατάρει τους επισκέπτες κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Καμία σχέση με την εποχή που ούτε ένα μπουκαλάκι νερό δεν μπορούσε να περάσει τις πύλες του Κεντρικού Αναγνωστηρίου…



http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=435064



Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου