Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ταξίδι στην ιστόσφαιρα: Ficciones: "Books are a load of crap"


   Η κριτική παρουσίαση ενός λογοτεχνικού έργου είναι ίσως εξίσου σπουδαία με την διαδικασία της αναγνωσής του κι αυτό για ένα και μόνο, πολύ σημαντικό όμως, λόγο: την πληθώρα των εκδόσεων που κυκλοφορούν στην αγορά. Λίγοι είναι αυτοί στον ημερήσιο τύπο και στο διαδίκτυο που κατέχουν την τέχνη να παρουσιάσουν και να σχολιάσουν ένα έργο αναδεικνύοντας την ταυτοτητά του, επιβραβεύοντας ή επικρίνοντας την θεματολογία του, σχολιάζοντας το ύφος και το ήθος του συγγραφέα.
   Μια πολύ αγαπημένη μας προσπάθεια παρουσιάζουμε στο σημερινό σημείωμα όπου μέσα από σύντομα ως επί το πλείστον, λιτά άρθρα παρουσιάζονται διάφορα λογοτεχνικά έργα, κυρίως της ξένης εκδοτικής παραγώγης. Μιλάμε για το ιστολόγιο Ficciones και τον διαχειριστή/υπεύθυνο του, τον συγγραφέα Βασίλειο Φ.Δρόλλια, ένα πολύ ταλαντούχο πρόσωπο με ευρύτατη γνώση πέρα από τα "στενά" όρια της λογοτεχνίας που μπορεί να αντιληφθεί ο μέσος αναγνώστης - αναφορά δηλαδή όχι μόνο στην ευρωπαική/αμερικάνικη παραγωγή αλλά και σε έργα από Αφρική, Ασία κ.τ.λ. - όπου καταφέρνει να μπολιάσει το ενδιαφέρον μας με την ανάγκη διερεύνησης της άγνωστης λογοτεχνίας.
    Δεν μένει όμως μόνο στην λογοτεχνία αλλά προχωρά  σε επιστημονικά και πολιτικά σχόλια, χωρίς όμως να βαραίνει αυτό την προσπαθειά του, εμπλουτίζοντας και γενικεύοντας την οπτική μας πάνω στα θέματα που διαπραγματεύεται.
   Δεν θέλουμε να αναλωθούμε σε περισσότερα λόγια για το Ficciones, σας προσκαλούμε να το διαβάσετε και, πιστέψτε με, θα γίνει η μόνιμη κι αγαπημένη σας συντροφιά.

προτείνει ο Ειρηναίος Μαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου