Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

70 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί, 23/10



Γέμισε με κόσμο όλων των ηλικιών το αμφιθέατρο του 9.84 στο Γκάζι το απόγευμα της Τετάρτης 22 Οκτώβρη, στην εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα Κάτω” για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή το 1944.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιντεοπροβολή σπάνιου υλικού από τα Επίκαιρα της Φίνος Φιλμ με εικόνες των μαζικών συγκεντρώσεων του κόσμου τις μέρες της Απελευθέρωσης καθώς επίσης και απόσπασμα από την ταινία “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών” του Κώστα Χρονόπουλου με βρετανικά επίκαιρα της εποχής που δείχνουν βρετανικά τανκς στους δρόμους της Αθήνας.


Προκόπης Παπαστράτης, Μαρία Στύλλου,
Μιχάλης Λυμπεράτος, Κατερίνα Θωίδου, Λέανδρος Μπόλαρης




Για το κίνημα της Αντίστασης και τα μηνύματα που φέρνει στο κίνημα και την Αριστερά σήμερα, 70 χρόνια μετά, μίλησαν ο Μιχάλης Λυμπεράτος, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου “Από το ΕΑΜ στην ΕΔΑ”, ο Λέανδρος Μπόλαρης, ιστορικός και συγγραφέας και του βιβλίου “Αντίσταση, η επανάσταση που χάθηκε”, ο Προκόπης Παπαστράτης, ιστορικός και συγγραφέας στο βιβλίο “Ιστορία της Ελλάδος του 20ου αιώνα” και η Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη σύνταξης του “Σοσιαλισμός από τα Κάτω”. Χαιρετισμό έστειλε ο ιστορικός του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, Δημήτρης Λιβιεράτος.







Δεκάδες ήταν οι ερωτήσεις και οι παρεμβάσεις από το κοινό, ανάμεσά τους της 98χρονης αγωνίστριας της Αντίστασης, Κατίνας Σηφακάκη.


Κατίνα Σηφακάκη



Πάνος Γκαργκάνας


Μωυσής Λίτσης


Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στην εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή το 1944, που οργάνωσε στο Γκάζι το περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα Κάτω” (22/10/2014)


Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

πηγή: εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου