Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στον Μαρξισμό 2014



 γράφει η Λένα Βερδέ

Από τις 26 έως τις 29 Ιούνη το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα μεταφερθεί στην ΑΣΟΕΕ. Οπως κάθε χρόνο στα πλαίσια του φεστιβάλ Μαρξισμός, έτσι και φέτος θα μας υποδεχτεί με μια μεγάλη έκθεση πολιτικού βιβλίου, απαραίτητο συμπλήρωμα των πάνω από 40 συζητήσεων που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του τετραήμερου.
Κάθε μία από τις συζητήσεις του Μαρξισμού, είτε είναι ιστορική είτε είναι της πολιτικής επικαιρότητας, αποτελεί και μία αφορμή για διάβασμα. Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα είναι εκεί με εκατοντάδες τίτλους και εκδόσεις που θα ικανοποιούν κάθε είδους αναζήτηση για την προοπτική του κινήματος σήμερα. Οι ίδιες οι εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου είναι βασισμένες σε αυτή την προσπάθεια. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχει κυκλοφορήσει και επανεκδόσει μια σειρά βιβλίων με στόχο το δυνάμωμα των αγώνων σήμερα και τον εξοπλισμό τους με τις επαναστατικές ιδέες της ανατροπής του συστήματος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
Το περασμένο Σεπτέμβρη έκλεισαν σαράντα χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή που ανέτρεψε την αριστερή κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε και επέβαλε μια σκληρή δικτατορία στη χώρα με χιλιάδες νεκρούς. Η επέτειος ήταν η αφορμή για το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο να προχωρήσει στην έκδοση του συλλογικού βιβλίου “Χιλή 1972-73: Η τραγωδία του κοινοβουλευτικού δρόμου”.
Εναλλακτική
Η άνοδος των εργατικών αγώνων τα τελευταία χρόνια και η αριστερή στροφή που έχει καταγραφεί εκλογικά ανοίγοντας την πολιτική συζήτηση για το αν εναλλακτική λύση είναι η διαχείριση του συστήματος μέσα από μια αριστερή κυβέρνηση ή η ανατροπή του και ο εργατικός έλεγχος στην κοινωνία, ήταν ο βασικός λόγος. Οπως αναφέρει η περιγραφή του βιβλίου: “Σαράντα χρόνια μετά η Αριστερά χρειάζεται να θυμηθεί και να συζητήσει ξανά την εμπειρία της Χιλής του Αλιέντε. Για να μπορέσει το κίνημα να βαδίσει στο δρόμο της νίκης, στο δρόμο της επανάστασης και της εργατικής εξουσίας”.
Την ίδια περίοδο εξελισσόταν η επιχείρηση του Μιχαλολιάκου και των άλλων χρυσαυγιτών που βρέθηκαν στη φυλακή μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον αντιφασιστικό ξεσηκωμό που ακολούθησε, να παρουσιαστούν ως “θύματα σκευωρίας” -προσπάθεια που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το βιβλίο “Φάκελος Χρυσή Αυγή: Τα εγκλήματα των νεοναζί και πως να τους σταματήσουμε” ήταν και παραμένει η συμβολή του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στην αποκάλυψη τόσο της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής από την πρώτη της εμφάνιση μέχρι τώρα όσο και των ισχυρών της στηριγμάτων πριν ακόμα βγει στη φόρα το σκάνδαλο Μπαλτάκου. Είχαν προηγηθεί η δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου “Η φασιστική απειλή και η πάλη για να την τσακίσουμε”, καθώς και το βιβλίο “Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό σήμερα”.
Η πιο πρόσφατη έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, μόλις τον περασμένο Απρίλη, ήταν “Η εργατική εναλλακτική: το αντικαπιταλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση”. Απέναντι στα ψέματα της “επερχόμενης ανάπτυξης” από τους Σαμαροβενιζέλους, το μικρό αυτό βιβλίο εξηγεί γιατί η προοπτική του αντικαπιταλισμού για την οποία μιλά το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπορεί να μας απαλλάξει οριστικά από το σύστημα της φτώχειας, του ρατσισμού και του πολέμου. Με προσανατολισμό τη στήριξη του απεργιακού κινήματος, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο επανέκδοσε μέσα στη χρονιά και το κλασικό βιβλίο της Ρόζας Λούξεμπουργκ “Μαζική απεργία, κόμμα, συνδικάτα”.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου